Kraambeddenoptocht door hartje Zwolle

Zwolle – Woensdagmiddag deed de estafettetour voor wereldmoeders Zwolle aan. De gemeente Zwolle en Isala Klinieken organiseerden in samenwerking met Simavi een kraambeddenoptocht door de binnenstad van Zwolle.

15-09-2010_estafette_voor_wereldmoeders_3.jpg

De tocht startte vanaf de Grote Markt. Wethouder Erik Dannenberg en Joke Schutte, gynaecoloog binnen Isala Klinieken en tevens lid van landelijke commissie “Moedersterfte”, gaven in Zwolle het startsein voor de estafette. Op deze ludieke manier werd er ook in Zwolle aandacht gevraagd voor zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden. Gedurende de rit door Zwolle deelden vrijwilligers flyers uit en werden de inwoners van Zwolle aangemoedigd om zoveel mogelijk petities te ondertekenen. De meereizende ambassadeurs van de estafettetour verzamelden de petities en bieden deze aan de Minister van Buitenlandse Zaken aan. De handtekeningen moeten als krachtig signaal doorklinken op de VN-conferentie eind september in New York. De petitie is ook digitaal te onderteken. Steunt u deze actie? Ga dan naar www.estafettevoorwereldmoeders.nl/ petitie/ en onderteken de petitie!

15-09-2010_estafette_voor_wereldmoeders_1.jpg

15-09-2010_estafette_voor_wereldmoeders_2.jpg

Iedere minuut sterft er ergens in de wereld een vrouw tijdens zwangerschap of bevalling. Bloedingen, infecties en een hoge bloeddruk zijn veel voorkomende doodsoorzaken die met goede medische hulp en kraamzorg voorkomen kunnen worden.

Als vijfde millenniumdoel is bepaald dat moedersterfte in 2015 met driekwart moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. Tien jaar geleden hebben wereldleiders beloofd ziekte, honger en armoede voor 2015 ver terug te brengen. Met sommige van de Millenniumdoelen gaat het goed, andere blijven achter. Nog steeds sterven jaarlijks ruim 536.000 vrouwen onnodig tijdens zwangerschap of bevalling omdat zorg tekortschiet. Millenniumdoel 5 is daarmee de hekkensluiter van de Millenniumdoelen. Verandering is mogelijk door te investeren in seksuele voorlichting aan jongeren, scholing van vroedvrouwen en betere bereikbaarheid en betaalbaarheid van ziekenhuizen voor de armsten.

Van 4 t/m 17 september 2010 gaat de estafette voor wereldmoeders door Nederland. Bekende en onbekende Nederlanders doen diverse Nederlandse millenniumgemeenten aan in oude Volkswagen busjes. Het doel van de estafette voor wereldmoeders – een initiatief van gezondheidsorganisatie Simavi – is om zoveel mogelijk Nederlanders een petitie te laten ondertekenen die er bij de Minister van Buitenlandse Zaken op aandringt het onderwerp moedersterfte hoog op de internationale politieke agenda te plaatsen én niet op dit thema te bezuinigen.

De landelijke aftrap van deze estafette vond zaterdag 4 september plaats in Breda. Ruim honderd zwangere vrouwen lieten zich op de foto zetten om aandacht te vragen voor vrouwen die onnodig sterven tijden een zwangerschap of bevalling. De estafette is te volgen via Twitter en Youtube.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer