‘DOAS in volle bloei’ bij HCO

Zwolle – Het Historisch Centrum Overijssel(HCO) opent de langverwachtte tentoonstelling ‘DOAS, in volle bloei’. Honderden oude foto’s, zelfgemaakte gereedschappen en rapporten ontving het HCO eerder dit jaar van leerlingen, leraren en kunstenaars van de oude Ambachtsschool. Op vrijdag 17 september opent het HCO haar deuren voor de tentoonstelling: ‘DOAS in volle bloei’, waarin veel van deze materialen te zien zijn. Vanaf 15.30 uur is iedereen welkom voor een spectaculair openingsfestijn.

foto_bizarre_mars.jpg
Foto: Bizarre mars tijdens de kraakperiode

De aanleiding is een nieuwe geschiedenis voor het pand aan de Mimosastraat. Vorige week, op 11 september, werd het pand op de hoek van de Mimosastraat als officiële woon- en werkruimte geopend door SWZ. Met deze opening ging het gebouw een derde geschiedenis in.

foto_leraarleerling.jpg
Foto: Leraar met leerling (1960)

Op initiatief van Marit Otto en Mirthe Langelaan van stichting DOAS, besloot het HCO een tentoonstelling te maken over de geschiedenis van De Ambachtsschool. De making-off van de tentoonstelling bracht drie instellingen, elk vanuit eigen expertise, bij elkaar: kunst vanuit DOAS, geschiedenis vanuit het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en wonen in de toekomst vanuit Woningstichting SWZ.

Het gebouw kenmerkt zich door twee uiteenlopende geschiedenissen: die van een strenge schoolperiode en die van een rebelse kraakperiode. Beide komen ruim aan bod in de tentoonstelling en helemaal aan het eind van de tentoonstelling werd de derde, toekomstige, geschiedenis toegevoegd. Het verhaal van 11 september 2010 en verder, nadat burgemeester Henk-Jan Meijer van Zwolle het pand opende als officiële woon- en werkruimte: met ateliers voor kunstenaars én Artlofts, vrij in te delen appartementen, in de sociale huursector. Met recht kan dan ook gesproken worden van een gebouw met een ziel!

Tijdens de opening kunt u komen kijken naar speciale acts die de kunstenaars zullen opvoeren, hoe dat eruit ziet willen zij nog even geheim houden. Wel kunt u denken aan het beeld van de Bizarre Mars van 1997. Verder zullen de drie directeuren van stichting DOAS, woningstichting SWZ en Historisch Centrum Overijssel spreken over ‘the making of’ van de tentoonstelling. Om 16.15 uur volgt een lezing met de titel: ‘Had ik maar een vak geleerd’, over ambachtelijkheid als deugd, door prof. dr. Gerard Rooijakkers. Vanaf 15.30 uur bent u welkom bij het Historisch Centrum Overijssel (tegenover parkeergarage Diezerpoort), de entree is gratis.

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.