Geen blindganger aangetroffen bij aanvullend onderzoek

Zwolle – Onder een bouwterrein langs de Klooienberglaan in de Zwolse wijk Holtenbroek 1 is deze week géén blindganger uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen.

Naar aanleiding van een grondradaronderzoek deze zomer bestond het vermoeden dat er op ongeveer vijf meter onder het maaiveld een groot metalen of metaalhoudend voorwerp zou liggen. Om de mogelijkheid van een niet-ontploft explosief uit te sluiten is deze week een extra detectie uitgevoerd. Daarbij is op de bewuste locatie niets aangetroffen. In de Zwolse wijk wordt al langere tijd onderzoek gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van blindgangers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn boven het gebied – dat toen nog bestond uit weilanden – bommen geworpen. Op basis van archieffoto’s en de administratie van de bewuste bommenwerpers kan geconcludeerd worden dat niet alle bommen toentertijd zijn ontploft. Nu er nieuwbouw wordt gepleegd op deze locatie wil de gemeente weten of er nog blindgangers (diep) onder het maaiveld liggen. Eerder deze zomer kon het grootste deel van het zoekgebied al blindgangervrij verklaard worden.

Op de locatie die deze week aanvullend onderzocht is werd in augustus bij een peiling geconstateerd dat er mogelijk op vijf meter onder het maaiveld een metalen of metaalhoudend voorwerp lag. Deze week is met detectieapparatuur de locatie tot zeven meter diepte nauwgezet onderzocht. Daarbij is niets aangetroffen. Dat eerder een voorwerp werd vermoed kan verklaard worden door de aanwezigheid van twee verschillende grondlagen op deze locatie. Omwonenden van het bouwterrein zijn inmiddels via een brief op de hoogte gesteld van de uitkomst van het aanvullende onderzoek. Met deze laatste detectie zijn nu het hele nog te bebouwen gebied, de openbare ruimte en alle tuinen in dit deel van Holtenbroek 1 onderzocht en vrij van blindgangers verklaard. De komende periode wordt er door duikers nog onderzoek gedaan naar mogelijke blindgangers in een deel van de bodem onder het Zwarte Water dat langs Holtenbroek stroomt. Het gaat om het deel ter hoogte van de voormalige houthandel Van Eindhoven, tegenwoordig het terrein van Stiho.

Artikel delen:

Reageer