SP Overijssel: Gemeenten behoud de strippenkaart

Zwolle – De Overijsselse SP-fractie is voor de zomer een meldpunt voor OV-chipkaartgebruikers begonnen. Bij het meldpunt kunnen reizigers hun ervaringen en klachten over de kaart kwijt. Niet alleen in Overijssel maar in heel Nederland regent het klachten.

SP 3.jpg 

"Tot onze schrik bereikte ons vorige week het bericht dat de provincie Overijssel en de Regio Twente voornemens zijn om per 18 november de OV-chipkaart volledig in te voeren en hier aanstaande donderdag 9 september een verzoek daartoe aan de Minister van Verkeer en Waterstaat te sturen. Het afschaffen van de strippenkaart heeft verstrekkende gevolgen voor reizigers en het is dan ook onverantwoord om dit op zo’n korte termijn te doen zonder het democratische toezicht dat bij een dergelijk besluit past." Aldus Gezina van der Ven, statenlid SP Overijssel

De SP vraagt alle betrokken gemeenten hun invloed aan te wenden op het besluit om binnen drie maanden de strippenkaart af te schaffen. Om die reden heeft SP Overijssel een brief verstuurd met daarbij een 15-stappenplan om tot een fatsoenlijke afschaffing van de strippenkaart te komen.

Het besluit om nu binnen drie maanden de OV-chipkaart in te voeren is onverantwoord omdat het systeem nog helemaal niet klaar is om als enige betalingsmiddel voor het openbaar vervoer te functioneren. Er zijn nog teveel technische problemen en reizen met de OV-chipkaart is voor te veel reizigers aanmerkelijk duurder. Het is onduidelijk in hoeverre deze problemen tijdens de zomer opgelost zijn. Landelijk spelen er ook nog dusdanig veel problemen met het systeem van de OV-chipkaart dat invoering op dit moment tot een chaos zou leiden. Een groot deel van de reizigers is nog niet bekend met de OV-chipkaart. Bij grensoverschrijdend vervoer komt het nog altijd voor dat OV-chipkaarten niet gebruikt kunnen worden en voor gebiedsgebonden abonnementen is nog geen oplossing gevonden. Het is dus nog niet voor iedereen mogelijk om met de OV-chipkaart te reizen, maar de andere betalingsmiddelen worden wel al afgeschaft. Dit levert een onwerkbare situatie op. Om dergelijke problemen bij de volledige invoering van de OV-chipkaart te voorkomen hebben we een 15-puntenplan geformuleerd met voorwaarden om een geslaagde invoering mogelijk te maken. Zolang niet aan deze voorwaarden voldaan is kunnen wij niet instemmen met het afschaffen van de strippenkaart, en wij hopen daarbij op uw steun te kunnen rekenen.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Een systeem dat vast wel enkele voordelen zal hebben, maar voornamelijk uitblinkt in problemen.
    Wat heb je aan een systeem dat niet eens automatisch een dagkaart rekent als je op het maximum tarief komt (gebeurt wel met losse kaartjes in de trein) en dat je als kortingskaarthouder het volle pont laat betalen als je om 8.46 uur van Zwolle naar Maastricht neemt, terwijl je vanaf Amersfoort met korting zou mogen reizen…


    Maak melding

Reageer