Open Monumentendag bij De Ambachtsschool

Zwolle – Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 11 september kunnen geïnteresseerden voor de allerlaatste keer een kijkje nemen in het pand en zien hoe de school is veranderd in Artlofts en ateliers. Tussen 11.00 en 16.00 uur staan de deuren voor alle bezoekers van de Monumentendag van de verbouwde school aan de Mimosastraat 1 open.

Burgemeester Meijer gaat die ochtend De Ambachtsschool officieel (her)openen. Ook is er de hele dag een expositie te zien die gemaakt is door de kunstenaars van DOAS. De expositie is geïnspireerd door de nieuwe start van hun DOAS. De monumentale Ambachtsschool staat op de hoek van de Hortensiastraat en de Mimosastraat. Het is gebouwd tussen 1931-1932 en ondertussen heeft het al een hele geschiedenis. Van schoolgebouw naar kraakpand en vervolgens woningen én een professionele Culturele Broedplaats, geleid door stichting DOAS. Dankzij dit collectief heeft het gebouw een rijksmonumentale status gekregen, de redding van het pand. SWZ wil graag laten zien dat De Ambachtsschool een plek is geworden waar bewoners en kunstenaars samen onder één dak kunnen wonen, werken en leven.

SWZ heeft in het gebouw 35 Artlofts en atelierruimtes. De Artlofts zijn zo gemaakt dat het karakter van het schoolgebouw behouden blijft. De oorspronkelijke gangen, deuren van de klaslokalen en trappenhuizen zijn leidend geweest voor de invulling. SWZ ontving voor het ontwikkelen van De Ambachtsschool een financiële bijdrage van het rijk via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

Wie nog meer van de geschiedenis van het pand wil ervaren, kan van 17 september 2010 tot en met 11 februari 2011 terecht bij het Historisch Centrum Overijssel, Eikenstraat 20 in Zwolle. Daar is de tentoonstelling ‘DOAS in volle bloei’ te bewonderen, voor meer informatie zie www.hco.nl.

Artikel delen: