100 jaar atletiek in Zwolle

Zwolle – Op donderdag 30 september 2010 houdt Steven ten Veen, oud-journalist van de Zwolse Courant (later de Stentor), om 20.00 uur een lezing in het Historisch Centrum Overijssel 100 Jaar av PEC 1910.

pec.jpg
De start van een sprint op ’t Bleekien, Zwolle begin twintigste eeuw. Bron: HCO.

Honderd jaar geleden werd PEC opgericht. De voetbal- en atletiekclub ontstond door het samengaan van twee sportverenigingen die het hoofd nauwelijks nog boven water konden houden, Prins Hendrik en Ende Desespereert Nimmer. Een verstandige beslissing, want de nieuwe combinatie bleek uiterst levensvatbaar te zijn en zou een belangrijke rol in het sportleven van Zwolle gaan spelen. Als voetbal- en atletiekvereniging bestaat PEC al lang niet meer. In 1974, negentien jaar nadat de club tot het betaalde voetbal was toegetreden, besloot de atletiekafdeling als zelfstandige vereniging onder de naam PEC 1910 door te gaan. Waarmee, zo heeft de geschiedenis geleerd, de naam Prins Hendrik Ende Desespereert Niet Combinatie voor de toekomst veilig werd gesteld, want de voetballers hebben al lang FC Zwolle op hun shirt staan.

Publicaties Over de geschiedenis van het betaalde voetbal in Zwolle en voor een belangrijk deel dus ook over PEC heeft Friso Schotanus een boek geschreven, dat eind vorig jaar verscheen. Steven ten Veen is in de geschiedenis van de atletiek van PEC gedoken en dat leverde een boek op dat in juni werd gepresenteerd.

Aanvang lezing: 20.00 uur

Locatie: Historisch Centrum Overijssel, Van Wevelinkhovenstraat (schuin tegenover Parkeergarage Diezerpoort), Zwolle

DE TOEGANG IS GRATIS

Artikel delen:

Reageer