Jongeren willen een goed OV in Overijssel

Zwolle – De Jongerenraad Overijssel testte via een quiz tijdens Start Statenjaar op 10 september bij Provinciale Staten of zij wisten wat jongeren nu en in de toekomst echt belangrijk vinden.

De leden van Provinciale Staten hadden soms moeite om vast te stellen met welke zaken jongeren in Overijssel zich bezighouden. Dat jongeren veiligheid en openbaar vervoer belangrijk vinden was bekend, maar dat ze liever van goed openbaar vervoer gebruikmaken dan een auto aan te schaffen was een verrassing. Ook het feit dat jongeren eerder kiezen voor de zorgsector en duurzaamheid dan voor innovatie was nieuw voor de statenleden. Uit onderzoeken bleek dat de provincie volgens jongeren zeker aandacht moet blijven geven aan goed openbaar vervoer binnen Overijssel en aan veiligheid. Ook blijkt dat jongeren het niet altijd duidelijk vinden wat de verschillen zijn tussen gemeente en provincie. Op de site van de JROv www.jrov.nl is de volledige uitslag te vinden. De Jongerenraad Overijssel (JROv) heeft aan 250 jongeren in de provincie Overijssel middels een enquete (Edreekegmo; omgekeerde verkiezingen) gevraagd naar wat zij nu – maar vooral ook in de toekomst- belangrijk vinden. Daarnaast hebben ruim 100 jongeren via het jongerenproject van de provincie Overijssel, Jong Overijssel doet mee! tijdens gastcolleges en statenspelen aangegeven wat zij belangrijk vinden.

De Jongerenraad Overijssel is een groep enthousiaste jongeren uit heel Overijssel in de leeftijd van 15 tot 21 jaar, met als doel ervoor te zorgen dat de Overijsselse politiek luistert naar jong Overijssel. Dat doen ze door o.a. jaarlijks een groot project te organiseren waar jongeren hun stem kunnen laten horen over zaken in Overijssel die belangrijk voor hen zijn. Zij geven de provinciale politiek gevraagd en ongevraagd advies.

Het project Jong Overijssel doet mee! laat jongeren tussen de 15 en de 18 op een actieve manier zien hoe de democratie werkt, waar de provincie zich mee bezighoudt en hoe het provinciale beleid tot stand komt. Het project bestaat uit drie onderdelen: een gastcollege – een statenlid vertelt in de klas over de provincie; het statenspel – jongeren spelen een statenvergadering na en het lespakket – jongeren gaan aan de slag met toekomstscenario’s voor Overijssel.

Artikel delen:

Reageer