Station Zwolle voorbereid op de toekomst

Zwolle – ProRail start komende week de voorbereidende werkzaamheden voor de grootschalige aanpassing van station Zwolle. Het is een belangrijke stap in de aanpak van het stationsgebied als geheel. Reden voor ProRail, NS en de gemeente Zwolle om dat moment te markeren met een starthandeling op dinsdag 31 augustus.

zwolle_2010-03-03_004.jpg

De verwachting is dat het treinverkeer in Zwolle de komende jaren flink zal groeien, mede als gevolg van de komst van de Hanzelijn. Het station zal daarom een vernieuwing ondergaan. ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland: aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid. Voor een soepel verloop van het reizigers- en goederenvervoer is onderhoud en vernieuwing noodzakelijk. Een goed functionerend OV-knooppunt is ook een belangrijke bouwsteen voor de ontwikkeling van de Spoorzone zoals het gebied rondom het Zwolse station genoemd wordt. Gemeente Zwolle, NS en ProRail werken daar samen aan.

Vernieuwing station Zwolle

Station Zwolle zal worden voorbereid op de groei van het treinverkeer door een vierde perron te bouwen aan de zuidzijde van het station (de kant van het Lübeckplein) en door de reizigerstunnel onder de sporen te verbreden van 5 naar 17 meter. Ook zijn aanpassingen aan de sporen en technische installaties nodig. Het monumentale stationsgebouw van Zwolle blijft ongewijzigd.

Op dinsdag 31 augustus houdt ProRail met de gemeente Zwolle en NS een starthandeling voor de vernieuwing van station Zwolle. Tijdens deze bijeenkomst zal een bord worden onthuld waarop een impressie van het ontwerp voor de reizigerstunnel en het vierde perron worden getoond.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. @Hans.:

  Hopen dat het allemaal ook een beetje toegankelijk blijft.

  Afgelopen week kregen we als bewoners van de zgn. spoorzone een brief va prorail over de werkzaamheden. Er komt een brug over de perrons (hoe gaat dat ook al weer met het meerfoud van dit…) welke in gebruik wordt genomen als de tunnel voor de werkzaamheden wordt afgesloten. Het perron blijft ook toegankelijk voor minder validen middels een lift.

 2. En waar komen AH Burger king etc.?
  Of blijft Zwolle weer zon kansloos 3de rangs station met een burgerking met 2 zitplekken en geen AH to go?

 3. AH 2 go komt tijdelijk tijdens de verbouwingen op de plek van ‘De Brasserie’, echter vind ik het raar dat deze niet permanent naar het Zwolse station komen.
  Misschien is dit wel het geval nadat alle werkzaamheden geklaard zijn, ik neem aan dat dit ruimte bied voor meerdere winkelketens zowel boven- als ondergronds.(?)

Reageer