Vuurwerkopslag bij Westenholte en Stadshagen

Zwolle – Aan de Voorsterweg in de wijk Westenholte, vlakbij het Kamperlijntje en Stadshagen, wordt hard gewerkt aan een nieuw verkooppunt voor vuurwerk met de mogelijkheid voor opslag in het bedrijfsgebouw Voorsterhof voor het bedrijf Schrijver Fireworks.

vuurwerkopslag.jpg

Westenholter drogist Schrijver groeide wat de verkoop van vuurwerk betreft aan het Petuniaplein uit zijn jasje en krijgt met de bouw van een nieuwe loods aan de Vooorsterweg veel meer mogelijkheden voor verkoop en opslag. De opslagcapaciteit zal vertienvoudigen van 1.000 naar 10.000 kilo, de maximum toegestane hoeveelheid voor opslag van vuurwerk in Zwolle. De ‘vuurwerkbunker’ wordt een veilige, met een dikke muur, een grote ondergrondse watertank en een sprinklerinstallatie. De daarvoor benodigde milieu- en bouwvergunningen zijn binnen, en dus wordt de hal in gereedheid gebracht voor de komende oud- en nieuwperiode. Enkele Westenholtenaren maakten zich de afgelopen week ongerust over het reclamebord voor de vuurwerkhal aan de Voorsterweg. Bij Weblog Zwolle kwamen verschillende meldingen binnen met de vraag of de vuurwerkopslag wel aangekondigd was, en of de bouw van de hal mogelijk is dichtbij een woonwijk.

Artikel delen:
Reacties 53
 1. Je mag er vanuit gaan dat het 100% veilig is. Neem aan dat de wethouder dan ook wel bereid is een getekende veiligheids-verklaring (A4 is genoeg) in een kluis acht te laten.

  Joop S., je had het er toch verdorie voor het oog wel wat leuker uit kunnen laten zien? Bovendien is “Harry” de grote vuurwerkleverancier in de regio (ok Wagenvoort Padd’n dorp) ook; verwacht jij hier snel mee binnen te lopen?


  ⚠️ Meld

 2. Dick dit is een ondernemer met een kluis midden in het winkelcentrum,die niet meer aan de eisen voldoet.Hij gaat investeren in een volkomen goedgekeurde kluis.Hij heeft al jaren en jaren vuurwerk verkocht en nu vraag je of hij hiermee snel wil binnen lopen ,terwijl het bittere noodzaak is voor hem.Het gaat jaren duren voordat hij dit pand rendabel heeft en dan is hij al zowat gepensioneerd.Ik vind het er dan ook niet toe doen dat je HARRY en het paddendorp erbij haalt .Of is dat ook een vriendje net als je vaste bloemenkraampje die je zo vaak noemt.


  ⚠️ Meld

 3. @ Wichert, dit expres overgeslagen?

  Joop S., je had het er toch verdorie voor het oog wel wat leuker uit kunnen laten zien?

  Volgens mij is het namelijk nogal in het zicht?


  ⚠️ Meld

 4. Het is noodzaak voor hem als hij vuurwerk wil BLIJVEN verkopen om nieuw te bouwen,dat bedoel ik Dick.Gelukkig mag een ondernemer die er toestemming voor heeft zelf uitmaken wat hij verkoopt en hij mag ook zelf de prijs bepalen.We leven nog wel in een vrij land.


  ⚠️ Meld

 5. @ Wichert, volgens mij kan ik het redelijk plaatsen aan de Voorsterweg als ik die foto zo bekijk. Wil er absoluut nog eens gauw langs. 17:03 was puur op de foto gebasseerd.

  Vind Joop trouwens een aardige man, maar vond het de laatste jaren al zooooooo opvallend dat zoveel ondernemers er vuurwerk bij deden. Heb daar eens naar gevraagd toen Harry nog alleen in Kampen zat. Aan 1 van zijn vele medewerkers: gouden business!

  Hoorde van mijn vader over Gait Luntien (Wagenvoort) en wat zich er vooral heeft afgespeeld….tja ik vind het allemaal prima: maar veiligheid voor alles lijkt me! Zeker tussen 2 woonwijken! Harry is vorig jaar ook naar Zwolle gekomen, zit op t industrieterrein. Gait Rigter ook met zijn vuurwerk…..dacht, serieus, dat dat een verplichting was.


  ⚠️ Meld

 6. Bericht door dick, op 15 september 2010 om 17:00
  @ Wichert hoezo is het voor Joop noodzakelijk om vuurwerk te verkopen?

