Bom onder emeritaatsvoorziening van CGK

Zwolle – De grote Christelijke Gereformeerde Kerk van Zwolle heeft een bom gelegd onder de huidige emeritaatsregeling in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Dat bleek vrijdag bij bespreking op de generale synode in Nunspeet.

De kerk van Zwolle, met bijna drieduizend leden een van de grootste binnen het kerkverband, weigert sinds vorig jaar de helft van de emeritaatsafdrachten te betalen. Ook voor dit jaar is, zo rapporteerden deputaten Emerituskas ter synode, ‘slechts’ de helft overgemaakt. Alle Christelijke Gereformeerde Kerken worden geacht bij te dragen. Als plaatselijke kerken niet meewerken aan deze solidariteitsregeling komt het hele stelsel onder druk. Volgens deputaat T. Loonstra vindt Zwolle dat enerzijds de emeritaatsregeling onvoldoende en niet toereikend is, en anderzijds dat ze als grote gemeente ,,veel te veel’’ betaalt aan de huidige voorziening. Hij noemde dat een ,,tegengestelde spagaat’’, een betere regeling zou wel eens meer geld kunnen kosten.

De commissie die de synodebespreking heeft voorbereid stelt in haar rapport ,,geschokt’’ te zijn ,,door de volstrekt onverantwoorde euveldaad van de gemeente Zwolle’’. Rapporteur J. Mauritz stelde ter synode dat de kerk in feite weigert traktement uit te keren, want pensioen is niet anders dat uitgesteld loon. ,,Dit raakt het hart van de kerk.’’

Volgens deputaat Loonstra zijn de machtsmiddelen van Emerituskas uitgeput Zwolle alsnog tot betaling te bewegen. Overigens waren die machtsmiddelen beperkt: er is vooral een beroep gedaan op verantwoordelijkheids- en historisch besef. ,,Maar we kunnen moeilijk een deurwaarder op ze afsturen.’’

Hij wees er op dat Zwolle bij inhoudelijke kritiek op de emeritaatsregeling de kerkelijke weg dient te bewandelen. Deputaten zijn slechts een uitvoerende instantie en niet gerechtigd zelf regelingen te wijzigen.

De synode besloot uiteindelijk dat het synodebestuur in gesprek gaat met de kerkenraad van Zwolle. Deputaat T. Loonstra adviseerde daarbij dat ,,stille diplomatie’’ waarschijnlijk meer uitricht dan het sturen van een brief.

De kerk van Zwolle staat bij benadering voor zo’n 60.000 euro in het rood bij Emerituskas. De gemeente werd geacht over de 2009 en 2010 zo’n twintig euro per lid per jaar af te dragen.

Bron: Nederlands Dagblad

Artikel delen:
Reacties 6
  1. En ik maar denken dat kerken vredelievend waren. Is de EOD al langs geweest om het ding onschadelijk te maken??


    ⚠️ Meld

Reageer