Estafette voor wereldmoeders doet Zwolle aan

Zwolle – Op 15 september doet de estafette voor wereldmoeders Zwolle aan. De estafette is een initiatief van gezondheidsorganisatie Simavi en heeft als doel het onderwerp moedersterfte hoog op de internationale politieke agenda te plaatsen. De estafette doet 15 Millenniumgemeenten in Nederland aan. Woensdag is Zwolle aan de beurt waar de gemeente en de Isala klinieken het probleem middels een kraambeddentocht onder de aandacht brengen.

Met de tocht willen de organisatoren bereiken dat zoveel mogelijk mensen een petitie ondertekenen die er bij Buitenlandse Zaken op aandringt het onderwerp moedersterfte hoog op de internationale politieke agenda te plaatsen en niet op dit thema te bezuinigen. Verder verkopen de gemeente en de Isala klinieken tijdens de tocht white ribbons. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de hulpprojecten van Simavi in Ghana. De opbrengst wordt door de gemeente verdubbeld.

Wethouder Erik Dannenberg en Joke Schutte gynaecoloog bij de Isala klinieken en tevens lid van landelijke commissie “Moedersterfte” onderschrijven het belang van dit millenniumdoel. Ze geven daarom de aftrap voor de tocht. “Op dit moment sterft nog steeds iedere minuut wereldwijd een vrouw tijdens zwangerschap of bevalling. Het terugdringen van moedersterfte is daarom het vijfde millenniumdoel. Hierin is bepaald dat moedersterfte in 2015 met driekwart moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990”, legt wethouder Dannenberg uit. “Bloedingen, infecties en een hoge bloeddruk zijn veel voorkomende doodsoorzaken”, aldus Joke Schutte. “Samen kunnen we moedersterfte verminderen. Met goede medische hulp en kraamzorg kan de moedersterfte veelal voorkomen worden”.

De tocht start om 13.00 uur op de Grote Markt en voert door het centrum van Zwolle. Voor wie woensdag niet aanwezig kan zijn bij de kraambeddentocht, de petitie kan ook ondertekend worden op www.estafettevoorwereldmoeders.nl.

Artikel delen:

Reageer