  Omdat er een winstmarge op zit die abnormaal is, ik weet het nog van de drogisterij die mijn vader had in Utrecht, die verkocht het toen ook al.


  ⚠️ Meld

 7. @ Derk, bedankt voor het bevestigen van mijn vermoeden. Nu zijn er zo enorm veel aanbieders van vuurwerk! Kan het ook zijn dat mensen niet tevreden zijn met de baten van hun reguliere bedrijf?

  Misschien verkoopt Schutte het ook wel in Westenholte? Je ziet immers ook vaak dat fietsenzaken profiteren van dit “snelle geld”?
  Zou er gemeentelijk beleid bestaan over een max.aantal verkoop- en opslagpunten?


  ⚠️ Meld

 8. Bericht door dick, op 15 september 2010 om 18:00

  Dick een ondernemer wilt altijd ondernemen en het liefst het onderste uit de kan krijgen ( zo ik ook) Maar vuurwerk daar pas ik voor om je een idee te geven 100 euro inkoop betekend 1500 euro verkoop. En verders hou ik nu mijn mond.

  Ohja die verkooppunten en opslag zijn idd door de gemeente geregeld


  ⚠️ Meld

 9. “niet tevreden zijn” Dick? Voor sommige wederverkopers is dit hun beleg op het brood. En bij eventuele verkoop van de zaak, ook een belangrijk punt, want niet iedereen kan een vergunning krijgen.
  En er is natuurlijk gemeentelijk beleid + regelgeving.


  ⚠️ Meld

 10. @ Derk; Klinkt als doorgeslagen hebzucht, of minstens “nooit genoeg”?

  Dan is de gemeente ook verplicht het aantal verkooppunten in kaart te brengen. Als ook de plaatsen waar de opslag is.

  Veiligheid voor alles!


  ⚠️ Meld

 11. Oke nog een keer dan Dick sommige zaken hebben dat geld juist nodig aangezien januari en februari slappe maanden zijn. Mensen zoals Harry ja die hebben nooit genoeg ( verdiendt het hele jaar al genoeg met zijn schroot)


  ⚠️ Meld

 12. Nog 1x dan Derk; was nou belangrijker, dat de zielige ondernemert ECHT niet rondkomt (tenminste niet genoeg heeft volgens zijn eigen norm en die van zijn levenspartner natuurlijk!) of de VEILIGHEID?


  ⚠️ Meld

 13. Nou, ik ben blij dat ik dat ding niet binnen een kilometer bij me in de buurt heb!

  Gelukkig woon ik er hemelsbreed maar 100m vanaf… 😮

  Maar goed, ik neem aan dat het idd naar hedendaagse maatstaven veilig is, maar ben nu wel geneigd om zelf eens even een keertje langs te wandelen en de boel te ‘inspecteren’.


  ⚠️ Meld

 14. Een nieuw gebouwde kluis is hopelijk veiliger dan een ouwe die uitpuilt. Wie jaloers is op de winst kan het zelf gaan verkopen. Wie vuurwerk gevaarlijk vindt kan onze bevolking er van proberen te overtuigen het niet te kopen. Maar daar kon men wel eens doof voor zijn….  ⚠️ Meld

 15. @ job, je kunt je ook afvragen of ie daar uberhaupt moet komen. En waar ze zitten in Zwolle; kan het zijn dat er ergens opslag is ZONDER dat omwonenden het weten?
  Welk beleid daar over is?

  Veel vragen…Dit topic komt over of het allemaal maar vanzelfsprekend is, vind ik.

  men en doof zijn/vuurwerk en gevaarlijk….heeft er wat mij betreft minder mee te maken als wat er kan gebeuren met vuurwerkopslag: remember Enschede.
  ========
  Koko, is Gait Luntien te ver weg? Verkoopt nog aan mensen ver voorbij Zwolle.


  ⚠️ Meld

 16. Hanerik ik had hem graag achter thuis willen hebben(kon er veel aan verdienen) maar kreeg geen toestemming. Dick invloedrijke mensen op de dijk ??? Noem mij er eens 1 en wie is er tegenwoordig nog invloedrijk??Jij denkt nog steeds als je een eigen bedrijf hebt dat je geld hebt en dat vind je een vies woord geloof ik,tenminste als een ander het verdient , ook al is dat met hard werken.


  ⚠️ Meld

 17. @ Wichert…..Heb denk ik in de haast HASSELTERDIJK gelezen 😮

  Nee, aan de Zalkerdijk wonen alleen maar levensgenieters en wat mensen die af en toe op gezette tijden wat deining in de tent brengen. Verders nixxx mee te doen met DIE Dijkbewoners…..

