Film over jonge mantelzorgers groot succes

Zwolle – De première van de educatieve film Jonge Mantelzorgers van Steunpunt Informele Zorg (SIZ), dinsdagavond 21 september was een groot succes. Behalve de familieleden van de mensen die aan de film meewerkten, waren beroepskrachten uit het zorg- en welzijnswerk bij deze eerste vertoning in het Zwolse Filmhuis aanwezig.

Mantelzorgers zorgen intensief voor een familielid, vriend of bekende met een chronische ziekte, verslaving of handicap. De film Jonge Mantelzorgers geeft een kijkje in het leven van drie Zwolse jongeren die ondanks dat ze nog jong zijn de zorg voor een familielid dragen. Claudia bijvoorbeeld, zoekt haar vader op in verpleeghuis Zandhove, waar hij woont. Zij assisteert hem met zijn jas aan- en uittrekken en helpt hem met eten en drinken. Vanwege de ruime belangstelling voor de film en het fenomeen jonge mantelzorgers op zich, biedt SIZ een educatief lespakket aan voor het onderwijs en welzijnswerk. Het handzame pakket bestaat uit de film Jonge Mantelzorgers, een handleiding voor de les en een quiz. Met de film en het bijbehorende lesmateriaal hoopt het SIZ op meer erkenning en herkenning van jonge mantelzorgers en de problematiek waarmee sommigen van hen kampen. Door hun zorgtaak worden de jongeren emotioneel en praktisch vaak behoorlijk belast.

Beroepskrachten die meer informatie willen, kunnen contact opnemen met SIZ. Het pakket kan worden besteld en kost € 15, inclusief verzendkosten.

Steunpunt Informele Zorg

Uit onderzoek komt naar voren dat ruim 7000 Zwollenaren zorgen voor familieleden, vrienden of buren. Dit aantal zal hoger liggen, omdat velen zich er niet van bewust zijn dat ze mantelzorger zijn of zich niet zo noemen. Het zorgen voor of zorgen maken om de ander kan zwaar zijn. Daarom staan de coördinatoren informele zorg van het Steunpunt Informele Zorg (SIZ) klaar voor mantelzorgers. Om naar hun verhaal te luisteren, meer informatie te geven over het ziektebeeld van de hulpbehoevende of om vrijwilligers in te zetten in de thuissituatie. De ondersteuning is erop gericht de mantelzorger te ontlasten, zodat hij of zij het zorgen voor de ander langer volhoudt.

Het SIZ is geopend op maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en is gevestigd aan de Assendorperstraat 48. Het SIZ is telefonische bereikbaar (038) 422 52 00 of mail naar info@informelezorgzwolle.nl. Kijk voor meer informatie op www.informelezorgzwolle.nl

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer