Vragen over aanpak kamerverhuur in Zwolle

Zwolle – De stichting Vrienden Van Assendorp (VVA) uitte in 2008 haar zorg over illegale kamerverhuur in Assendorp. Het college heeft een voorstel om de illegale kamerverhuur terug te brengen door de kamerverhuur in 62 panden terug te brengen naar twee personen. Hierdoor is volgens VVD Zwolle  geen sprake meer van onzelfstandige woning, en vallen deze woningen dus niet meer onder ‘kamerverhuur’. In een tijdsperiode van drie jaar moet dit besluit geldend beleid zijn. 

De VVD Zwolle begrijpt dat de illegaliteit van kamerhuur aangepakt moet worden, niet in de laatste plaats vanwege het grote belang van goede (brand)veiligheid in studentenpanden. Daarnaast kan deze nieuwe aanpak zorgen voor een verbetering van de uitstraling van panden en daarmee een bijdrage leveren aan de uitstraling van Assendorp als woongebied. Een dergelijke ingreep heeft, volgens de VVD, echter niet alleen positieve effecten. "Immers het verminderen van mogelijkheden voor kamerverhuur in Assendorp betekent dat er in het totaal minder eenheden voor studentenbewoning beschikbaar komen". Aangezien Zwolle zich wil profileren als studentenstad en daarbij hoort dat er voldoende woonruimte beschikbaar moet zijn voor het huisvesten van studenten, is het naar de mening van de VVD van belang om te weten op welke manier het verlies aan wooneenheden opgevangen wordt door ontwikkeling van nieuwe wooneenheden voor studenten. De VVD Zwolle heeft hierover een aantal vragen voor het college.

Vragen:

 ·        Hoe compenseert het college de terugbrenging van 62 studentenpanden in Zwolle;

·        Wat zijn de gevolgen (van de aanpak van illegale kamerverhuur) voor studenten die tijdens de uitvoering van het beleid in een van de 62 panden wonen?

·        Met welke partners in de stad is het opstellen en uitvoeren van deze regeling besproken

·        wat is op dit moment de stand van zaken ten aanzien van de uitvoering beleid studentenhuisvesting

Namens de VVD fractie,

René de Heer

Thom van Campen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Vragen over aanpak kamerverhuur in Zwolle”

  1. Aangezien Zwolle zich wil profileren als studentenstad en daarbij hoort dat er voldoende woonruimte beschikbaar moet zijn voor het huisvesten van studenten, is het naar de mening van de VVD van belang om te weten op welke manier het verlies aan wooneenheden opgevangen wordt door ontwikkeling van nieuwe wooneenheden voor studenten.

    Zwolle wil zich profileren als studentenstad? Daar merk ik de laatste jaren erg weinig van. Wellicht komt dat mede doordat de studenten zich niet of nauwelijks meer laten horen en het gesprek met de gemeente aangaan. Waar zijn al die belangenclubs gebleven? Waar zijn de betrokken studenten?

    Zucht…. *denkt nog eens aan die goede oude tijd* ;)8)

  2. Waar zijn de betrokken studenten?

    Die zijn allebei afgestudeerd.

    Betrokkenheid, verenigingen, belangenclubs: niet meer van deze tijd. En beroepsonderwijs is heel wat anders als wetenschappelijk onderwijs, als basis voor een “studentenstad”.

  3. Kamerverhuur assendorp loopt de spuigaten uit, je kunt niet eens meer met kinderwagens en invalidewagens meer over de stoep lopen je moet gewoon het gevaarlijke fietspad of de weg op. Door de vele fietsen die zo maar tegen de huizen worden gesmeten.gemeente ga maar eens lopen met een kinderwagen vreselijk .Automatiek van der Kolk is er ook een boosdoener van, en de fietsemaker gerrits kan er ook wat van .

  4. Dat is geen reclame voor deze hardwerkende middenstanders. je kan ook je koffers pakken en naar een ander buurtje vertrekken. Neem bijvoorbeeld groendorp berkum, daar hebben we geen last van dit soort taferelen. hooguit wat overlast van studenten op het winkelplein bij de C1000

  5. Het zal best zo zijn dat het er rond studentenhuizen vaak rommelig uitziet vanwege neegekwakte fietsen en op straat geparkeerde kliko’s maar meestal kan de kamerbewoner daar zelf weinig aan doen omdat de eigenaar het vertikt om goede faciliteiten zoals een fietsenschuurtje te bieden aan zijn huurders.
    Ook het onderhoud van dergelijke panden laat vaak te wensen over hetgeen ook al snel een verloederd beeld oplevert.
    Maar ja, de huiseigenaar woont er zelf meestal niet naast he?

  6. PvdA-raadslid Frankwin Mussche schrijft op zijn blog het volgende hierover:

    Eigenlijk woon ik mijn hele wooncarri?re al in de Venestraat. Begonnen als student op een kamer, later weten om te zetten in een etage en toen er een huis te koop in de straat kwam, hebben we de kans gegrepen en het huis gekocht. Overigens zaten er toen nog 7 studenten in en ben ik dus zelfs ook nog even huisbaas geweest. Je zou de Venestraat een echte studentenstraat kunnen noemen. Ongeveer 70% van de huizen bij ons in de straat zijn kamerverhuurpanden, dus ik ben zo??n 20 jaar ervaringsdeskundige op het gebied van studentenhuisvesting durf ik wel te zeggen.

    De discussie over kamerverhuur heb ik dus altijd met veel belangstelling gevolgd. En deze week dus met veel belangstelling de informatienota van het college gelezen over de aanpak van illegale kamerverhuur. Het college wil dit in drie jaar beëindigd hebben. Ik ben benieuwd of ze dat gaat lukken, maar ik heb er een zwaar hoofd in. Op het moment dat we gaan handhaven zie ik de verhalen van de studenten al in de krant. ??als Zwolle een studentenstad moet zijn, moet je niet het aantal kamerverhuurpanden verminderen.??En, ??de regeling dat maar 10% van de panden in Assendorp een kamerverhuurpand mag zijn is discriminatie van studenten.??

    Ik heb ze altijd gehoord, maar ik word er een beetje moe van. Punt is namelijk de 10% regeling alleen in Assendorp en de Veerallee geldt. In de rest van de stad mogen er onbeperkt kamerverhuurpanden worden gecreëerd. Maar ja, alle studenten wonen het liefst in Assendorp of de binnenstad. En dat kunnen we niet allemaal faciliteren. Er zijn ook nog andere mensen die in Assendorp en de binnenstad willen wonen.

    Zo beroerd is die 10% trouwens nog niet eens. Bij de nieuwbouw proberen we 30% goedkope woningen te laten bouwen. Dan is 10% voor studenten nog niet zo heel laag lijkt me.

    Laat ik voorop stellen dat ik met enorm veel plezier in deze straat woon. Er zijn geloof ik ook geen illegale kamerverhuurpanden in de straat. Maar ik zie wel dat overbewoning door kamerverhuur invloed heeft op een straat. Het samenleven in een straat is met veel studenten toch wat anders. Het huis aan de overkant telt zo??n 12 studenten. Ik zou er echt geen één van herkennen. Het wisselt elkaar zo snel af en onze straat interesseert hun niet zo zeer. Het jaarlijkse walking dinner in de straat heeft altijd dus ook een hele beperkte opkomst.

    In een tijd waar sociale cohesie graag bezongen wordt, is dat in een studentenstraat wat lastiger. Ik kan me ook dus heel goed voorstellen dat mensen vragen om de regels gewoon te handhaven. Niet omdat ze een hekel aan studenten hebben, maar wel omdat kamerverhuur impact heeft op een straat.

  7. Gelukkig, boeit het de vvd niet, wat de oorspronkelijke bewoners van de wijk er van vinden. Wat is nu belangrijker ; studenten, die na 4 jaar weer vertrekken, of het verpestte woongenot van de Zwolse bewoners, die hier tevens werk hebben en zorgen voor de economie van deze stad. Oh ja, het is de partij van de rijken , oftewel de illegale pandjesbazen maar de hand boven het hoofd houden, net als de rest van die illegale ondernemertjes. Ik hoop dat Rene de Heer zelf een stuk of 6 van die studenten naast zich krijgt te wonen!!!!!!!!!

Reacties zijn gesloten.