Internationaal Gitaarfestival Zwolle

Zwolle – De 42e editie van hét gitaarfestival in Nederland voor de klassieke gitaar, dit jaar van 27 tot en met 31 oktober, met als thema “gemengd bloed” De activiteiten omvatten concerten, producties, masterclasses, een soloconcours, een ensembleweekend voor amateurgitaristen en een beurs met een breed aanbod aan gitaren en bladmuziek. De concerten vinden plaats in Schouwburg Odeon en de Synagoge aan de Samuel Hirschstraat te Zwolle (het openingsconcert op 27 oktober). De overige activiteiten zijn in het ArtEZ Conservatorium Aan de Stadsmuur 88 te Zwolle.

Het festival is niet alleen een absolute must voor de gitaarliefhebber, maar vooral de concerten zijn bovendien een aanrader voor íedere muziekliefhebber. Artiesten van het niveau van Manuel Barrueco zijn zelden in Nederland te horen! Een van de doelstellingen van het festival is bovendien om jong talent te combineren met ervaren musici. Het resultaat daarvan is onder meer te horen in de Nederlandse première van het concert voor twee gitaren en orkest van de Tsjechische componiste Jana Obrovska (1930‐1987) op zondag 31 oktober. Twee winnaars van vorige edities van het soloconcours zullen hierbij optreden als solist.

Het festivalthema “gemengd bloed” is de basis voor de concerten op vrijdagavond 29 oktober (Take Four gitaarkwartet met twaalf tango’s uit alle hoeken van de wereld) en zaterdagavond 30 oktober (een concert met een opvallende reeks eigentijdse composities gebaseerd op de volks‐ of etnische muziek).

Voor de enthousiaste amateurgitarist is het ensembleweekend een goede kans om onder professionele leiding te werken aan het samenspelen, in een leuke en ontspannen sfeer.

De masterclasses zijn (na aanmelding) vrij toegankelijk voor het publiek; het schema staat vanaf twee weken voor aanvang van het festival op de site. De beurs op 30 oktober is vrij toegankelijk voor alle publiek.

Het volledige programma en uitgebreide informatie is te vinden op de site: www.guitarfestivalzwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer