Kom naar de Dag van de Dijk

Zwolle – Zwolle is het middelpunt van activiteiten tijdens de Dag van de Dijk. Zwolle is op zaterdag 18 september één van de centrale locaties tijdens de Dag van de Dijk. In Zwolle en omgeving heeft het Waterschap Groot Salland een fietsroute uitgezet waarlangs van 11.00 tot 16.00 uur van alles te beleven is voor jong én oud.

 dag20van20de20dijk-a-rgb.jpg

Naast Zwolle organiseert het waterschap ook in Kampen en Deventer ‘dijkactiviteiten’. De fietsroute start bij Uitspanning Het Engelse Werk, het Engelse Werk 4 in Zwolle. Op het tegenoverliggende grasveld worden de fietsroutes uitgedeeld. De lengte van de tocht is 20 kilometer.

Bij Zwolle worden twee Ruimte voor de Rivier-projecten uitgevoerd. Fiets naar de dijk bij Westenholte (de dijk achter rioolwaterzuivering Spoolde, Spoolderenkweg 1) waar waterschappers vertellen hoever de plannen ervoor staan. Bij deze dijkverlegging wordt de huidige IJsseldijk 300 meter landinwaarts verplaatst om de rivier meer ruimte te geven.

Weidse uitzichten over de IJssel, een vogelrijk gebied, bijzondere planten en bloemen. Dat is de Vreugderijkerwaard. Stap gerust van je fiets af en maak een wandeling door de uiterwaard of neem een kijkje in de vogelhut.

Via het pontje van ‘s-Heerenbroek naar Zalk beleef je de IJssel van dichtbij tot aan Hattem. Van deze oude Hanzestad ga je met het veerpontje over de IJssel naar Zwolle. In het informatiecentrum (Bosweg 9) laat Buurtschap IJsselzone je graag zien welke activiteiten zij onderneemt om het landschap groen te houden.

Wil je meer weten over de uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden? Op de Schellerdijk geven waterschappers uitleg over de aanleg van deze ‘hoogwatergeulen’.

Ontmoeten en genieten: daar draait het om tijdens de Dag van de Dijk. Water biedt ruimte voor recreatie, sport en inspiratie voor kunst. Maar water zorgt ook voor overstromingen. Zonder dijken en duinen zou 60 procent van Nederland regelmatig onder water staan. Om dat te voorkomen, beheert het Waterschap Groot Salland met grote zorg 200 kilometer grote rivierdijken langs de IJssel, het Zwartewater, de Vecht, het Zwarte Meer en het Ketelmeer én 300 kilometer kleinere dijken en kaden.

De Dag van de Dijk wordt sinds 2008 jaarlijks gehouden in de maand september. Het is een publieksdag waarmee aandacht wordt gevraagd voor het oer-Hollandse thema water en waterveiligheid. Op de Dag van de Dijk tonen waterbeheerders, organisaties en overheden hun inzet en expertise aan een breed publiek. Fietsroutes, rondleidingen, presentaties, fotoworkshops, het maken van zandsculpturen en andere boeiende activiteiten worden georganiseerd. Dit jaar doen er maar liefst 18 locaties mee aan de Dag van de Dijk. Op de website www.dagvandedijk.nl  kunnen bezoekers zien welke activiteiten per locatie zullen plaatsvinden.

In het kader van de Dag van de Dijk is ook een nationale fotowedstrijd van start gegaan in samenwerking met National Geographic en de campagne ‘Nederland Leeft met Water’. Tijdens de Dag van de Dijk worden ook de winnaars bekend gemaakt van deze fotowedstrijd.  

Dag van de Dijk bij het Waterschap Groot Salland

Zaterdag 18 september 2010

Tijd: van 11.00 – 16.00 uur

Locaties: Kampen, Zwolle en Deventer

Fietsroutes beschikbaar op de startpunten en via www.wgs.nl/dagvandedijk

 

Kijk voor meer informatie op www.wgs.nl/dagvandedijk en http://www.dagvandedijk.nl/.

 

Programma Zwolle
Tijd: van 11.00 uur tot 16.00 uur
Startpunt: Bij Uitspanning Het Engelse Werk, Het Engelse Werk 4, 8019 BM Zwolle.
Dagelijks bestuurslid Bartus Jonkman is bij de start van de dag aanwezig voor het leveren van hand-en-spandiensten.

 

11.00 – 16.00 uur          Haal een fietskaart bij de tent op het grasveld tegenover Uitspanning Het Engelse Werk.

11.00 – 16.00 uur          De dijk bij Westenholte (ter hoogte van rioolwaterzuivering Zwolle aan de Spoolderenkweg 1). Deze dijk wordt 300 meter landinwaarts verplaatst, om zo de IJssel meer ruimte te geven. Waterschappers vertellen je graag hoever de plannen ervoor staan.

11.00 – 16.00 uur          Weidse uitzichten over de IJssel, een vogelrijk gebied, bijzondere planten en bloemen. Dat is de Vreugderijkerwaard. Stap gerust van je fiets af en maak een wandeling door de uiterwaard of neem een kijkje in de vogelhut.

11.00 – 16.00 uur          In het informatiecentrum (Bosweg 9) laat Buurtschap IJsselzone je graag zien welke activiteiten zij onderneemt om het landschap groen te houden. 

11.00 – 16.00 uur          Op de Schellerdijk vertellen waterschappers je meer over de plannen bij de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden.

Artikel delen:

Reageer