“De Stad”, thema op de derde dag

Zwolle – Op woensdag, de derde dag van de Week van de Verbinding,  was "De Stad" het thema van de dag. Het college in gesprek met veel aanwezige partijen uit Zwolle, zoals Museum De Fundatie, Bewonersvereniging Schellerheem, Prorail, Vrienden van Assendorp, NS, deltaWonen, SWZ, Vrienden van de Stadskern, Zwolle Marketing, Rover West-Overijssel, RGD, City Centrum, Beverwijk Bouw en de Hegeman Bouwgroep.

07-09-2010_week_vd_verbinding__stadhuis_virtuele_fietstocht_1.jpg
Week van de Verbinding – Stadhuis – Virtuele fietstocht

Na een introductie over de belangrijkste ruimtelijke opgaven van Zwolle als groeistad gingen twee virtuele fietstochten van start. Vanwege het weer waren twee geplande fietstochten omgezet in virtuele varianten via Google Maps. Eén met als thema de economische centrumfunctie van Zwolle, de ander over binnenstedelijke ontwikkeling. Drie belangrijke kernwoorden over Zwolle kwamen naar voren; binnenstad, bereikbaarheid en buitengebied. Vooral door het buitengebied te benadrukken heeft Zwolle goud in handen. Groen en binnenstad liggen zo dicht bij elkaar dat Zwolle dé plek is om te wonen en te werken. De nabijheid van groen en binnenstad maken Zwolle tot de unieke werkplek van de toekomst.

07-09-2010_week_vd_verbinding__bezoek_harleyclub_bicvtwins_4.jpg
Week van de Verbinding – Harley Davidson Club

07-09-2010_week_vd_verbinding__bezoek_wezo_4.jpg
Week van de Verbinding – Wezo

 


De toekomstige werkplek zal namelijk meer gaan vragen dan alleen een mooi kantoor voorspellen de aanwezigen. Natuur en bereikbaarheid gaan een nog belangrijkere rol spelen. Na de virtuele fietstochten kregen alle deelnemers de helft van een puzzelstuk met daarop een stelling. Iedereen zocht zijn of haar puzzelpartner op en ging op informele wijze van gedachten wisselen over deze stelling. Na dit drie keer te hebben gedaan met verschillende puzzelpartners waren interessante meningen gevormd en werden deze opinies in de groep gegooid! Dit zorgde voor een leuke en verfrissende middag.

Collegeleden Filip van As, Cees Berkhout en Oenze Dijkstra hebben het nieuwe clubhuis van de Harley Davidson Club in Zwolle bezocht. Het imago ‘hells angels’ is volledig van tafel geveegd, Harley rijders van deze club zijn, naar eigen zeggen, hele normale mensen die een passie delen! De club heeft sinds kort een eigen clubhuis waar de 127 leden eens per twee weken een clubavond organiseren. De overige dagen dat zij het clubhuis niet gebruiken wordt de ruimte zoveel mogelijk ter beschikking gesteld voor goede doelen. Zo maakte de club zijspanritten met kinderen met een stofwisselingsprobleem om op deze manier ook een maatschappelijke functie te vervullen. De aanwezige clubleden hebben vol passie en enthousiasme verteld over het gepattenteerde geluid van de Harleymotor. De collegeleden waren onder de indruk van de motoren en trokken de stoute schoenen aan!

07-09-2010_week_vd_verbinding__bezoek_harleyclub_bicvtwins_2.jpg

07-09-2010_week_vd_verbinding__bezoek_harleyclub_bicvtwins_3.jpg

Binnen De Werkelaar wordt samengewerkt door Frion, RIBW IJssel-Vecht, Wezo Flex en de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Deze organisaties ontwikkelen, ieder vanuit een eigen invalshoek, activiteiten voor mensen die extra begeleiding nodig hebben op het gebied van arbeid. Zo kunnen deze mensen beter aansluiten bij het ‘gewone’ dagelijkse leven. Tijdens het bezoek keken en werkten de collegeleden mee bij De Werkelaar. Gerrit Piek hielp mee met het maken van schoonmaakspullen, Henk Jan Meijer deed inpakwerk en Nelleke Vedelaar keek mee bij het uittellen en inpakken van muntjes voor het Piratenfestival.

Wezo noemt zichzelf het liefst een gewoon bedrijf voor bijzondere mensen. Wezo is een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een passende baan helpt. Bij het bedrijf worden onder andere levensmiddelen ingepakt, cadeaupakketten samengesteld en verpakt en (foto)lijsten gemaakt. De aanwezige collegeleden kregen een uitgebreide rondleiding door de hallen van de organisatie. Zo was te zien dat de medewerkers van de voedselafdelingen volledig gescheiden werken van hun collega’s die metaalbewerking doen. Dit om te voorkomen dat er metaaldeeltjes in de voedingswaren komen. De enthousiaste medewerkers lieten de bestuurders graag zien wat voor werk ze doen.

07-09-2010_week_vd_verbinding__bezoek_wezo_1.jpg

07-09-2010_week_vd_verbinding__bezoek_wezo_3.jpg

De grootste vaatwasser van Nederland staat bij Kuehne + Nagel. Iedere week worden er 450.000 distrubutiekratten schoongemaakt. Cees Berkhout en Erik Dannenberg gingen op bezoek en namen een kijkje in de keuken bij Kuehne + Nagel. In de productiehal worden retourgoederen verwerkt en klaargemaakt voor verder transport. Daarnaast zorgt Kuehne + Nagel ervoor dat opslagproducten als kratten, rolcontainers, pallets, bierkratjes en lege flessen verzendklaar worden gemaakt. Het college heeft een blik geworpen op de werkzaamheden en heeft gespart over duurzame ontwikkelingen en werkgelegenheid in de toekomst.

Filip van As en Gerrit Piek hebben een nieuwe ontwikkeling van de Rova van dichtbij mogen zien. Het gaat om de biovergister die afgelopen 28 juni is geopend. In de installatie wordt groente-, fruit- en tuinafval vergist. Het biogas dat met de installatie wordt geproduceerd kan worden opgewerkt tot aardgas. Deze ontwikkeling van de Rova draagt bij aan een duurzame stad.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer