Zwolle viert zaterdag Burendag

Zwolle – Het thema van de burendag dit jaar is ´Een goed idee voor de buurt´. Alle inwoners kunnen hun straat of buurt mobiliseren. ‘Hoe kun je de buurt leuker maken?´ is de vraag die dit jaar centraal staat. Het is de bedoeling om op de Burendag die ideeën uit te voeren, eventueel met een bijdrage van maximaal 500 euro van het Oranjefonds. Het fonds is samen met Douwe Egberts de initiatiefnemer van de Burendag.

Wethouder Cees Berkhout brengt op zaterdag 25 september 2010 een bezoek aan een aantal initiatieven van buurtgroepen in Zwolle Zuid. De rondgang van wethouder Cees Berkhout begint om 12.30 uur in de Van Pallandtmarke, Riemsdijkmarke. In deze straat zijn bewoners in actie gekomen tegen de verloedering van de buurt. Als bewonerswerkgroep zijn zij aan de slag gegaan met het opknappen van een speelplek met geheel eigen thema (Hotel voor Zwolle Zuid). Wethouder Berkhout geeft het startschot. Woningcorporatie Openbaar Belang gaat aan de slag voor een prettige woonomgeving. Daarvoor heeft zij een woning vrijgemaakt waar de wijkbeheerder van de Openbaar Belang gemakkelijk bereikbaar is voor bewoners. Tijdens burendag wordt de woning geopend.

Tak van Poortvlietware

Om 13.30 uur bezoekt wethouder Cees Berkhout de Tak van Poortvlietware (Ittersumerlanden). Aan de Tak van Poortvlietware staat een voorziening van het RIBW die zich inzet voor een goed contact met de buurt. Er staat een lunch op het programma, muziek en krijttekenen voor kinderen.

 De wijkenvereniging Zwolle Zuid

De rondtocht vervolgt zich om 14.00 uur met een kennismaking met het bestuur van de wijkenvereniging Zwolle Zuid. Deze Wijkenvereniging vervult een ondersteunende en faciliterende rol voor de verschillende bewonerswerkgroepen. De wijkenvereniging zet zich ook in voor de toekomst van wijkcentrum De Pol.

Van der Cappellenstraat

Een aantal bewoners van de Van der Capellenstraat ontvangt om 14.30 uur wethouder Cees Berkhout. De bewoners wonen boven een deel van de winkels in het vernieuwde winkelcentrum Zwolle Zuid. Onder het mom van ‘de rode muur groen – een groene binnenstraat’ werken zij op Burendag samen aan een groene binnentuin.

Schermerhornstraat

Om 15.00 uur wordt een bezoek gebracht aan de Schermerhornstraat (Ittersumerbroek).De bewoners hebben het thema van de Nationale Burendag 2010, doorvertaald naar acties waarmee de straat weer wat mooier en kindvriendelijker wordt. Het Oranje Fonds heeft hiervoor subsidie verleend. Met dit geld zullen de bewoners de berken in de straat ‘opfleuren’ met kleurige violen. De bewoners gebruiken burendag ook om elkaar bewust te maken van het belang van verkeersveiligheid en snelheid in de straat. De kinderen van de buurt maken een straatschildering en tekeningen om automobilisten op hun snelheid te wijzen. Om de preventieve actie te ondersteunen rijdt wethouder Cees Berkhout met een huifkar “Stapvoets” de wijk in en onthult speciale verkeersborden. Jong en oud sluiten de actieve dag af met een barbecuefeest opgesierd met gezellige vuurkorven.

Babuti

Om 15.30 uur brengt wethouder Cees Berkhout een bezoek aan Babuti (Basterdkamp, Ten Busschekamp en Timmermeesterlaan). Babuti is één van de voorlopers in Zwolle Zuid als het gaat om rol te nemen in de leefbaarheid van de buurt; zij zijn één van de eerste winnaars van de wijkbudgetten en hebben een nominatie gehad voor de Hein Roethofprijs (2009).

Artikel delen:
Reacties 7
 1. niet te geloven dat de van pallandmarke in deze relatief jonge buurt nu al aan het verloederen is. gelukkig hebben wij hier in berkum geen last van en ondergetekende heeft totaal geen behoefte aan dit initiatief!


  ⚠️ Meld

 2. Die zit bij mij tegenwoordig altijd op slot. Met dat getijsem van tegenwoordig kun je niet voorzichtig genoeg zijn, voor je t weet is je kapitale woning gekraakt door een stel ronddolende polen.


  ⚠️ Meld

 3. Bedoel eigenlijk dat jij met je vrienden/ kennissenkring in de vechtlust zat met gebarricadeerde deuren….Maar ach, als Girben K. erbij was geweest; had ie die deuren ook zo geforceerd 😮


  ⚠️ Meld

 4. @ verdieping, verloedering van geest, daar heb jij last van volgens mij.
  Zelfs als iemand het initiatief neemt om iets weer goed op de rails te krijgen kraak je het af.


  ⚠️ Meld

Reageer