Koepel voor sterrenwacht op Doepark nooterhof

Zwolle – Woensdagmiddag werd voor de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde een nieuwe koepel op het markante rode Landstede-gebouw op Doepark Nooterhof geplaatst. De nieuwe koepel, met een diameter van drie meter, werd op een hoogte van 15 meter gehezen. De plaatsing van de koepel dreigde deze week nog spaak te lopen toen harde wind het beschermende zeil van het dak rukte.

 25-08-2010_plaatsing_koepel_sterrenwacht_2.jpg

Al jaren komt de vereniging samen in wijkcentrum De Weijenbelt in Berkum. Voor de lezingen en de cursussen zijn de faciliteiten voldoende. De faciliteiten voor de waarneemgroep en ook een aantal andere activiteiten zoals de sterrenkijkdagen kunnen echter beter. Daarnaast signaleert het bestuur van Thales een aantal ontwikkelingen in met name het onderwijs waaruit blijkt dat de belangstelling voor in ieder geval sterrenkunde toeneemt. Mogelijk dat weerkunde hier wat op kan meeliften. Het zou volgens bestuurlid Gert Schooten goed zijn om als vereniging de banden met het onderwijs te intensiveren en daar waar nodig hulp te bieden. Daarom is het bestuur op zoek gegaan naar een structurele en duurzame samenwerking met een partner. Dat werd Landstede.

25-08-2010_plaatsing_koepel_sterrenwacht_1.jpg

25-08-2010_plaatsing_koepel_sterrenwacht_3.jpg

25-08-2010_plaatsing_koepel_sterrenwacht_4.jpg

Bestuurslid Gert Schooten: “Het spreekt voor zich dat er dan een aantal randvoorwaarden zijn: 1. geschikte lokaliteit voor het houden van lezingen en cursussen. 2. geschikte lokaliteit voor waarneemgroep. Met een koepel met vaste kijkeropstelling voor waarneemgroep en deze koepelruimte is tevens geschikt voor educatieve doeleinden. De samenwerking zou tevens perspectief moeten bieden voor verbetering en uitbreiding van activiteiten die VWS Thales onderneemt. Hierbij valt te denken aan betere ict-faciliteiten voor het geven van de cursussen of het herstarten van een regionale afdeling van de landelijke Jongeren WerkGroep voor sterrenkunde. Na een uitvoerige verkenning is bestuur van Thales, in nauwe afstemming met de waarneemgroep gebleken, dat Landstede het meest te bieden heeft op Doepark Nooterhof.”

Een prachtige groene oase waar jong en oud volop geniet en kennis kan maken met allerlei aspecten van een groene leefomgeving. Landstede heeft vanuit de gedachte om duurzaamheid, natuur en educatie samen te brengen, dit bijzondere stukje groen nieuw leven ingeblazen. Doepark Nooterhof is een park dat bruist van de natuuractiviteiten. Natuurliefhebbers, gezinnen, schoolkinderen, leerlingen en studenten, maar ook medewerkers van bedrijven en instellingen, kunnen hier leren van en over natuur en milieu. Voor meer info zie de website: www.doeparknooterhof.nl Het zal duidelijk zijn dat de activiteiten van de VWS Thales hier uitstekend bijpassen.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer