Oude portierswoning terug in originele staat

Zwolle – De voormalige portierswoning van de vroegere Golden Wonderfabriek wordt in vrijwel originele staat teruggebracht. Het pandje achter molen de Passiebloem aan de Boerendanserdijk heeft de afgelopen jaren veel geleden. De Zwolse vastgoedontwikkelaar Jansen Vastgoed liet het industrieel erfgoed echter niet verloren gaan; ze kochten het pand en knappen het op.

mein_aloe_zonder_01c_470.jpg

mein_aloe_zonder_02c_470.jpg

 

De portierswoning is in het jaar 1915 gebouwd naar een ontwerp van Imko Reinders. Na sluiting van de fabriek van Golden Wonder in 1987 werd het grootste deel van de oude bedrijfsgebouwen op het terrein gesloopt. Nu rest alleen nog de portierswoning. Die wordt dan ook beschouwd als Zwols industrieel erfgoed.

Toch kreeg het pand niet de status van monument en werd er zelfs een sloopvergunning voor afgegeven. Bertus en Gerrit Jansen vinden het meer dan de moeite waard om de voormalige portierswoning op te knappen. “Het ligt op een prachtige plek aan het water aan de rand van het nieuwbouwgebied Molenoever. Het pand staat nu nog in de steigers, maar wij zijn er zeker van dat het eindresultaat een idyllisch plaatje is.” De vastgoedontwikkelaar kocht het pand heeft besloten het zelf als kantoor te gaan gebruiken. Het pandje draagt nu de naam Aloë, naar de stoomoliefabriek De Aloë die in 1877 op het terrein werd gebouwd. Aloë wordt momenteel gerenoveerd. Het kreeg de laatste jaren immers flink wat te verduren. Het werd twaalf jaar lang bewoond door krakers. Bovendien werd het getroffen door een brand, met als gevolg dat bijzondere details in het interieur en de dakconstructie verloren gingen. Bertus en Gerrit Jansen verwachten dat het pand grotendeels in originele staat kan worden teruggebracht.   

Artikel delen:
Reacties 12
  1. en oude bewoner van de bogaert ertegenover aan de vondelkade.
    ziet er mooi uit, alleen begrijp ik die tien parkeerplaatsen niet naast het huis.


    Maak melding

  2. ’t Was een erg mooi huis, mijn jeugdvriend woonde daar vroeger en ik ben daar heel veel geweest (1978-1984). Leuk dat ze ‘m opknappen i.p.v afbreken!


    Maak melding

Reageer