  Trouwens, as zaterdag he: Dag van De Dijk!!!

  ===============

  Moet wel weer ff on-topic komen want dit vind ik echt een interessante discussie

  Veel vragen…Dit topic komt over, of het allemaal maar vanzelfsprekend is, vind ik.

  “men en doof zijn/vuurwerk en gevaarlijk”….heeft er wat mij betreft minder mee te maken als wat er kan gebeuren met vuurwerkopslag: remember Enschede.  ⚠️ Meld

 18. Sorry @ Drama, dacht dat je doelde op “welke dijk”

  Maar dit vind ik voor een leek (als ik) niet te lezen. Al die verwijzingen naar wetsartikelen?

  Beleidsregel ten aanzien van verkoop van consumentenvuurwerk Gemeente ZwolleWetstechnische informatie
  Gegevens van de regeling
  Overheidsorganisatie Gemeente Zwolle
  Officiële naam regeling Beleidsregel ten aanzien van verkoop van consumentenvuurwerk Gemeente Zwolle
  Citeertitel beleidsregel ten aanzien van verkoop van consumentenvuurwerk Gemeente Zwolle
  Vastgesteld door college van burgemeester en wethouders
  Onderwerp openbare orde en veiligheid
  Eigen onderwerp Openbare orde

  Opmerkingen m.b.t. de regeling
  Regels ten aanzien van verkoop en bezigen vuurwerk Gemeente Zwolle
  Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd
  Vuurwerkbesluit 22-01-2002, Artikel 2.6.1, 2.6.2 en 2.6.3 van de Algemene plaatselijke verordening
  Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen
  Datum inwerking-
  treding Terugwerkende
  kracht t/m Datum uitwerking-
  treding Betreft Datum ondertekening
  Bron bekendmaking Kenmerk voorstel
  19-09-2009 Nieuwe regeling 15-09-2009
  De Peperbus 18/09/2009 cb 2009-09.15

  Tekst van de regeling

  Beleidsregel ten aanzien van verkoop van consumentenvuurwerk gemeente ZwolleHet verlenen van een vergunning ingevolge artikel 2.6.2 van de Algemene plaatselijke verordening Zwolle ten behoeve van de verkoop van consumentenvuurwerk is een bevoegdheid van burgemeester en wethouders. Burgemeester en wethouders stellen de volgende beleidsregel vast.
  Artikel 1 DefinitiesIn deze beleidsregel wordt verstaan onder:
  1. consumentenvuurwerk; vuurwerk dat is bestemd voor particulier gebruik.

  2. vuurwerkverkooppunt; een ruimte die geheel of gedeeltelijk toegankelijk is voor het publiek en waar de verkoop en aflevering van consumentenvuurwerk plaatsvindt.

  Artikel 2 Verkooppunten1. Een vuurwerkverkooppunt moet voldoen aan de eisen zoals neergelegd in het Vuurwerkbesluit en in de Wet Milieubeheer.

  2. Een vuurwerkverkooppunt mag vanuit veiligheids-, milieu- en verkeersoverwegingen alleen gesitueerd zijn op een bedrijventerrein.
  Artikel 3 Nieuwe locaties vuurwerkverkooppuntenDe bedrijventerreinen in de volgende gebieden komen in aanmerking voor het vestigen van een nieuw vuurwerkverkooppunt:
  a. De Marslanden; in het gebied begrensd door de Ceintuurbaan, Heinoseweg, Kanaalweg, Sekdoornsedijk, het spoor Zwolle-Deventer en het spoorweggedeelte tussen Zwolle en Meppel;

  b. De Vrolijkheid; in het gebied begrensd door de Ceintuurbaan, Boerendanserdijk, Rechterland en Oude Mepperlerweg;

  c. Hessenpoort; in het gebied begrensd door Bentheimerstraat, Nieuwleusenerdijk, Hermelenweg en Markteweg;

  d. Voorst A, Voorst B en Voorst C:

  A gebied begrensd door Zwarte Water, Blaloweg/Zwartewaterallee, Voorsterweg en het Zwolle-IJsselkanaal;
  B gebied begrensd door Turnhoutseweg, Blaloweg, Voorsterweg en het Zwolle-IJsselkanaal;
  C gebied begrensd door Voorsterweg, Klipperweg, Weidesteenlaan, Loggerweg Schoenerweg, Boeierweg, Trawlerweg, Lichterweg, Spoolderenkweg,Botterweg en het Zwolle-IJsselkanaal.
  e.Westenholte; één verkooppunt in het gebied tussen het spoor en de Voorsterweg (ter hoogte van huisnummer 58).
  Artikel 4 Maximum aantal vuurwerkverkooppuntenHet maximum aantal nieuwe vuurwerkverkooppunten voor consumentenvuurwerk wordt vastgesteld op twee vuurwerkverkooppunten per gebied als bedoeld in artikel 3 van deze beleidsregel.
  Artikel 5 Bestaande vuurwerkverkooppunten1. Bestaande vuurwerkverkooppunten die niet onder de in lid 3 genoemde gebieden vallen, mogen daar gevestigd blijven, zolang men voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

