Zwolle gaat illegale kamerverhuur Assendorp uitbannen

Zwolle – Zwolle gaat in drie jaar tijd illegale kamerverhuur in een aantal wijken in de stad uitbannen. In de buurten Oud-Assendorp, Nieuw-Assendorp en de Stationsbuurt bleken bij een inventarisatie vorig jaar tientallen kamers illegaal bewoond te worden. De eigenaren en bewoners van de illegale panden hebben inmiddels een brief gekregen waarin uitgelegd wordt hoe de gemeente de illegale bewoning aan gaat pakken.

In Assendorp, de wijk die gevormd wordt door de drie genoemde buurten, zijn in totaal 62 kamerverhuurpanden die niet aan de (nieuwe) regels van de gemeente voldoen. Voor de buurt Nieuw-Assendorp kan voor een aantal vooralsnog illegale panden een ontheffing worden verleend: in deze buurt is het maximum aantal kamerverhuurpanden nog niet bereikt. In dit deel van de stad mag maximaal tien procent van het huizenbestand in een postcodegebied bestaan uit kamerverhuurpanden.

In Oud-Assendorp en de Stationsbuurt is dat maximumaantal al bereikt. Eigenaren van illegale kamerverhuur daar zullen in drie jaar tijd het aantal bewoners van hun pand terug moeten brengen tot maximaal twee. Afgesproken is dat voor dat aantal huurders nog een ontheffing verleend wordt.

Bij de inventarisatie in 2009 bleek dat in Assendorp 71 kamerverhuurpanden niet over een noodzakelijke onttrekkingsvergunning beschikten en in strijd met het bestemmingsplan waren. Voor negen van deze panden kon alsnog een vergunning verstrekt worden. Voor de resterende 62 verhuurpanden kan dat niet.

De inventarisatie vorig jaar is gedaan op verzoek van de Vrienden van Assendorp. Deze stichting vertegenwoordigt de belangen van de wijk(bewoners). Grootschalige en illegale kamerbewoning wordt in de buurten als onwenselijk ervaren. In samenspraak met de Vrienden van Assendorp is nu besloten om de kamerverhuur in de wijk in drie jaar tijd te normaliseren. De periode van drie jaar wordt aangehouden zodat eigenaren en kamerbewoners een redelijke termijn hebben om aan de voorschriften te voldoen.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Eerst zien, dan geloven. De “heren” huisjesmelkers hebben over 3 jaar alle mogelijke smoezen klaar waarom ze de boel nog niet op orde hebben. En dan krijgen ze nog even, en nog even. Het had al lang op orde kunnen en moeten zijn, het onderzoek is ook al weer een jaar geleden.


    Maak melding

Reageer