Foto Expositie “Monumenten”

Zwolle – Vanaf zaterdag 18 september tot en met donderdag 4 november exposeren Jeroen Kneijber en Frank Brinkman hun foto’s in Woonzorgcentrum Fermate in Holtenbroek. In de foto expositie, ”Monumenten" genaamd, welke nagenoeg de gehele begane grond beslaat, tonen zij een combinatie van hun werk.

foto_expositie.jpg
Foto links: Jeroen Kneijber – Foto rechts: Frank Brinkman

Beide heren fotograferen al geruime tijd en combineren hun werk in een grote tentoonstelling. Jeroen Kneijber (Zwolle) studeert aan de kuntsacademie ArtEZ in Zwolle en volgt daar de docentopleiding beeldende kunst en vormgeving. Frank Brinkman (Nieuwleusen) is als freelance persfotograaf actief en hij is vaak op pad om voor de krant treffende foto’s bij een verhaal te maken. Zowel Jeroen als Frank fotograferen met een doel, zoals "de stad", "ritme", "licht" of "contrast", maar ook het toeval en reizen spelen een rol in hun fotografische werk.

Ondanks hun verschillende achtergronden blijkt de keuze van de beelden en de samenstelling van foto’s binnen de expositie een goede greep, ze vullen elkaar aan. Beide fotografen kiezen voor formaten vanaf 40×60 cm, waarbij enkele beelden regelrechte binnenkomers zijn. De expositie is elke werkdag gratis toegankelijk tussen 9.30 uur en 17.00 uur en is te vinden in Woonzorgcentrum Fermate aan de Händellaan 315 in Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. De moeite waard, om eens op te zoeken:

  De expositie is elke werkdag gratis toegankelijk tussen 9.30 uur en 17.00 uur en is te vinden in Woonzorgcentrum Fermate aan de H?ndellaan 315 in Zwolle.

  Zowel Jeroen als Frank fotograferen met een doel, zoals “de stad”, “ritme”, “licht” of “contrast”, maar ook het toeval en reizen spelen een rol in hun fotografische werk. (formaat 40×60 cm)  ⚠️ Meld

 2. Nou, ik ben ook wezen kijken, PRACHTIG!
  Echt de moeite waard! En de foto’s zijn VANAF 40x60cm en groter dat maakt ze idd tot binnenkomers!


  ⚠️ Meld

 3. In woonzorgcentrum Fermate in Zwolle is het druk en gezellig. Wie dacht dat oudere mensen hun dagen alleen achter de geraniums slijten, heeft het in dit geval verkeerd. Maar dit is niet alleen een gezellig woonzorgcentrum. Sinds 18 september is de begane grond decor voor de foto expositie van Jeroen Kneijber en Frank Brinkman. Beide heren fotograferen al jaren en deze keer hebben ze hun werk gecombineerd in één tentoonstelling, genaamd ??Monumenten??.

  Jeroen Kneijber is een student aan de kunstacademie ArtEZ in Zwolle en Frank Brinkman is freelance persfotograaf. Beiden fotograferen ze graag met een thema in gedachten, maar spontane foto??s spelen ook een rol in hun werk.

  Wat als eerste opvalt is dat de foto??s series vormen. Een serie foto??s waarop de zomerkermis in Zwolle te zien is, een serie over dieren, enzovoorts. Het grappige is dat de foto??s door beide heren worden gemaakt. Het lijkt alsof het steeds om één fotograaf gaat, terwijl ze het met zijn tweeën doen. De foto??s zijn verschillend van elkaar. Er wordt gebruik gemaakt van zowel kleur als zwart- wit, bewegende en stilstaande beelden en weinig en veel lichtcontrasten. Deze variatie maakt de expositie erg interessant om naar te kijken.

  De foto??s die in het oog springen zijn de foto??s van de zomerkermis in Zwolle. Deze serie zie je al direct hangen bij binnenkomst. Ze zijn s??avonds gemaakt, zodat je bijna alleen maar de kermislichten ziet. Verderop hangt een serie zwart- wit foto??s van station Zwolle, ook s??avonds gemaakt. In een van deze foto??s valt het lijnenspel op van de koepel boven de sporen. Omdat het licht in de foto alleen van de lantaarns en de trein komt, zou dit ook makkelijk een station in Parijs kunnen zijn.

