Open Monumentendag Zwolle

Zwolle – De Open Monumentendag in Zwolle stond zaterdag in het teken van "De smaak van de 19e eeuw" waarbij vooral diverse neo stijlen aan bod kwamen, in bijzonder de Neo Gotiek. De Smaak van de 19e eeuw speelde als landelijk thema een grote rol tijdens de Open Monumentendag in Zwolle. De centrale opening van de Open Monumentendag was zaterdagmorgen bij het oude Gouvernementsgebouw of Provinciehuis van Overijssel, nu de Centrale Bibliotheek.

doas.jpg

Het exterieur van de Neo Gotische Statenzaal stond dit jaar in de steigers en zal tijdens de opening van de Open Monumentendag worden afgerond door de plaatsing van een baldakijn boven een van de twee beelden aan de gevel. De wethouder van Monumentenzorg van de gemeente Zwolle , de heer Gerrit Pieck luidde de aftrap van de Open Monumentendag in. Ook kreeg de wethouder het derde Monumentenmagazine aangeboden. Eén van de opengestelde gebouwen was De Oude Ambachtschool (DOAS). In het gerenoveerde gebouw was de belangstelling erg groot. Zaterdag werd DOAS heropend. De afgelopen anderhalf jaar zijn 35 appartementen in het pand gebouwd. De eigenaar, woningstichting SWZ, heeft vrijwel alle woningen inmiddels verhuurd. In het gebouw zat tot 1985 een school. Daarna hebben kunstenaars het pand gekraakt. Ook nu zijn er weer ateliers voor de kunstenaars. De Open Monumentendag, het moment dat in Zwolle maar ook het hele land vele monumentale gebouwen gratis opengesteld werden voor het publiek, met tal van aanverwante activiteiten, werd dit jaar voor de vierentwintigste keer georganiseerd.

doas-22.jpg

doas-29.jpg

doas-54.jpg

De Open Monumentendag is onderdeel van de Europese Open Monumentendagen, oftewel de European Heritage Days. De Open Monumentendag in Zwolle bood veel activiteiten. Zoals koor- en orgelconcerten. Met de rond(fluister)vaartboot kon vanaf de Potgietersingel een boottocht gemaakt worden naar de Oliewindmolen “De Passiebloem”. In het Vrouwenhuis kon men terug in de tijd met speciale rondleidingen gericht op de levende geschiedenis van het pand. Figuranten brachten de tijd van Aleida Greve en de geschiedenis van het Vrouwenhuis weer tot leven brengen.

Open Monumentendag en Nationale Open Orgeldag
De smaak van de 19e eeuw volgde ook het speciaal wandel orgelconcert in het kader van de Nationale Open orgeldag. Maar liefst vier organisten brachten voornamelijk werken van 19e eeuwse componisten ten gehore. Er was een afsluitend concert in de Grote Kerk.

doas-10.jpg

Artikel delen:
Reacties 12
 1. @verd ieping: Ben je er geweest? Het is echt wel mooi geworden. Mooie toespraak ook van burgemeester Meijer. De stoeltjes zijn onderdeel van een expositie van kunstenaars van DOAS, ik ben blij dat dit in Zwolle tot stand is gekomen door samenwerken van alle partijen (de oud-krakers, SwZ, gemeente).. Samen maken we de stad!


  Maak melding

 2. Wa’s de Open Monumentendag een succes in Zwolle? Hier had mijn moeder het zaterdag regelmatig over….alsof ze het erg jammer vond dat ze “verplichtingen” had 😮


  Maak melding

 3. @ Ver dieping.
  Die oude meuk die je ziet, dat zijn de ateliers voor de kunstenaars. Hier gebeurt verder weinig mee, aangezien kunstenaars toch altijd een eigen invulling willen geven aan het geheel ;). De appartementen voor de huurders zijn wel af, ik gok dat je zelf niet bent wezen kijken 8)


  Maak melding

 4. @ Jambers

  aangezien kunstenaars toch altijd een eigen invulling willen geven aan het geheel

  De laatste zondag van oktober….weer open atelier; oa bij Rana Berends 😀


  Maak melding

Reageer