  2. Het gesteld in lid 1 is toegestaan, zolang op hetzelfde adres, waar ook al een vergunning in het kader van de Wet Milieubeheer is verleend, ieder jaar ook een vergunning wordt aangevraagd en verleend voor de verkoop van vuurwerk en de verkoop ook daadwerkelijk plaatsvindt.

  3. Een bestaand bedrijf, blijft de status van een vuurwerkverkooppunt behouden, indien het verkooppunt van eigenaar wijzigt.
  Artikel 6 WeigeringsgrondenEen vergunning voor het verkopen van consumentenvuurwerk wordt geweigerd indien:
  a. het blijkens het bestemmingsplan gaat om een woon- en of winkelgebied waar bij de inwerkingtreding van deze beleidsregel nog geen vergunning verleend was;

  b. het gaat om een winkelcentrum, zijnde een geheel of gedeeltelijk overkapte, voor het publiek toegankelijk ruimte;

  c. in deze verkoopruimte tevens motorbrandstoffen worden verkocht;

  d. de aanvraag wordt gedaan voor een bedrijventerrein dat niet binnen het gebied als genoemd in artikel 3 van deze beleidsregel valt;

  e. het maximum aantal vuurwerkverkooppunten als bedoeld in lid 4 is bereikt.

  Artikel 7 Einde voortbestaan vuurwerkverkooppuntenEen vuurwerkverkooppunt houdt op als zodanig te bestaan indien er in drie aaneengesloten jaren geen gebruik is gemaakt van de vergunning als bedoeld in artikel 5 lid 2.
  Artikel 8 Inwerkingtreding1. Deze beleidsregel treedt in werking op de eerste dag na die van haar bekendmaking.

  2. Op het tijdstip als bedoeld in het eerste lid wordt de beleidsregel ??Beleid ten aanzien van verkoop en bezigen van consumentenvuurwerk gemeente Zwolle?? vastgesteld op 12 december 2000, ingetrokken.

  Zou de gemeente ook een populaie versie uitgeven?


  ⚠️ Meld

 19. @Wichert ; Dick heeft idd geen notie van hard werken. Dat sommige ondernemers daarmee ook nog geld verdienen. Foei toch. Ik stel voor dat alle ondernemers bij Dick en z’n vrouw gaan vragen hoeveel ze mogen verdienen.


  ⚠️ Meld

 20. Bij deze dan; Dick hoeveel mag ik dit jaar netto verdienen? Hou even rekening met mijn gezins situatie 2 kinderen en een vrouw. 8)

  ============

  Graag on-topic a.u.b. !!


  ⚠️ Meld

 21. Dick die veiligheid is nu vele malen groter als in de oude situatie en toen hoorde je er niemand over.Daarom heb ik bewondering voor iemand zoals Joop.


  ⚠️ Meld

 22. Bewonderng? Heb je bewondering voor iemand die zoveel mogelijk geld wil verdienen? Zou hij zich druk maken over de veiligheid in 2 wijken?

  Maar goed ieder zijn eigen mening.

  We zijn ingeknipt; er is een grote nieuwe school voor ons verrezen; 2 huizen vlakbij ons zijn 1 geworden met veel bewoners (dat was die “onvindbare onderzoeksjournalistzaak”; nu komt een PGB-knooiert zomaar goed weg, maar dat terzijde)

  Wij hebben nergens echt over doorgeklaagd. En zijn heel tevreden met de situatie nu………maar op het moment dat de veiligheid in het geding is (wie zegt mij dat er overigens nergens gevaarlijke troep wordt opgeslagen ZONDER DAT MENSEN HET WETEN?) zou het echt anders worden….Dan zou ik gelijk met mijn eerste opmerking komen:

  Je mag er vanuit gaan dat het 100% veilig is. Neem aan dat de wethouder dan ook wel bereid is een getekende veiligheids-verklaring (A4 is genoeg) in een kluis acht te laten.  ⚠️ Meld

 23. Dick je snapt nog steeds niet dat hij dat nu juist gedaan heeft .Veiligheid gaat voor alles.Ik heb bewondering voor iemand met ondernemersschap,maar ja daar wil jij toch niet aan.Mensen die hard werken,die ideeen hebben enz .Joop heeft in onze wijk nooit achteraan gelopen om overal aan mee te werken en is altijd goed voor het verenigings leven.Wat jij toch tegen eerlijk geld verdienen hebt is mij een raadsel


  ⚠️ Meld

 24. Wichert, ik heb er nu genoeg aandacht aan besteed. Kan me erg goed voorstellen dat mensen die daar in de buurt wonen (wat er velen zijn) toch op z’n minst willen weten “wat en hoe, hoe lang en hoe veilig”.

