Jonge mantelzorgers op het witte doek

Zwolle – Speciaal voor kinderen en jongeren maakte Steunpunt Informele Zorg een documentaire over jonge mantelzorgers: jongeren die thuis voor een ziek, gehandicapt of hulpbehoevend familielid zorgen. De film wordt gebruikt als voorlichting in het onderwijs en welzijnswerk en gaat 21 september in Filmtheater Fraterhuis in première.

Aan de film werkten drie Zwolse gezinnen mee, waarin een of meerdere kinderen om uiteenlopende redenen mantelzorger zijn. In de film is te zien hoe de jonge mantelzorgers met de zorg voor hun ouders en broertje omgaan. Om het onderwerp laagdrempelig te maken voor de jonge doelgroep is door regisseur Maaike Ganzeboom van Entertrainment gekozen voor een vlotte interviewstijl en ‘snelle’ beelden. Tijdens de première op 21 september in het Zwolse Filmtheater Fraterhuis wordt de film vertoond voor de familie en naastbetrokkenen van de gezinnen die zijn gefilmd en aan beroepskrachten. Nu al hebben vijf middelbare scholen in de stad aangegeven de film op school te willen vertonen. Dat gebeurt in combinatie met voorlichting vanuit Steunpunt Informele Zorg. Daarin wordt ingegaan op het thema mantelzorg en wordt verteld wat dit Zwolse steunpunt doet om jonge mantelzorgers te ontlasten.

Tijdens de lessen brengt Anneloes Rodenhuis, die in de documentaire als interviewer te zien is, de discussie op gang. Leraren, jongerenwerkers en andere belangstellenden kunnen voor meer informatie over de film en voorlichting contact opnemen met Steunpunt Informele Zorg: info@informelezorgzwolle.nl, (038) 422 52 00.

Artikel delen:

Reageer