SOOZ uit zorgen over aanpak illegale kamerverhuur

Zwolle – Het besluit van de gemeente om 62 ‘illegale’ studentenhuizen van hun bewoners te ontdoen, baart Studenten Overleg Orgaan Zwolle grote zorgen. SOOZ vreest dat grote aantallen Assendorpse studenten op straat komen te staan. Het is de vraag hoe deze studenten uiteindelijk terecht gaan komen, want geschikte locaties voor herhuisvesting voor al deze studenten zijn er niet.

Hoewel de kamermarkt in Zwolle volgens onderzoeken ‘redelijk’ ontspannen is, spreekt het College van B&W over een fors aantal ‘illegale studentenhuizen’ in Assendorp en het stationsgebied; de populairste wijken onder studenten. De gemeente wil de vorming van zogeheten ‘studentenwijken’ tegengaan. Hiervoor is de beruchte 10%-regel in het leven geroepen die inhoudt dat niet meer dan tien procent van de panden in een bepaald postcodegebied voor onzelfstandige wooneenheden bestemd mag zijn.

Onduidelijke regelgeving

De regelgeving is echter, aldus het college, niet erg duidelijk. Zij stelt dat de regelingen die de basis vormen voor het afgeven van vergunningen, andere definities van de begrippen ‘kamerverhuur’ of ‘onzelfstandige woonruimte’ hanteren. Het is mogelijk is dat de vergunning op basis van de ene regeling kan worden verleend maar volgens een andere regeling weer niet. Hoog tijd dus om deze regels te verduidelijken, meent ook het College.

Voor de studenten die in een van de 62 illegale studentenhuizen wonen, komt dit inzicht te laat: zij staan aan het einde van de rit namelijk gewoon op straat. De gemeente heeft brieven verstuurd naar de panden waarin zij aangeeft dat binnen drie jaar niet meer dan twee bewoners in de panden mogen wonen. De bal ligt nu dus klaarblijkelijk bij de verhuurders.

Verhuurders

Verhuurders hebben ook verantwoordelijkheid. Zij hebben tenslotte zelf kamers te huur aangeboden  terwijl hier geen vergunning voor is.  Ontruimingen lijken onvermijdelijk. Ondernemers zullen bovendien gauw tot de ontdekking komen dat het verhuren van het pand aan slechts twee bewoners niet rendabel is.

De landelijke trend van particuliere verhuurders die hun panden liever niet meer aan studenten willen verhuren omdat dit onvoldoende op zou brengen is reeds in Zwolle merkbaar.  SOOZ voorspelt dat  handhaving van het gemeentelijk beleid – zonder passend alternatief  –  op dit moment deze ontwikkeling een ongelofelijke impuls zal geven, waardoor op termijn de spanning op de kamermarkt alleen maar toe zal nemen.

Wees een studentenstad

Studenten moeten minstens in de wijk kunnen wonen waar zij dat willen en de gemeente moet er zijn voor iedereen met een dak boven zijn hoofd. Studenten moeten nu hun huis verlaten, maar waar kunnen ze terecht? Studenten  hun huis ontzeggen is Zwolle Studentenstad onwaardig. 

Johran Willegers                       Geoffrey Bergman
Voorzitter SOOZ                        Bestuurslid Politiek, Huisvesting

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “SOOZ uit zorgen over aanpak illegale kamerverhuur”

  1. Studenten moeten minstens in de wijk kunnen wonen waar zij dat willen en de gemeente moet er zijn voor iedereen met een dak boven zijn hoofd

    ——————-
    probleem opgelost

  2. Wellicht begrijp ik het niet, maar in het Zwarte Water bij de voetgangers/fietsbrug tussen Holtenbroek en Stadshagen ligt een boot met studentenbehuizingen, die volledig niet gebruikt worden.
    Als de nood zo hoog is, kun je daar toch gaan wonen….

  3. Ik dacht dat studenten zo slim waren? Kijk eens goed rond er is ruimte zat in Zwolle. Maar studenten willen graag dicht bij elkaar zitten , dicht bij het centrum wonen en zeker niet te ver moeten fietsen. Heb je er ooit over nagedacht hoeveel een verhuurder aan je verdient door je een oud (goedkoop)pand (zolder) aan te bieden in plaats van een beter onderkomen waarvoor je wat verder moet fietsen?
    En wat is illegaal? Dat is ook je eigen veiligheid. Lees de krant!!!. Hoe vaak lees je niet van brand in onveilige ruimtes waar studenten in gepropt zijn. Ook verslechteren het aanzien van de buurt door slecht onderhouden studentenpanden (kost de verhuurder geld) en onbegaanbare stoepen door gestapelde oude fietsen.
    En dan de SOOZ die zegt dat studenten bepalen waar zij willen wonen. Nou iets willen mag je als je zelf geld verdient. Nu betaal ik als belastingbetaler (vaak samen met je ouders) je studie en je studietoelage krijg je van mijn belasting. Verder is er best begrip van de buurt als er een feestje is met wat extra lawaai. Maar als de politie nodig is om, na een brutale reactie, een eind te maken het geschreeuw om 3 uur ??s nachts is niet bevorderlijk voor het begrip van en het samen leven met de buren.
    Ten slotte gaat de gemiddelde student na 4 jaar weer weg. Vaak kennen zij de buren na die tijd niet eens. En dat is niet bevorderlijk voor de sociale binding die juist zo kenmerkend is voor de Zwolse samenleving.

Reacties zijn gesloten.