Landelijke start fietsverlichtingsacties in Zwolle

Zwolle – Gratis reparatie en advies fietsverlichting. De landelijke start van de Fietsersbond fietsverlichtingsactie is dit jaar in Zwolle. Wethouder Cees Berkhout en directeur van de Fietsersbond Hugo van der Steenhoven zullen zaterdag 9 oktober om 13.00 de actie feestelijk starten.

Stadsomroeper Peter Vader zal later in de middag de nodige ophef maken over de kapotte verlichting. De fietsverlichtingsactie vindt plaats in de Luttekestraat in Zwolle en duurt tot 17.00 uur. Vorige jaren was deze actie al een groot succes, met honderden gerepareerde fietsen. De Fietsersbond houdt deze fietsverlichtingsactie samen met Scholten Tweewielers en Nowak Wereldfietsen. De medewerkers van deze fietswinkels controleren de fietsverlichting van fietsers en reparen die gratis. Alleen nieuwe onderdelen worden in rekening gebracht. Leden van de Fietsersbond geven daarbij voorlichting over verschillende soorten verlichting en handige reparatietips. De Stadswacht/AFAC is aanwezig om uw fiets gratis te graveren.

De Fietsersbond weet als geen ander dat er veel slechte verlichting op de markt is en dat verlichting snel stuk gaat. De bond test regelmatig allerlei soorten koplampen, achterlichten, dynamo’s en losse lampjes. Uitgebreide informatie hierover staat op de website van de Fietsersbond. Tijdens de fietsverlichtingsactie krijgen fietsers een folder van de Fietsersbond met handige reparatietips en informatie over ‘Groot en klein’ licht. Tip nummer één is: monteer batterijverlichting als achterlicht. Het grote voordeel daarvan is dat er dan geen draadjes lopen van het achterlicht naar de dynamo. Want iedere fietser weet dat juist die draadjes altijd kapot gaan. Ledverlichting (die op batterijen werkt) wordt daarom steeds populairder. Bezoekers van de verlichtingsactie krijgen bovendien antwoord op al hun vragen en praktische hulp bij het repareren van eventuele defecten. De Fietsersbond loopt hiermee vooruit op de aangekondigde handhavingsancties van de politie. “Wij weten dat fietsverlichting belangrijk is, maar weten uit ervaring ook dat het vaak knap lastig is om je licht brandend te houden. Met deze actie willen we fietsers daarbij helpen. Met reparatie en reparatietips, maar ook met voorlichting over bijvoorbeeld batterijverlichting, die veel minder snel kapot gaat”, aldus Paulus den Boer van de Fietsersbond in Zwolle. Mensen die bij de verlichtingsactie lid worden van de Fietsersbond, krijgen een gratis achterlicht en koplamp cadeau. De Fietsersbond is de grootste belangenvereniging van fietsers in Nederland met meer dan 35.000 leden en 150 lokale afdelingen. De afdeling Zwolle overlegt regelmatig met de gemeente over het verbeteren van fietsroutes en fietsvoorzieningen in en naar Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. De afdeling Zwolle had, van mij, best wel met een reizend team mogen werken of op meerdere locaties mogen uitpakken als je dan toch de primeur hebt van de landelijke actie (kan je d’r gelijk wat meer media aan plakken).


  ⚠️ Meld

 2. Klagen is ook een vak. In plaats van blij te zijn dat je een kadootje krijgt aangeboden, moet het nog groter…….
  We meenden er goed aan te doen om op een centrale, goed bereikbare plaats aanwezig te zijn, op een tijd dat veel mensen kunnen, en met diverse disciplines. Verder hebben we stroom nodig voor o.a. het graveerteam en het is lastig om dat ook nog mobiel te verzorgen, laat staan diverse teams op te tuigen. Met meer teams verdubbelt ook de benodigde menskracht, wij als Fietsersbond denken dat we zo al wel mooi uitpakken. Bovendien wordt het wat lastig om twee directeuren en wethouders te hebben om op twee plaatsen de landelijke start te gaan vieren. Voor de pers is dat helemaal ingewikkeld 😉

  O ja: Het is vrijwilligerswerk, de monteurs zijn gratis beschikbaar gestelde monteurs van Scholten en Nowak.
  Maar misschien, als je mee komt helpen, dat we volgend jaar voldoende menskracht hebben om zoiets wel te realiseren?

  O ja, woensdagavond 6 oktober zijn we wel “reizend” omdat we dan op diverse plaatsen in de stad waardebonnen uit delen aan diegenen die de fietsverlichting niet voor elkaar hebben. Let op de Groene Hesjes….. Wij zijn er klaar voor!

  Namens de Fietsersbond afd. Zwolle: Quesjer


  ⚠️ Meld

 3. @ Quesjer, hou zo’n kortingsbonnen aktie eens bij een verkeerscontrole zoals gisteren krijgen degene die het niet in orde hadden toch nog een leuke bon 🙂


  ⚠️ Meld

 4. Ik dacht, geef een organisatorisch adviesje omdat je door gebruikmaking van dit landelijke event + meer media aandacht (exposure) jezelf gelijk nog serieuzer op de kaart kunt zetten en dan mogelijk gemakkelijker steun/hulp/sponsors kunt vinden. Ach, als ik dan persoonlijk net boven mijn knie afgezaagd wordt, dan vind ik dat ook prima. Dat van as woensdagavond is goed trouwens, zie ik dat nog terug in de Peperbus ?


  ⚠️ Meld

 5. Ik denk dat zo’n samenwerking het toch juist het doel dient: een bewustwording creëren zodat mensen weten waarom en hoe simpel zij de eigen veiligheid kunnnen verbeteren (+ de hartslag van automobilisten & familie laag kunnen houden). De politie kan dze samenwerking dan niet willen maar een fietscontrole levert niet maximaal geld op, heeft geen geheimhouding nodig dus dat valt wel mee.

  Wie is eigenlijk de korpsbeheerder van de politie bij wie je zo’n verzoek tot incidentele samenwerking (want samen maken we de stad) zou kunnen indienen? ..de burgemeester van Zwolle

  Hier laat ik het bij.


  ⚠️ Meld

 6. @Quesje, vind het klaaggehalte in de reactie van 1cobra wel mee vallen. Ze stelt wat vragen, en plaatst wat kritische kanttekeningen.En geeft advies. Teminste zo las ik
  Voel jij je misschien persoonlijk aan gevallen.
  Waarom dan?


  ⚠️ Meld

Reageer