Inzicht in methodisch handelen

Zwolle – Twee Windesheimdocenten hebben een boek geschreven dat een basis biedt voor methodisch handelen. Hoewel methodisch handelen een vanzelfsprekende basisvaardigheid lijkt voor professionele hulpverleners, blijkt het in de praktijk voor veel aankomende hulpverleners heel lastig om het concept onder de knie te krijgen.

boek_methodisch_handelen_-_windesheim.jpg

Met Methodisch handelen inzichtelijk hopen de auteurs hierin verandering aan te brengen. Auteurs Jos Kuiper en Peter Zijsling, beiden als methodiekdocent en supervisor verbonden aan de School of Social Work van Windesheim, behandelen in het boek de kernbegrippen in een begrijpelijke context voor aankomende hulpverleners in hun eerste jaar. Ze laten hen kennis maken met de negen fasen van de plancyclus van methodisch handelen, en geven hen mogelijkheden om deze plancyclus toe te passen én te relateren aan de verschillende beroepspraktijken.

Stap voor stap geven zij de student inzicht in het concept van methodisch handelen, onder meer door de vele voorbeelden. In het licht van de opvatting dat er eerst een goede basis moet zijn gelegd om uit te kunnen groeien naar een zelfbewuste professional reiken zij theorie wel aan, maar deze dient niet voortdurend als leidraad.

Methodisch handelen inzichtelijk door Jos Kuiper en Peter Zijsling
Boom Lemma uitgevers, 204 pagina’s,
ISBN 978 90  5931 585 3. € 22,50; e-book € 15,75

Artikel delen:

Reageer