In Zwolle wonen 115 verschillende nationaliteiten

Zwolle – In de gemeente Zwolle wonen 115 verschillende nationaliteiten. Dat zijn er vijf meer dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit de Gemeentelijke Bevolkingsadministratie (GBA). In totaal hebben 1952 inwoners een andere dan de Nederlandse nationaliteit in hun paspoort vermeld staan (2005: 1598).

De Turkse nationaliteit komt 243 keer voor in Zwolle, gevolgd door 185 burgers uit de Bondsrepubliek Duitsland. 136 inwoners hebben de Poolse nationaliteit. Er zijn 107 Zwollenaren ingeschreven met een Brits burgerschap. Verder telt Zwolle 106 Marokkaanse burgers. Precies 25 inwoners hebben een voor Zwolle unieke nationaliteit. Er is bijvoorbeeld één inwoner met de Algerijnse nationaliteit, één met de Nieuw-Zeelandse en één met de Macedonische nationaliteit. Het overzicht toont dat de herkomst van de verschillende nationaliteiten letterlijk wereldwijd is.

Het aantal etniciteiten bedraagt 104, eentje meer dan in 2005. In totaal hebben meer dan 18.500 Zwollenaren een andere dan de Nederlandse etniciteit. Onder etniciteit wordt verstaan de identiteit van een groep mensen voor wat betreft onder meer ras, geloofsovertuiging en taal.
Gekeken naar etniciteit springen in Zwolle de volgende bevolkingsgroepen eruit:

Indonesië3124
Turkije2580
Duitsland1701
Antillen1374
Suriname1202

Overigens hanteert de gemeente Zwolle voor het bepalen van de etniciteit (allochtoon of autochtoon) de standaarddefinitie van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat betekent dat een persoon tot de allochtonen wordt gerekend als ten minste één ouder in het buitenland is geboren. Een persoon die zelf in het buitenland geboren is, maar wiens ouders beide in Nederland zijn geboren is bij deze definitie een autochtoon.

Voor de bepaling van de herkomst van de allochtonen wordt eerst gekeken naar het geboorteland van de betrokkene. Is deze persoon in Nederland geboren, dan wordt gekeken naar het geboorteland van de moeder. Is de moeder ook in Nederland geboren dan is het geboorteland van de vader bepalend voor de herkomst van de persoon.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Toch grappig; toen Wilders met ethnische registratie kwam, was heel politiek Nederland in rep en roer, feitelijk zijn die gegevens dus al bekend. Wel weer een overbodig plan van Wilders dus…..


  Maak melding

 2. @PE.d.V.
  Ik heb de indruk dat de Duitsers de laatste tijd meer van hun superioriteitsgevoel hebben laten varen dan dat jij hier nu op BlZ laat zien.


  Maak melding

 3. Dick, de vraag stellen is hem beantwoorden. De mensen hier die vinden dat er bezuinigd kan worden op ontwikkelingshulp, ontberen iedere vorm van beschaving. De reden dat ik dat vind is gelegen in het feit dat wij de mazzel hebben hier, op dit stukje aardbol geboren te zijn. Puur geluk, geluk wat we moeten koesteren, zonder dat we daarbij de noden in andere delen van de wereld uit het oog verliezen. Welbeschouwd vallen de gevolgen van de wereldwijde crisis hier in Nederland ook nog reuze mee. Natuurlijk zijn er ontslagen geveel, maar in plaats van heel veel, hebben we nu grosso modo veel. En dat is altijd nog vele malen beter dan in de derde wereld. Dat er hier mensen wonen uit allerlei windstreken is ook niet verwonderlijk, ik zou ook alle mogelijkheden aangrijpen om weg te komen uit armzalige omstandigheden in bv. Somalië. Rijkdom is niet alleen aan ons westerlingen voorbehouden. Natuurlijk kan er heel veel beter in Nederland, maar wat mij betreft is iedereen welkom, of je moet hier komen om de boel te verzieken, door bijvoorbeeld aanslagen voor te bereiden danwel te plegen. De xenofobie is in onze samenleving geslopen en wordt aangewakkerd door een geblondeerde haatzaaiende politicus (eigenlijk is die benaming voor dit operette-figuur teveel eer). Onder het mom van “vroeger was alles beter”, worden er een hoop zaken op 1 hoop gegooid, maar ik ben trots op Nederland en op de inwoners van ons land. Samen maken we het verschil en komen we er ook economisch weer bovenop. De arbeidsparticipatie van eenieder is nodig en de zwakkeren, bejaarden en andere mensen die het moeilijk hebben verdienen onze steun, zowel in binnen- als buitenland. In ons mooie Zwolle, gaat de hele vreemdelingenproblematiek redelijk geruisloos voorbij. Ga maar na: Aso’s en gajes vind je onder iedere bevolkingsgroep, dus ook de autochtoon doet hier naar hartelust aan mee. Neem van mij aan dat de groep die wel succesvol is, in werk, sport etc. etc. vele malen groter is, ongeacht de afkomst. Laten we ons gezamenlijk richten op zaken die wel goed gaan, dat levert eenieder meer op dan door ons te laten leiden door ongenuanceerd gesschreeuw van een geblonderde roeptoeter in de Woestijn. Dat laatste is Wilders uiteindelijk, hoewel dat nu anders lijkt te zijn. Hij heeft nu zijn “15 minutes of fame”, aan het eind van de rit zal blijken dat hij niets opgeschoten is en zijn bijdrage aan de parlementaire democratie minimaal. Even geduld dus nog, ondertussen leven wij wel verder en ontwikkelen we ons tot een nog mooiere multic-culturele samenleving!


  Maak melding

 4. @ SHagenees

  De mensen hier die vinden dat er bezuinigd kan worden op ontwikkelingshulp, ontberen iedere vorm van beschaving.

  Eens…de rest ook. Je moet haast wel met een aardige blackout gestemd hebben 😛


  Maak melding

Reageer