Veilig kennismaken met het verkeer

Zwolle – Goed en verantwoord omgaan met verkeerssituaties leert een kind maar op één manier: in de praktijk! Zo gebeurde het vandaag in de Van Hille Gaerthstraat. ANWB Streetwise bracht in praktijk waar de kinderen dagelijks mee te maken hebben, namelijk het verkeer.

10-9-2010-4.jpg
Het team van enthousiaste, professioneel opgeleide instructeurs voerde het programma uit. Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen als elektro- en rijlesauto’s, zebrapaden, verkeerslichten en opblaasbare auto’s werd de praktijk zo veel mogelijk nagebootst.

10-9-2010-26.jpg

10-9-2010-46.jpg

10-9-2010-54.jpg

Toet toet
Bij groep 1 en 2 staan het herkennen van (gevaarlijke) verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken centraal. Daarnaast leren ze waarom het zo belangrijk is om een kinderzitje en de autogordel te gebruiken. Bij deze jongste kinderen voert de eigen leerkracht het programma uit.  Wat kunnen kinderen zèlf doen om hun veiligheid in het verkeer te vergroten? Bij Blik en klik ligt de nadruk op de actieve verkeersveiligheid voor kinderen in groep 3 en 4. Ze leren veilig oversteken en begrijpen waarom ze in de auto een gordel en kinderzitje moeten gebruiken.

Hallo auto
Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Het dragen van een veiligheidsgordel en kinderzitje/zitverhoger komt in deze les aan bod.

Trapvaardig
Trapvaardig tenslotte traint de kinderen van groep 7 en 8 in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee bereiden we de kinderen voor op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Nou aan verkeersveiligheid mag wat mij betreft wel wat geld besteed worden. Behalve de kinderen zouden ze nu ook nog de ouders en buurtbewoners op les moeten sturen… (Afgaande op de situatie in mijn wijk althans…)


    ⚠️ Meld

  2. Heel leuk bedacht allemaal, maar wat gebeurt er met die kennis als ze werkelijk in de realiteit gaan fietsen? Nu letten ze nog netjes op, luisteren naar wat er gezegd wordt en weten ook waar ze op moeten letten. Maar als ze alleen zijn, zonder begeleiding, dan crossen ze overal voor langs, rijden gewoon een voorrangsweg op terwijl ze niet kijken of dat wel of niet kan, blijven lekker met z’n drieën naast elkaar fietsen, liefst nog met meer, want dat is stoer!! En de overige weggebruikers moeten dat maar accepteren!!

    Kortom, heel goed zo’n veilige kennismaking met het verkeer, maar dan wel elk jaar verplicht stellen, en dit ook laten afleggen dmv een examen. Als je onder een auto komt te liggen is dat niet stoer en als je een ander de berm in drukt ook niet!!
    Gewoon leren vanaf het begin en regelmatig herhalen, dat blijft het beste hangen!


    ⚠️ Meld

Reageer