Bijzondere boekhandel in Zwolse kerk stap dichterbij

Zwolle – Zwolle krijgt, wat burgemeester en wethouders betreft, een hoogwaardige boekhandel annex centrum voor cultuurbeleving in de monumentale Broerenkerk, in de historische binnenstad. Het college wil het Rijksmonument in erfpacht geven aan de initiatiefnemer van het plan, de heer Waanders. Het Zwolse stadsbestuur heeft dinsdag 24 augustus een aantal voorwaarden vastgesteld om deze voor de stad buitengewoon positieve ontwikkeling mogelijk te maken. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over het voorstel van het college.

cid__2__4ebbfd19dfc134a08f9e8a93df9386zwolle.jpg

De gemeente ondersteunt het ambitieuze plan van Waanders. De boekhandel die door aanvullende voorzieningen uit kan groeien tot een bijzonder centrum voor cultuurbeleving krijgt een hoogwaardige kwaliteit en uitstraling. De verwachting is dat de ‘boekhandel-plus’, die op fraaie wijze in de kerk wordt gehuisvest, tot extra bezoekers aan de Zwolse binnenstad leidt en bovendien het gebied rond de Broerenkerk aantrekkelijker maakt.

img_5020_copy.jpg
Dhr. Waanders spreek zijn ‘gemeenschap’ toe…
img_5056_copy.jpg
Orgelspel in de Broerenkerk…
img_5109_copy.jpg

De gemeenteraad heeft eerder al aangegeven dat Zwolle al het mogelijke moet doen om tot een overeenkomst met Waanders te komen. De afgelopen maanden is in overleg tussen de gemeente en de ondernemer bepaald hoe het plan zo goed mogelijk uitgevoerd kan worden. Inzet van de gemeente daarbij is de zorg voor de monumentale kerk. Burgemeester en wethouders stellen nu dat een (eeuwigdurende) erfpachtovereenkomst met een aantal aanvullende voorwaarden het gebouw, het interieur (waaronder het orgel) én het plan van Waanders het beste dienen.

 img_4999_copy.jpg
Wethouder Piek en dhr. Waanders tijdens de persconferentie…

Kern van de overeenkomst is voor de gemeente dat in de toekomst de kerk alleen gebruikt kan worden voor de kwalitatief hoogwaardige boekhandel annex centrum voor cultuurbeleving en niet voor andere detailhandel. Waanders wordt verantwoordelijk voor onderhoud van de kerk en het daarin aanwezige orgel. De afspraken voor onderhoud zijn gemaakt op basis van een advies van Monumentenwacht Overijssel en Flevoland. De verwachting is dat de nieuwe boekhandel medio 2012 de (kerk)deuren kan openen.

 img_5045_copy.jpg
Een docent en organist in de Broerenkerk spreekt de menigte toe…

img_5079_copy.jpg

Artikel delen:
Reacties 32
 1. als ze het gebied rond de broerenkerk aantrekkelijker willen maken dan moeten ze het xenos blok slopen. De achterkant van de winkels van de (overdekte) weeshuisstraat uitbouwen zodat er ook een ingang aan de kant van de broerenkerk ontstaat, dat zou dit gebied meer uitstraling geven!!

 2. Is inderdaad een goed idee. Dan kan je gelijk ruimte maken voor een nieuw pand voor bijvoorbeeld de Bijenkorf en in het huidige pand van Waanders kan dan mooi een grote KFC in komen.

 3. Ik ben net terug van de presentatie in de Broerenkerk, het wordt grandioos!!!!
  Dit is een plan met visie en durf, de gemeente Zwolle mag zn handen dichtknijpen met zo’n ondernemer.

 4. Bericht door Merije, op 25 augustus 2010 om 22:52
  Wow! Ik kan niet wachten tot het medio 2010 is

  Ik heb nieuws voor je merij, we zijn al over de medio heen dit jaar:P;)

  Lijkt me echt een mooie winkel te worden!

 5. @ Zus & zo; aanbod aangepast aan marktwerking dus. Ruimte zat lijkt het, ruimte voor veel boeken. Benieuwd of de Xenox nu ook aantrekkelijker wordt

  en bovendien het gebied rond de Broerenkerk aantrekkelijker maakt.

  .

