Actiedag in de Isala Klinieken

Zwolle – Medisch specialisten van de Isala Klinieken nemen deel aan de landelijke actiedag op donderdag 7 oktober. Met de actie protesteren medisch specialisten tegen de plannen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Op deze actiedag wordt gewerkt alsof het weekend is. Dit betekent bijvoorbeeld dat de meeste poliklinieken gesloten zijn en er minder operaties worden uitgevoerd. De Isala Klinieken nemen inmiddels contact op met patiënten die een afspraak hebben op donderdag 7 oktober. Wanneer uitstel van de afspraak schadelijk is voor de gezondheid van de patiënt, gaat deze gewoon door. Afspraken waarin patiënten belangrijke onderzoeksuitslagen krijgen gaan ook door. Eventuele incidenten kunnen overigens goed worden opgevangen. De medisch specialisten zijn gewoon in het ziekenhuis aanwezig.   Noodzaak landelijke actiedag. Bij deze actie gaat het niet om de tariefskortingen van de medisch specialisten (hierover loopt een juridische procedure), maar om het behoud van de wettelijke verantwoordelijkheid voor de behandeling van de patiënt (professionele autonomie) en van zelfstandigheid (medisch specialisten in vrij beroep). Volgens de Euro Health Consumer Index (die de prijs-kwaliteit, inclusief tevredenheidsonderzoek over artsen, van de zorg wereldwijd meet) staat Nederland al jaren bovenaan en binnen de westerse landen is hier elke euro aan zorg gemiddeld het best besteed. De maatregelen van VWS bedreigen volgens de medisch specialisten deze positie. Dat deze landelijke actie consequenties heeft voor sommige patiënten vinden de medisch specialisten erg vervelend, maar de actie is voor hen één van de laatste mogelijkheden om de minister ervan te overtuigen dat de plannen leiden tot ernstig kwaliteitsverlies van de gezondheidszorg. Medisch specialisten voeren overigens al sinds 1 juli op verschillende manieren actie. Deze acties waren steeds gericht op de politiek, maar de minister heeft  helaas niet gereageerd. Medisch specialisten zien nu geen andere weg dan het voeren van een landelijke actie.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. De ‘managerslaag’, die door de politiek boven de specialisten zijn geplaatst, verdient eerder kritiek. En behoort als eerste in de vuurlijn van Den Haag te liggen aangaande bezuinigingen. Respect voor de specialisten, die zich uit de naad werken.
  Heel zwaar beroep, waar terecht een ruim salaris tegenover mag staan.  ⚠️ Meld

 2. Bericht door woutje, op 3 oktober 2010 om 22:15
  De ‘managerslaag’, die door de politiek boven de specialisten zijn geplaatst
  yep helemaal mee eens laat het aan de markt over en toen kwamen de rovers. 🙂 Welk kabinet kwam er mee? 😮


  ⚠️ Meld

 3. De medisch specialisten willen onder meer de zeggenschap over de behandelmethoden/medicatie van patiënten behouden. Door de voorliggende plannen (Wet Cliëntenrechten Zorg, WCZ) van de minister is niet langer de medisch specialist degene die het laatste woord heeft over de noodzakelijke behandeling, maar zal de raad van bestuur van het ziekenhuis dat worden. Daardoor dreigt de prijs van de behandeling/medicatie een belangrijker argument te worden dan de kwaliteit.

  De controller leads the way


  ⚠️ Meld

 4. Toen mijn oudste zoon 17 jaar geleden werd geboren, was er ook zo’n actie van de specialisten. Hij mocht toen gezellig de hele tijd naast mij op de kamer staan en hoefde niet met 10 andere babietjes in een hok te liggen. Ik ben dus vóór.:)


  ⚠️ Meld

Reageer