Bezinning tijdens jaarlijkse raadsretraite Zwolle

Zwolle – De gehele gemeenteraad, op de fractie van Swollwacht na, was vrijdag in de stad present voor de jaarlijkse raadsretraite. Die vond dit keer plaats in de IJsseltoren aan de Grote Voort, maar de raadsleden gingen ook ondergronds. Gebeurde de retraite vroeger door zelfonderzoek, geestelijke oefening of via meditatie, bij een raadsretraite neemt de raad haar eigen werkwijze onder de loep.

24-09-2010_riool_inspectie_veerallee_3.jpg

Het eerste deel van het programma werd binnenshuis in een kantoorkolos gehouden. Er werd met elkaar over de onderwerpen cultuur en communicatie gesproken. De volgende vraag stond hierbij centraal: Hoe gaan we als gemeente de dialoog aan met de stad en wat is hierbij de rol van de raad? Het ging daarbij over burgerparticipatie in relatie tot de werkwijze van de raad en de communicatie richting burgers en organisaties. Verder is bijvoorbeeld besproken, dat tijdens de meningsvormende ronde niet meer vragen gesteld mogen worden, maar meningen centraal te stellen en de informatieronde te beperken tot consultatie. De vrijdagmiddag werd meer ontspannen besteed met het thema ‘Wie is de mol’. Zo gingen de raadsleden in de machineruimte onder de Hofvlietbrug een kijkje nemen, ging men het riool in via een bergbezinkbak aan de Veerallee en bezocht de raad de atoomkelder van de brandweer aan de Harm Smeengekade. Afsluitend werd er in de openlucht pizza gebakken en gegeten aan de Herfterlaan. Daar werd ook het team met de mollen bekend gemaakt. Dat waren: Henk Jan Meijer, Filip van As, Pete Badcock, Ems Post, Michiel van Harten en Roelof Hoving.

raad.jpg
Foto: Martijn v.d. Veen

24-09-2010_riool_inspectie_veerallee_2.jpg

24-09-2010_riool_inspectie_veerallee_4.jpg

raad_2.jpg
Foto: Martijn v.d. Veen 

24-09-2010_riool_inspectie_veerallee_1.jpg

Artikel delen:
Reacties 11
 1. @Assendörper, misschien was dat wel de reden dat ze er niet waren.
  Maar bantega veronderstelde dat swollwacht niet was uitgenodigd, en dat is met de mededeling van Frank bij deze uit de wereld.

  Misschien wil iemand van Swollwacht nog vertellen waarom ze er niet waren?


  ⚠️ Meld

 2. De fractievoorzitter van Swollwacht Freddie Eikelboom antwoord vandaag op een ander nieuwsbericht het volgende:

  Bericht door Fred, op 26 september 2010 om 11:33

  Het is ook niet zo verwonderlijk dat wij niet aanwezig waren, aangezien dit al de vijfde keer op rij is dat we vriendelijk hebben bedankt voor de uitnodiging. De reden is vrij simpel. We hebben als fractie besloten niet te gaan, omdat wij er geen meerwaarde in zien op basis van eerder retraites waar wij wel aanwezig waren.


  ⚠️ Meld

 3. dan even mijn vraag in een ander stukje even in het juiste bericht plaatsen. Ik stel eenvraag aan Swollwacht waarom zij niet mee willen gaan met de raadsretraite:

  Door 1stcobra @Fred, ik heb niet veel met deze discussie maar dit “wij komen niet” is nou het rare van (deze) politiek.

  Dus als de raadsretraite wordt georganiseerd en je vindt het niet nuttig, dan ga je gewoon niet i.p.v. wel te gaan en aldaar je statement (weer) te maken. Nee “onthouden van” is het voorbeeld wat ik wil zien hoor van de politieke strijders zeker als je zelf van de burgemeester verwacht dat deze ambtenaren op gedrag en handelswijze aanspreekt (jullie website).

  Ik zie een leidinggevende dit bovenstaande ook zo doen bij zijn baas als deze de doelen voor volgend jaar gaat vaststellen met het managementteam:
  “nou baas, leuk verhaal die doelen maar ik kom niet maar..wel wel mijn commentaar daarna blijven leveren en mijn centjes vangen”

  Daar had ik graag een antwoord op gehad.

  Dan daarbij tevens een stukje uit het verslag van Frankwin (Mussche PVDA):

  Heeft de dag nog concrete resultaten opgeleverd? Jazeker, tijdens de pizza zaten we met een aantal vaders bij elkaar te bomen over de nieuwe speeltuin in park de Wezenlanden. We deelden de teleurstelling dat het zo onaf lijkt en er geen bankjes voor ouders zijn. Onze burgemeester beloofde het in de collegevergadering eens aan de wethouder te vragen. Kijk, dan hebben de kids er ook nog wat aan dat papa de hele dag weg is geweest.

  Als het Swollwacht, de PVDA en mogelijk anderen geen r..k boeit wat er deze dag gedaan wordt, dan ZEG je dat toch tegen de burgemeester en ga je toch gewoon lekker met zijn allen in een vergaderzaal zitten op een normale werkdag? Of is het allemaal gespeeld “tegen” zijn om de kiezer een beetje te behagen ??


  ⚠️ Meld

Reageer