 6. Wie de presentatie gisteravond heeft bijgewoond heeft kunnen horen dat alleen al vanwege de verkregen ruimte het boekenaanbod enorm vergroot en segment enorm verruimd kan worden.
  Daarnaast zullen er boek, schrijf- en literair verwante artikelen worden verkocht, er is ruimte voor exposities en performances. (optredens en concerten)
  Kortom de Broerenbkek wordt op nieuw een tempel maar nu een cultuurtempel. Ik zou er voorstander van zijn om het Xenos gedrocht wat nu op armlengte van het gebouw staat zo snel mogelijk te slopen.

 7. Klinkt goed Observer

  alleen al vanwege de verkregen ruimte het boekenaanbod enorm vergroot en segment enorm verruimd kan worden.
  Daarnaast zullen er boek, schrijf- en literair verwante artikelen worden verkocht, er is ruimte voor exposities en performances. (optredens en concerten)

  Nu (met mij erbij) dan 3 opeenvolgende stemmen voor Xenox-slopen….het vloekt wel heel erg met de omgeving. En dat vloeken komt dubbel zo hard aan als je in de schaduw van een kerk staat. Maar ja, het is vast eigendom van die club.

 8. Ik zou er voorstander van zijn om het Xenos gedrocht wat nu op armlengte van het gebouw staat zo snel mogelijk te slopen.

  En dan de Xenos in het huidige pand van Waanders?

 9. @Natascha, In het huidige pand lijkt mij juist een winkelketen of horecabedrijf passen wat de stad nog niet heeft, zoals een KFC of Starbucks of een Zara. Dat maakt het gebied aantrekkelijker, aangezien elke plaats wel een Xenos heeft.

 10. @Jippiejajo, mij ook maar je kan niet de Xenos eruit zetten omdat het gesloopt moet worden en geen ander pand toewijzen, vandaar deze suggestie;)

 11. @Natascha, Inderdaad maar er zullen denk ik wel andere plekken voor een Xenos zijn denk ik.

  Zelf vind ik trouwens dat dat hele gebied wel aan een opknapbeurt toe is en het overdekte gedeelte en het niet overdekte gedeelte waar o.a de Xenos inzit best samengevoegd kunnen worden tot een groot nieuw winkelcentrum, waar o.a de Bijenkorf in past en nog wat andere winkels.

 12. Helemaal eens met Jippiejajo, op 26 augustus 2010 om 14:19

  Dan wordt dit topic-citaat nog bewaarheid ook

  en bovendien het gebied rond de Broerenkerk aantrekkelijker maakt.

 13. Ook een winkel als Xenos voorziet in een behoefte dus ik heb met de winkel op zichzelf geen moeite hoor.
  Maar het lijkt me stedenbouwkundig een goede zaak om dat lelijke pand te slopen en de kerk weer meer in de ruimte te zetten, uiteraard moet Xenos wel gecompenseerd worden.

 14. Leuk een dergelijke winkel met e-books waar straks ook feesten en partijen gegeven mogen worden en je kunt er nog trouwen ook.
  Parkeer plaatsen zijn er niet in de omtrek. Het Noordereiland gaat per 1 januari 2012 dicht.
  Over vervangende parkeerplaatsen is nog niet over nagedacht.
  De bibliotheek heeft op deze gronden hiervan afgezien.
  Xenos gebouw is speciaal later gebouwd om die commerciële rotzooi die er achter staat uit het zicht te ontrekken.
  Dit alles door het beleid van burgemeesters en wethouders die te veel met hun vingers in de honingpot zaten. Slopen was hun enige beleid zodat de project ontwikkelaars vette winsten konden maken.

 15. waar is de tijd gebleven dat er vroeger een aldi was en een grote parkeerplaats en ook nog een enorme fietsenstalling of te wel de drie trommeltjesstege.

 16. @Baf,
  Wat dacht je van de ijssalon Leben in de bitterstraat, Shanghai op het eiland alsmede de logements van Arendsen en de Vries, het garage bedrijf van Stoffer, de muziekanten familie van Vermaning en de scharenslijpers van Opdam alsmede de andere slagerijen, bakkerijen, winkels en ambachtlieden?

 17. Ja geweldig! Vroeger was het nog de Albrecht op het eiland.
  Hoewel ik de huidige zaak van Waanders ook erg mooi vindt, zie ik zeer uit naar hun invulling van hun zaak in de broerenkerk.

Reageer