Nominatie Museum de Fundatie voor Museumprijs 2010

Zwolle – Museum de Fundatie (Zwolle/Heino), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) en het Stedelijk Museum Schiedam (Schiedam), maken dit jaar kans op de Museumprijs 2010 en een bedrag van € 100.000. Dat is donderdagmorgen bekend gemaakt. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging.

Elk jaar kiest een vakjury een nieuwe categorie waar musea bij inschrijving aan moeten voldoen. De jury van de BankGiro Loterij Museumprijs 2010 heeft dit jaar gekozen voor de categorie musea in de beeldende kunst, met als aandachtsgebied het op een publieksvriendelijke en innovatieve manier presenteren van de collectie. Musea binnen die categorie konden zich aanmelden en uit die aanmeldingen selecteerde een vakjury genoemde drie musea. Het publiek kan van maandag 13 september tot en met zondag 14 november via www.museumprijs.nl of per SMS stemmen op de genomineerde musea.

Juryrapport

Over Museum Boijmans van Beuningen oordeelde de jury onder andere dat het museum een uitgekiende variatie van presentaties naast elkaar laat zien. Openingen zijn er volgens de jury laagdrempelige publieksevenementen.

Het in Museum de Fundatie tentoongestelde werk laat zich volgens de jury dankzij de heldere opstelling en het enthousiaste personeel goed begrijpen en beleven zonder uitvoerige teksten en andere vormen van overdracht.

Het Stedelijk Museum Schiedam geeft in de ogen van de jury blijk van serieuze aandacht voor publieksbegeleiding, bijvoorbeeld door het gebruik van heldere brochures en door Intensief doelgroepenbeleid en actieve samenwerking met partnerorganisaties in de stad.

Museumprijs

De Museumprijs geldt als een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland. Inmiddels rekent de Museumprijs zich met meer dan 52.000 stemmers in 2009 tot een van de grootste culturele publieksprijzen. Eerdere winnaars van de Museumprijs zijn bijvoorbeeld Kasteel De Menkemaborg in Uithuizen (2007), het Hunebedcentrum in Borger (2008) en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009).

Artikel delen:
Reacties 8
  1. TOP!
    Deze nominatie voor Museum De Fundatie. Uit het toeristisch imago onderzoek bleek al dat in 2010 meer mensen museumbezoek als reden zagen om Zwolle te bezoeken dan in 2006. Dat is niet zomaar, maar mede dankzij de inspanningen van de medewerkers van Museum de Fundatie. Van harte gefeliciteerd met deze waardevolle nominatie!!
    Vanaf maandag 13 september kunnen we dus stemmen op http://www.museumprijs.nl niet vergeten!


    ⚠️ Meld

  2. Ik heb ondertussen begrepen dat de Fundatie teruggevallen is naar de tweede plaats op de ranglijst? we moeten dan nog even wat extra stemmers mobiliseren hoor.:D:D


    ⚠️ Meld

Reageer