Brugklassers plaatsen blikvanger bij Zandweteringpad

Zwolle – Dinsdagmiddag heeft het Greijdanus in Zwolle de maatschappelijke stage van de nieuwe brugklasleerlingen afgetrapt. Alle ongeveer 400 nieuwe leerlingen gaan komend jaar aan de slag als ‘troeppers’ om de omgeving van de school, Schelle in de wijk Zwolle-Zuid, schoon te houden.

 31-08-2010_blikvanger_zandweteriingpad_onthuld_3.jpg

Op de tweede schooldag van de eersteklassers stond meteen al iets bijzonders op het lesprogramma; de start van een opruimactie in de wijk rond Campus, waar de gereformeerde middelbare school gevestigd is, waarbij de leerlingen aan de slag gaan om de troep op te ruimen en schoon te houden. In de klas kregen de leerlingen eerst informatie over de gevolgen van vervuiling en bekeken op video reacties van buurtbewoners. Vervolgens werd er in competitieverband geoefend op blikwerpen. De gemeente steunt de schoonmaakactie door op de route waar veel leerlingen fietsen, blikvangers te plaatsen. Klas 1B won de wedstrijd en mocht, in bijzijn van wijkbeheerder Wim Mensink en enkele buurtbewoners, één van de blikvangers (Zandweteringpad)  officieel onthullen. De ‘troeppers’ kregen, als echte soldaten, ook een heus uniform en materieel; felgekleurde hesjes, zodat ze goed opvallen, en prikkers en zakken voor het afval.

31-08-2010_blikvanger_zandweteriingpad_onthuld_2.jpg

 31-08-2010_blikwerpen_sportveld_greydanus_4.jpg

André Mulder van de C1000 aan de Forelkolk, die blij is met de klandizie van de leerlingen maar minder blij met de rotzooi, steunt het initiatief. Hij sponsorde de wedstrijd blikwerpen met blikjes frisdank. De buurt werd via een brief geïnformeerd en is erg te spreken over de actie van Greijdanus. Mevrouw Goldenbeld, één van de bewoners, liet in een video-interview weten: “Fijn dat de jongeren mee willen helpen om de wijk schoon te houden en zo aan anderen (jong en oud!) het goede voorbeeld geven.”

31-08-2010_blikvanger_zandweteriingpad_onthuld_1.jpg

De schoonmaakactie wordt georganiseerd onder de vlag van de maatschappelijke stage, vrijwilligerswerk door middelbare scholieren dat per 2011 een verplicht onderdeel is van het onderwijsprogramma. Gert Jan Niewold, vestigingsdirecteur van Greijdanus Zwolle: “De maatschappelijke stage en verantwoord omgaan met de natuur is een mooie combinatie die goed past bij de identiteit van Greijdanus. Het is fijn dat we op deze manier van betekenis kunnen zijn voor de buurt èn leerlingen iets kunnen leren over verantwoord omgaan met onze omgeving. 

31-08-2010_blikwerpen_sportveld_greydanus_3.jpg

Wim Mensink, wijkbeheerder Zwolle-Zuid: “Een schone omgeving is niet alleen mooier maar geeft ook een beter en veiliger gevoel voor iedereen die in die omgeving verkeert. Door het afval niet op straat maar in de afvalbak of blinkvangers te gooien voorkomen wij met zijn allen dat onze omgeving verloedert, want een schone buurt blijft immers ook veel langer schoon.”

31-08-2010_blikwerpen_sportveld_greydanus_1.jpg

Gedurende het hele schooljaar trekken de leerlingen in kleine groepjes wekelijks als ‘troeppers’ de wijk in om afval op te ruimen. Ter ondersteuning van de schoonmaakstage van de brugklas worden binnen de school nog andere activiteiten georganiseerd om de oudere medescholieren bewust te maken van het belang, en hun bijdrage daarin, om de wijk schoon te houden.

1 gedachte over “Brugklassers plaatsen blikvanger bij Zandweteringpad”

Reacties zijn gesloten.