100 jaar Pabo Windesheim Zwolle

Zwolle – Op zaterdag 9 oktober 2010 organiseert Christelijke Hogeschool Windesheim een reünie ter ere van het honderdjarig bestaan van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) en haar rechtsvoorgangers (Hervormde Kweekschool Zwolle, Comenius Academie en Christelijke Opleidingsschool voor Kleuterleidsters). Alle oud-studenten en -docenten zijn van harte welkom om samen herinneringen op te halen. Dagvoorzitter is Jeanet Schuurman, nieuwslezeres NOS en voormalig student Comenius Academie. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het agendabericht op de website: www.windesheim.nl/agenda.

De Hervormde Kweekschool startte op 30 april 1910 aan het Assendorperplein in Zwolle met 22 studenten. In 1916 steeg dat aantal naar 58. Onder andere door het slechte toekomstperspectief daalde de studentenpopulatie in de Eerste en Tweede Wereldoorlog sterk, met als gevolg een groot onderwijzerstekort na 1945. Door de invoering van een spoedcursus voor hbs’ers (hogere burger school) steeg het aantal christelijke onderwijzers in 1947/’48 landelijk van 276 naar 587. Door de toename van het aantal studenten werd het gebouw van de Kweekschool te klein. Een nieuw gebouw, de Comenius Academie, aan de Ten Oeverstraat in Zwolle, werd in 1957 in gebruik genomen.

Van krijtbord naar digibord

Tussen 1910 en 2010 is er veel veranderd in het onderwijs. Aan het begin van de twintigste eeuw stond het respect en gezag voor de leraar voorop. De lessen waren ordelijk, de schoolweken veel saaier en er was weinig interactie met de kinderen. De vakken zijn hetzelfde gebleven, maar nu kan de leraar op een veel aantrekkelijker en boeiende manier lesgeven. Nog steeds wordt de meeste tijd besteed aan schrijven, lezen en rekenen, vroeger op het krijtbord, tegenwoordig ook op het digibord. Meer mogelijkheden dus vandaag de dag voor leraar én leerling.

Meer informatie

Voor meer informatie over de reünie en aanmelden, neem contact op met Lucienne van de Velde, via het Windesheim Informatiecentrum, tel. 0900 – 8899 (lokaal tarief).

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Gefeliciteerd!!!!
    Heb ik ook nog een jaartje gedaan, Pabo op Windesheim. 1996…

    @Dick; Wat treft jou morgen het genoegen om op Windesheimse grond te mogen zijn????


    ⚠️ Meld

  2. Het is idd een vreemd verhaal . Meisje wacht bij de stiefmoeder en de andere kinderen waarom hebben zij dan niets gezien of gehoord … IK kan begrijpen dat je een kind kan kwijtraken als ze gaan rondlopen maar er staat bij dat ze bij de stiefmoeder was..


    ⚠️ Meld

Reageer