  Joh dat hardwerken en dat geld…tja is hier terecht off-topic verklaard. Maar volgens mij weet je zolangzamerhand wel hoe ik over werken en geld denk.


  ⚠️ Meld

 25. De vuurwerkverkoop stijgt elk jaar schrikbarend. Zo slecht gaat het nog niet met velen…Natuurlijk zijn er gelijk velen die er aan moeten verdienen. Zouden er al eens niet veel te veel verkooppunten zijn? Ben benieuwd of daar een grens aan zit.


  ⚠️ Meld

 26. Dick, het antwoord staat in de link van mij en de door jou geplaatste alinea’s van het gemeentelijk beleid. Maar kennelijk wil je dat niet lezen. Maar vraag er dan ook niet naar!!


  ⚠️ Meld

 27. Nu lekker discussiëren en met oud en nieuw staan we allemaal te knallen! De meeste ongelukken met vuurwerk gebeuren door particulier gebruik. Ja, ik weet van Enschede Dick, volgens mij iedereen, en toch gaat er elk jaar weer een paar miljoen de lucht in. Dat bedoelde ik met ‘doof’.


  ⚠️ Meld

 28. even voorstellen: Henk Postma, eigenaar van Postma Totaaltechniek
  ( installatie-en bouwservice) 2/3 van de bedrijfshal aan het Voorsterhof zullen wij in gebruik nemen voor de opslag van bouwmateriaal, kantoorruimte etc.

  ben samen met Joop Schrijver 3 jaar bezig geweest om de vergunningen voor de bedrijfshal te verkrijgen.
  mede door de vuurwerkopslag (slechts 8 weken per jaar!) is ons plan zeer kritisch bekeken, zeker voor de hinder/milieuwet.

  woon zelf tegen over hal, ca 100 mtr.:als de veiligheid niet zo gewaarborgd zou zijn, zou ik toch niet achter deze plannen staan?

  wat het uiterlijk van de hal betreft: volledig bedacht door een, door de gemeente Zwolle, ingehuurde Rotterdamse stedenbouwkundige…
  dacht te weten wat er paste in het “”dorpse karakter” van de Voorsterweg.

  als iemand vragen heeft of wil komen kijken, bel me maar 06-20543672  ⚠️ Meld

 29. Kijk Henk, dat is de informatie waar vanaf 15/9 om werd gevraagd. Dat betekend ook dat de gemeente 100% garant staat voor de veiligheid?

  Mooi: De

  Rotterdamse stedenbouwkundige…

  dacht te weten…over smaak valt te twisten. Maar dat is zeker niet het belangrijkst.


  ⚠️ Meld

 30. beste iedereen, hier dan een reactie van joop schrijver, met dank voor al jullie medeleven, en zoals henk reeds aangaf zijn wij hier al 3 jaar mee bezig en voldoet de hal aan alle zeer strenge eisen van de gemeente, er zijn in de gemeente totaal 11 verkooppunten in zwolle, en in het gemeente beleid is dit alles vastgelegd dat de 11 verkooppunten het maximum is wat in de gemeente is toegestaan,in totaal mogen dat er 13 worden 1 op de hessenpoort en 1 nog in voorst, meer mogen er niet komen. of wij gingen bouwen tussen stadshagen en westenholte of een ander kon die vergunning krijgen, derhalve hebben wij besloten deze investering te doen ipv iemand anders.volgens mij is daar niets op tegen.


  ⚠️ Meld

 31. Joop maak er wat van en zorg dat Henk geen 3/3 in beslag neemt want het is me er eentje.Hij zegt ook altijd beter 1 Biertje in de hand dan tien op de bar


  ⚠️ Meld

 32. Verdieping…Kooijman was het vuurwerk vandaag in Westenholte…in onze kantine 😀

  Duidelijk schrijver joop, wat barst het toch van de schrijvers in dat mooie dorp/die mooie wijk 😀


  ⚠️ Meld

Reageer