  Verder hebben beide heren oog voor detail. Zo hebben ze de sturen van dicht op elkaar staande fietsen gefotografeerd. Dit maakt een chaotische en aparte indruk. Duizenden mensen lopen langs al deze fietsen op het station, maar deze mannen zien er een fantastische foto in. Beide fotografen weten hoe ze een moment kunnen ??pakken??. Zo hangt er ook een serie van drie foto??s gemaakt op een dijk. In de ene foto zijn de silhouetten van twee fietsende mensen te zien. In de volgende het silhouet van twee lopende mensen en in de laatste het silhouet van een staand persoon. Het zou kunnen dat dit gepland is, maar anders hebben Keijber en Brinkman het goede moment gekozen om de foto te maken.

  Ook zijn de foto??s in verschillende perspectieven genomen. Foto??s gemaakt op ooghoogte, van bovenaf, of juist van onderaf ( kikkerperspectief) zoals een foto van de Sassenpoort in Zwolle.
  Wat opvalt is dat ze het licht verschillend gebruiken. Bij de dierenfoto??s is het licht diffuus en in andere foto??s is het licht juist hard, contrastrijk, zoals een serie herfstfoto??s.

  Het is een interessante expositie, maar waarom het in een woonzorgcentrum hangt is een raadsel. Konden ze de foto??s nergens anders kwijt? Deze expositie heeft namelijk niets te maken met een centrum voor ouderen en hun werk komt wellicht beter uit in een museum of expositiezaal. Een ander puntje van kritiek is de naam ??Monumenten??. Op de foto??s zijn namelijk ook dieren te zien, landschappen en fietsen. Daarom is de naam ??Monumenten?? niet bijzonder geschikt.

  Maar ondanks de naam en de locatie is deze expositie zeker de moeite waard om te bezoeken. Voor bezoekers die weg zijn van een bepaalde foto, goed nieuws, ze zijn te koop. Wel rond de 150 euro per stuk??  ⚠️ Meld

 4. Beste LM
  Wat een fijne recensie! Ik ben erg blij met een reactie op onze expositie! EN ja je vragen zijn zeer gegrond! deze wil ik zeker beantwoorden. Het voelt als compliment om als reactie te krijgen dat deze expositie beter in een museum past. Voor ons (Frank en ik ) is het voor het eerst dat we werk (in de openbare ruimte) exposeren. En naar aanleiding van foto’s welke ik aan het ophangen was bij een fysiotherapiepraktijk in Holtenbroek, vorig jaar, ben ik door de expositiecommissie van Fermate gevraagd er te exposeren. Ik was blij verrast, wat een grote ruimte! En dit was voor mij een eerste stap om (een deel van mijn beeldend) werk te exposeren. Maar wat een ruimte! Ik ben op zoek gegaan om samen met iemand te exposeren. Exposeren met Frank bleek het een gouden greep, we vullen elkaar enorm aan, ondanks onze verschillende (foto-) achtergrond. Zo is deze expositie tot stand gekomen. Maar door de grote hoeveelheid aan foto’s, meer dan 50, konden we gelukkig lijsten lenen. Ze geven meteen een bepaald cachet aan een foto. Ook willen we de presentatie laten aansluiten op de moderne inrichting van de ruimte. De naam moNUmenten is niet wat het lijkt wat het betekent. We hebben de naam laten ontstaan omdat een ‘Fermate’ een rust, tel, in een muziekstuk is, een moment, een tijd in het nu. Een foto is in principe een vastgelegd moment in zijn eigen nu. De beschouwer kan er zijn eigen moment van maken doordat deze gaat associeren, kijken/beschouwen en zoeken in het nu! En wat zeker binnen een woonzorgcentrum past kan een foto herinneringen en gespreksstof oproepen. Hoewel een landschap of een dier (afbeelding) geen ‘monument’ kan zijn kan deze wel zijn vastgelegd op een bepaald moment. En inderdaad zijn de foto’s te koop, de prijzen zijn vanaf 44,- tot 149,- (exclusief lijst)
  Waar ik zelf best trots op ben is dat een woonzorgcentrum niet de locatie is waar je zo’n diversiteit aan foto’s groot gepresenteerd verwacht, en dat ze een bijzonder geschikte toevoeging in deze ruimte(s) blijken te zijn. En wat je zelf al schrijft is het voor de bewoners ook zeer verrassend dat er elke twee maanden een totaal andere expostie te bewonderen is in hun eigen leefomgeving.


  ⚠️ Meld

Reageer