Tineke van Ham neemt afscheid van Bibliotheek Zwolle

Zwolle – Tineke van Ham heeft vrijdagmiddag in het stadhuis afscheid genomen als directeur van Bibliotheek Zwolle. Haar werd een afscheidsreceptie met een muzikaal optreden aangeboden.

img_8699_copy.jpg

In deze periode heeft zij op inspirerende wijze leiding gegeven en gezorgd voor een prachtig resultaat. Tijdens haar directeurschap werd de afname van uitleningen en leden een halt toegeroepen. Door samenwerking met het onderwijs en door het introduceren van de nieuwe winkelformule kreeg de bibliotheek de stijgende lijn weer te pakken. Ze laat een financieel gezond bedrijf achter, met enkele succesvolle projecten in de etalage. Astrid Vrolijk is de nieuwe directeur van de bibliotheken in Zwolle.

img_8723_copy.jpg

img_8663_copy.jpg

img_8748_copy.jpg
Oud…., en nieuw
Vertrekkende directeur biedt nieuwe directeur een cadeautje aan met onderin de sleutel van de ‘mooiste directiekamer van Nederland’

Tineke van Ham begon op 1 augustus 2004 als directeur bij de  bibliotheek in Zwolle. Daarvoor vervulde ze dezelfde functie in Winterswijk. Bij haar komst verkeerde de bibliotheek  in de mineur, het aantal uitleningen en leden liep terug en de toekomst stemde somber. Dankzij de introductie van het cultureel ondernemerschap en de constructieve samenwerking met de gemeente Zwolle klom de bibliotheek uit het dal. En met succes: de omzet steeg en enkele spraakmakende projecten trokken zelfs landelijk de aandacht.

img_8690_copy.jpg
Wethouder Vedelaar

Cultureel ondernemer

Om het bereik van de bibliotheek te vergroten is de afgelopen jaren stevig ingezet op klantonderzoek en marketing. Daarbij is intensief samengewerkt met het onderwijs en andere bibliotheken in de provincie. Een van de resultaten is Biebsearch; een succesvol en spraakmakend product voor het middelbaar en voortgezet onderwijs. Biebsearch kreeg in 2008 de landelijke innovatieprijs.

Een ander succes is behaald met de introductie van de nieuwe winkelformule, een landelijke primeur. Vanuit het netwerk van bibliotheken in Overijssel is deze nieuwe formule ontwikkeld en voor het eerst toegepast in Zwolle Zuid. Met deze nieuwe ideale bibliotheek kreeg Zwolle haar eigen winkel van informatie en inspiratie.

Rijnbrinkgroep

In haar nieuwe functie als bestuurder van de Rijnbrinkgroep werkt van Ham verder aan het verstevigen van het bibliotheeknetwerk. De Rijnbrinkgroep is een holding waar ondermeer de netwerken van bibliotheken in Overijssel en Gelderland en de serviceorganisatie De Blauwe Brug onder vallen. Vanuit deze nieuwe functie blijft van Ham betrokken bij de verdere ontwikkeling van het bibliotheekwerk in de wijde regio.  Het een was een feestelijke bijeenkomst met wat korte toespraakjes, een (muzikaal) optreden, een hapje en een drankje.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer