Van Nahuysfontein in oude luister hersteld

Zwolle – Woensdagmorgen heeft wethouder Gerrit Piek de fontein aan het Van Nahuysplein weer officieel in werking gesteld. Na een restauratieperiode van ruim een jaar is het rijksmonument nu in oude luister hersteld. Het meeste werk ging zitten in de restauratie van het zinkwerk met de vele ornamenten. Maar ook de kleur, de verlichting en de leidingen van de fontein zijn hersteld.

25-08-2010_fontein_in_werking_4.jpg

De Van Nahuysfontein is opgericht in 1893 en sinds 1981 geregistreerd als rijksmonument. De fontein is vernoemd naar burgemeester Van Nahuys, die van 1867 tot 1897 burgemeester van de stad Zwolle was. Het was een cadeau van de burgerij naar aanleiding van zijn 25 jarig ambtsjubileum. De totale restauratiekosten bedroegen zo’n € 275.000,-. Een groot deel van dit bedrag is gesubsidieerd door het rijk en de provincie Overijssel. De restauratie in opdracht van de gemeente Zwolle is uitgevoerd door restauratiebedrijf Van Wely uit Groessen onder begeleiding van Hanzebouw Zwolle en adviesbureau de Vaal uit Hoevelaken.

25-08-2010_fontein_in_werking_2.jpg

25-08-2010_fontein_in_werking_3.jpg

Voor loodgieters Jacques van Wely, Martijn Verhagen en Gerard van Uum die het zinkwerk hebben gerestaureerd, was dit een bijzondere klus. “Een project als dit maak je maar één keer in je leven mee en ik vind het dan ook een hele eer dat adviesbureau de Vaal mij hiervoor gevraagd heeft”, aldus Van Wely.

25-08-2010_fontein_in_werking_1.jpg

De loodgieter, zelf inmiddels 75 jaar, heeft de 117 jaar oude fontein met veel liefde voor het vak hersteld. “Zo’n oude fontein restaureren is echt ambachtelijk werk. Een hoop originele onderdelen zijn nog bewaard gebleven, dat maakt het herstellen een bijzondere ervaring”.

Artikel delen:
Reacties 8
  1. De totale restauratiekosten bedroegen zo??n ?? 275.000,-.
    Ja dit is dan ook echt handgemaakte kunst he?
    Daar koop je bijna 3 machinaal gemaakte glazen Michael engelen voor, zullen we deze fontijn dan maar niet beter op de Grote Markt zetten?

Reageer