Christiaan Weijts te gast bij de LAZ

Zwolle – Christiaan Weijts, toeschouwer met de blik van een voyeur is te gast bij de Literaire Activiteiten Zwolle (LAZ) op 22 september 2010 Odeon aan de Blijmarkt. Christiaan Weijts is één van de meest spraakmakende jonge Nederlandse auteurs. Hij slaagt er steeds opnieuw in de tijdgeest te vangen. En met elk nieuw boek slaagt hij erin om door te dringen tot de tip-, long- en shortlijsten van de grote literaire prijzen. Deze week werd bekend dat zijn novelle ‘De etaleur’ op de Tiplijst van de AKO-literatuurlijst 2010.

De novelle, geschreven in opdracht van het Nederlands Danstheater, gaat over een man die carrière maakt als etaleur. Hij is in staat om als geen ander de kooplust op te wekken van het winkelend publiek. Dat komt hem echter duur te staan als hij de opdracht van een groot warenhuis aanneemt. Een actiegroep komt in het geweer tegen het consumentisme en ziet in de etaleur de vertolker de aanjager van onnodige bestedingen. Met deze wervelde novelle vol beweging stelt Christiaan Weijts de hedendaagse maatschappij ter discussie.

Dat deed hij ook al met zijn tweede roman ‘Via Cappello 23’. In deze roman spelen een journalist en een kunsthistoricus de hoofdrol. De journalist doet vanuit Venetië verslag van de confrontatie tussen de gondeliers en de voorstanders van sneller verkeer op de Venetiaanse kanalen. Daarbij komt een vermaarde gondelier om het leven en omdat de journalist de laatste is die de man geïnterviewd heeft, grijpt hij de kans om naam te maken. De kunsthistoricus doet onderzoek naar de schildermodellen. Hij ziet een overeenkomst tussen het gebruik van gewone vrouwen van de straat en de opkomst van amateur-porno. De geleide blik van het publiek wordt door beide op gelijke manier gestuurd. Zijn experimenten komen hem duur te staan. Daarmee ligt ‘Via Cappello 23’ in het verlengde van de debuutroman ‘Art. 285b’ waarin voyeurisme en stalking de thema’s zijn naast het verschil tussen schuldig zijn en beschuldigd worden.

De personages van Christiaan Weijts moeten maar zien te dealen met de werkelijkheid waarin ze terechtkomen en ze alle schijn tegen hebben. Zij worden voortdurend gedwongen om zichzelf te verdedigen, om de verdenking die gerezen is te weerspreken. De romans van Christiaan Weijts zijn eigentijds en confronterend. De kijk van de schrijver op de wereld is alles behalve geruststellend. Zijn kennis van de klassieken functioneel. Weijts hoort tot de jonge garde filosofisch ingestelde auteurs. Zijn werk is bekroond met de Anton Wachterprijs en de Literatuurprijs Gerard Walschap. Voor de AKO- en Librisprijs werd hij genomineerd, net als voor de Gouden Uil.

Christiaan Weijts wordt geïnterviewd door Liliane Waanders.

De avond begint om 20.00 uur. Kaartjes kosten € 10,00 per stuk. (€ 8,00 CJP/studenten) en zijn verkrijgbaar bij Odeon De Spiegel Theaters, 038- 428 82 88 of www.odeondespiegel.nl . Vanaf nu voor alle avonden.

Voor meer informatie kunt u kijken op onze website: www.lazzwolle.nl

Artikel delen:

Reageer