Onderzoek naar kansen nieuwbouw GH langs Blaloweg

Zwolle – Onderzoek moet duidelijk maken of de Gereformeerde Hogeschool (GH) aan de Blaloweg 3 in Zwolle nieuw kan bouwen. In de afgelopen twaalf jaar is het aantal studenten dat kiest voor de GH verdubbeld. De hogeschool wil, vanuit haar visie op onderwijs, op een geschikte locatie passende huisvesting bouwen voor studenten en personeel. Met het ondertekenen van een intentieverklaring is nu een volgende stap gezet naar die nieuwbouw.

De Gereformeerde Hogeschool en de gemeente Zwolle zien kansen voor nieuwbouw van de hogeschool aan de Blaloweg. De locatie is voor de onderwijsinstelling met name interessant vanwege de goede bereikbaarheid. Hogeschoolbestuurder Bert Brand: “De beoogde locatie aan de Blaloweg kent een uitstekende bereikbaarheid voor personeel, studenten en relaties. De nieuwe tramlijn van Zwolle naar Kampen voert erlangs, met een halte om de hoek. Bovendien ligt de locatie vlakbij de A28. Dat maakt dat de beoogde locatie zowel met openbaar vervoer als met eigen vervoer uitstekend bereikbaar is.”

De gemeente ziet voor de Gereformeerde Hogeschool prima kansen in dit deel van Zwolle. Wethouder Cees Berkhout: “Deze plek maakt deel uit van het gebied dat we Voorsterpoort-Oost noemen. Een kansrijke plek voor kantoren, maar ook voor een onderwijsinstelling. We zijn blij dat de Gereformeerde Hogeschool serieuze interesse heeft. Het is ook een mooie locatie, zeker als straks de voorstadhalte van de regiotram, tussen het station en Kampen, klaar is. De GH staat daarmee aan het begin van de herontwikkeling van dit deel van de stad.”

Het onderzoek dat de komende tijd uitgevoerd wordt brengt met name in kaart hoe de school duurzame nieuwbouw kan realiseren aan de Blaloweg. Het gaat dan onder meer om milieu-aspecten, de ruimtelijke mogelijkheden en de financiële consequenties. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal duidelijk worden of, hoe en wanneer de Gereformeerde Hogeschool kan verhuizen.

Namens de Gereformeerde Hogeschool tekende het College van Bestuur, Jacob Schaap (voorzitter) en Bert Brand de intentieovereenkomst, namens de gemeente wethouder Cees Berkhout.

 

Artikel delen:
Reacties 8
 1. @drama: waarom dacht je dat? Stadshagen is nooit aan de orde geweest.
  Er is i.e.i. gekeken naar de ‘Spoorzone’, het gebied achter/rond het Ecodrome. Dat leverde onvoldoende perspectief op. Daarna kwam de Blaloweg (waar eerder Deltion zat) in beeld.


  ⚠️ Meld

 2. Over hoeveel geplande leerlingen en welke delen va de GH gaat dit over? (dus welke schaalgrootte?)
  Is natuurlijk qua op-afvoer een mooie plaats als de tram er ligt, geeft in ieder geval de tram een stabiel (hoger) aanbod.


  ⚠️ Meld

 3. @drama: Volgens mijn informatie komt er in de buurt van het geplande nieuwe GH-gebouw (dus aan de Blaloweg) ook een tramhalte. Dat is ter hoogte van het oude pand van Big One Music. En dat is weer de opstapplaats voor GH-studenten als de nieuwbouw er komt.

  @1stcobra: GH heeft momenteel ruim 1400 studenten. Dat is bijna een verdubbeling t.o.v. 1998, toen de GH 750 studenten had. Gehoopt wordt dat de GH nog blijft groeien. Verhuizing gaat overigens om alle opleidingen en ondersteunende afdelingen/diensten.  ⚠️ Meld

 4. @GH’er: zozo, verdubbelt in 12 jaar tijd, en wel naar 1400. Over een paar jaar zijn alle scholen toch openbaar. Iets wat geld krijgt van het ambtelijk apparaat mag niets met het geloof te maken hebben: Kerk en staat scheiden was toch het sloken!!


  ⚠️ Meld

Reageer