Leer de geschiedenis van Zwolle kennen

Zwolle – Van 2 oktober 2010 tot en met 23 januari 2011 organiseert het Stedelijk Museum Zwolle de tentoonstelling Vensters en Inkijkjes. De Zwolse canon. Deze tentoonstelling laat de belangrijkste stukjes Zwolse geschiedenis zien, voor volwassenen en kinderen. Bij de tentoonstelling hoort een educatief project voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool.

zwolse_canon.jpg

In 2008 gaf de Zwolse Historische Vereniging De Zwolse Canon uit, ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan. De Zwolse geschiedenis wordt in dat boek belicht in 50 vensters, die iedereen eigenlijk zou moeten kennen, zoals de verwoesting van het kasteel Voorst of de patriot Rhijnvis Feith. En vraagt niet iedereen zich wel eens af wat de geschiedenis van je eigen wijk is? Of wie de mensen waren naar wie de straten genoemd zijn? Dit najaar maakt het Stedelijk Museum Zwolle een tentoonstelling rond de canon, speciaal voor Zwollenaren die de geschiedenis van hun stad willen leren kennen.

Er zijn vijf thema’s: het ontstaan en de groei van de stad, handel, bestuur, geloof en kunst. Onder de laatste valt natuurlijk de wereldberoemde schilder Gerard ter Borch, maar ook die andere Zwolse schilder: Herman Brood. Andere onderwerpen zijn de bewoning en bevolking, de Hanze, het station (Centrale werkplaats) en de organisatie van het stadsbestuur nu en in het verleden. Verder de Moderne Devotie, de gilden, architectuur en beroemde Zwolse politici.

Elk onderwerp wordt kort gepresenteerd. Wie meer wil weten kan daarna verder graven in bijvoorbeeld het boek uit 2008. Of ga ermee verder op school, want speciaal voor het onderwijs is bij de tentoonstelling een educatief project ontwikkeld voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Schoolklassen kunnen voorafgaand aan hun museumbezoek met lesboekjes op school aan de slag. De canon is een prima hulpmiddel om kinderen te laten zien dat de stad steeds in ontwikkeling is. Ze is meer dan alleen een plaats waar je het paspoort kunt aanvragen of waar je kunt winkelen. In het kader van omgevingsonderwijs, waar scholen zich meer en meer mee bezig houden, mag de Zwolse geschiedenis zeker niet ontbreken.

Tentoonstelling:Zwolse Canon – Vensters en inkijkjes
Periode:2 oktober 2010 tot en met 23 januari 2011 
Locatie:Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41, Zwolle
Artikel delen:
Reacties 8
 1. Basisschoolklassen kunnen er dus heen. En hoe moet ik dit lezen

  Deze tentoonstelling laat de belangrijkste stukjes Zwolse geschiedenis zien, voor volwassenen en kinderen. Bij de tentoonstelling hoort een educatief project voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool.  ⚠️ Meld

 2. @ Dick , dat jij er ook heen mag. Maar dat er speciaal voor basisschool leerlingen uit klas 6, 7 en 8 in de lessen op school middels een educatief project aandacht aan wordt besteed. En als afsluiting zulln ze waarschijnlijk het museum bezoeken.


  ⚠️ Meld

 3. Zo las ik het ook. Maar hoe vullen ze dit dan in

  Deze tentoonstelling laat de belangrijkste stukjes Zwolse geschiedenis zien, voor volwassenen en kinderen.

  Hoop namelijk dat ELKE (nieuwe en oude) Zwollenaar de kans krijgt de tentoonstelling Vensters en Inkijkjes. Alsmede de Zwolse canon te bekijken…..

  Zelfs betrokkenen bij Zwolle als QM en Derk zouden toch ook de kans moeten krijgen?


  ⚠️ Meld

 4. :D:D:D en @ Museum, tentoonstelling met educatief project van 3 basisschoolgroepen.
  Is de naam van de school/scholen ook relevant?
  Geldt die korting via de bieb-passen al, weet jij dat?
  Weet je sowieso de entreeprijzen?


  ⚠️ Meld

Reageer