De Sassenpoort gaat weer bruisen!

Zwolle – Het mooiste gebouw van Zwolle, De Sassenpoort wordt weer nieuw leven ingeblazen. Afgelopen maand heeft Bureau HTM, bureau voor ontwikkeling van medewerkers en organisaties, het beheer en de exploitatie van De Sassenpoort overgenomen van Jacques Hovius. Bureau HTM wordt gerund door Wilma en Rene Drost en door Chert Hento en Sandra Geurts. Zij zullen ook de exploitatie van De Sassenpoort op zich gaan nemen. “Het is onze bedoeling om De Sassenpoort weer toegankelijk te maken voor de inwoners van Zwolle en alle toeristen die Zwolle bezoeken” zegt Chert Hento.

fontein_5.jpg

 

“We zitten in een prachtig gebouw en we worden tientallen malen per dag gefotografeerd, maar sinds de poortwachter is verdwenen kunnen de mensen eigenlijk nooit meer naar binnen.” “Wij willen de poort weer teruggeven aan de Zwollenaren”, vult Wilma Drost hem aan. “We hebben zelf al wel een groot aantal ideeën met de poort. We hebben plannen om er een prachtige trouwlocatie van te maken. We denken er ook over om een ruimte in te gaan richten voor vergaderingen en recepties. Een tweede zaal kunnen we gaan gebruiken voor wisselende exposities. Maar we nodigen ook alle Zwollenaren uit om met ideeën te komen, alles om de poort weer te laten bruisen” ,vertelt Wilma Drost.


Onlangs is de verkeerssituatie rondom de poort gewijzigd, waardoor er nu onder en voor de poort een prachtig pleintje is ontstaan. De buitenkant van de poort is altijd al imposant en glorieus geweest en heeft zelfs de aanvallen van de hertog van Gelre weerstaan. De laatste echte gebruiksfunctie van de poort is die van archief geweest. Vele jaren deed de poort dienst als archief gebouw voor de provincie Overijjssel.Stille getuigen daarvan zijn de vele houten boekenkasten. Om de poort geschikt te maken voor publiek en om de mensen goed te kunnen ontvangen zal er aan het binnenwerk eerst wel het een en ander dienen te gebeuren.

“Onze eerste focus zal ook liggen op het verkrijgen van fondsen” zegt Rene Drost.“We zullen een potje met geld moeten zien te verkrijgen, om de plannen te kunnen realiseren. Vooralsnog zitten we er met ons eigen geld in, maar we hopen bedrijven en particulieren in Zwolle zo enthousiast te maken dat we het gezamenlijk in stand kunnen gaan houden “ aldus Hento. “We zullen snel gaan kijken of we “de vrienden van De Sassenpoort” kunnen gaan oprichten, en dan gaan we er vol energie tegenaan” besluit Wilma Drost. 

We willen een oproep doen aan vrijwilligers die rondleidingen kunnen verzorgen, die onderhoudsklusjes willen doen en we zoeken nog iemand die dagelijks de prachtige vlaggen van de poort wil laten wapperen. Een prachtig gebruik dat helaas een stille dood is gestorven.

Ideeën, suggesties of het aanmelden als vrijwilliger  kan bij Wilma Drost, de directeur van de Stichting Exploitatie Sassenpoort. Per email wilmadrost@bureauhtm.nl of  bellen met 06 – 1811 30 71. “Hoe onuitvoerbaar een plan ook lijkt, we nemen alles mee in onze inventarisatie”.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Bruisen is altijd goed…zeker als een middeleeuws paradepaardje dat doet.

  Geen gehufter daar meer met stinkend en ronkend, arrogant blik meer rond de Sassenpoort…Exploitatie Sassenpoort stuurt ook de zure klagers met pek, veren en vlaggewapper naar een ander oort.

 2. Een goed initiatief, gek eigenlijk dat dat mooie stoere monument nooit de fantasie van onze toeristische organisaties in Zwolle geprikkeld heeft,…ik heb er wel wat ideetjes voor hoor

 3. Trouwlocatie? Je kunt er toch altijd op de stoep gaan staan? Binnen moet je wel in je trouwgewaad de trap op, lijkt me lastig.
  Ik denk dat het een monument moet blijven zonder toverkunstjes.

 4. @Zusenzo,
  Ik denk dat het een monument moet blijven zonder toverkunstjes.

  Het gevaar dat de Sassenpoort enige “moderne” aanpassingen zal moeten ondergaan zit er levensgroot in, men praat nu al over een lift (in één van de torens?)

 5. @Ingrid, mijn ideeën lopen vrij gelijk op met de ideeën van de initiatiefnemers hoor, maar ik zou het als binnenkomer voor onze (trein)bezoekers wil leuk vinden als er een informatiecentrum voor de lokale historie van onze stad in zou komen als een soort voorportaal van de VVV.

 6. @ Observer zou inderdaad mooi zijn, moet erlijk bekennen dat ik zelf ook nog nooit binnen in de toren ben geweest dus geen id van de oppervlakte heb. Ben even aan het zoeken geweest op internet maar kon niets vinden over wat de oppervlakte binnen is.

 7. Ingrid, die omissie zou ik maar gauw goed maken. Een bezoekje is echt de moeite waard. Het heeft lange tijd gediend als onderkomen voor het Rijksarchief (nu HCO). Er staat niet zoveel in, een grote maquette van Zwolle. Het gaat natuurlijk om de mooie verhalen over de geschiedenis van Zwolle met de Sassenpoort in de hoofdrol.

 8. Doodzonde om dit uniek historisch stukje zwolle open te stellen voor het grote publiek.
  het mystieke karakter van de sassenpoort spreekt menig zwollenaar tot de verbeelding. jammer dat onder het cultuur historisch mom voor geldelijk gewin onze zwolse historie te grabbel wordt gegooid. ik zie met leedwezen de eerste schoolbus al arriveren.

 9. @ verdieping, lijkt mij jij de bedoeling als je iets voor het nageslacht wil bewaren, dat je het ook gebruikt. Mooi hoor al die oude gebouwen in Zwolle, maar als ze allemaal leeg staan gaat het hard achteruit en word het in de binnenstad niet gezelliger volgens mij.

 10. Observer, volgens mij nemen 9 van de 10 bezoekers die via de trein komen de linksaf ipv de rechts aan het eind van de stationstraat. Ik zie het tenminste aan die kant meestal drukken zijn dan de andere kant.

  Maar het idee vind ik wel goed!

 11. De Sassenpoort is al heel lang open voor publiek. Het maakt ook onderdeel uit van De graaf van Sassendonk, een unieke speurtocht voor kinderen door de binnenstad (hmm, lijkt wel een reclamezin). Is alleen kennelijk nog niet ontdekt door het “grote publiek”.

 12. @Nathasha,
  Daar kun je best gelijk in hebben, de Stationsweg eindigt ook wel erg abrupt bij de stadsgracht he?
  Maar als we toch al 3 overbodige bruggen gaan bouwen kan er ook nog wel een brug vanaf het eind van de stationsweg over de gracht richting de Sassenpoort gemaakt worden toch?

 13. Ik ben bang dat onze gemeentelijke plannenmakers het zelf allemaal veeeeel beter weten en niet op een WeblogZwolle voorstel zitten te wachten.

Reageer