50-tons hijskraan te water!

Zwolle – Bij de voorbereidingen van de bouw van de veel besproken nieuwe brug over de Achtergracht, de verbinding tussen de Burgemeester Drijbersingel en het Spinhuisplein (Theater De Spiegel), is donderdagmiddag rond 13.00 uur een 50-tons hijskraan te water geraakt.

hijskraan_te_water_3328_470.jpg

Aan beide zijden van de gracht stonden hijskranen opgesteld om de plus minus 16 meter lange buizen te plaatsen waarmee geboord zou moeten worden t.b.v. de te plaatsen palen van de brug. In de buizen wordt naderhand een betonmat geplaatst en gevuld met beton. Deze boormethode is gekozen om de omgeving te beschermen tegen de trilling van het heien. Vanaf de "Spiegel"-zijde werden deze buizen per hijskraan naar de overzijde getransporteerd. Een mogelijke oorzaak kan zijn, dat bij het neerlaten van een van de buizen, dit waarschijnlijk te snel is gegaan. Daarnaast is ook de verzadigde ondergrond al een tijdje een probleem. Hierdoor is de kraan voorover de gracht in gekanteld. Rond half vier is het gevaarte door de firma Hooikammer Berging weer uit het water getrokken en in zijn normale stand op de oever gezet.

hijskraan_te_water_1961_470.jpg

hijskraan_te_water_1999_470.jpg
De kabels staan strak getrokken …

hijskraan_te_water_3339_470.jpg
De boosdoener …

hijskraan_te_water_1972_470.jpg

hijskraan_te_water_2006_470.jpg
Halverwege de klus …

hijskraan_te_water_2025_470.jpg
Klus geklaard …
Artikel delen:
Reacties 17
  1. Leg er toch gewoon een loopplank overheen in plaats van een brug en die kun je ook zo weer weghalen als er niet veel gebruik van wordt gemaakt. Dat is een stuk goedkoper.


    Maak melding

Reageer