Bouwput Rechtbank Zwolle voor twee parkeergarages

Zwolle – De nieuwe rechtbank in Zwolle wordt gefaseerd gebouwd. Allereerst wordt de nieuwbouw aan de Schuurmanstraat gerealiseerd en vervolgens wordt de renovatie uitgevoerd. Aan de aansluiting tussen de beide gebouwen wordt in beide fasen gewerkt. Tijdens de nieuwbouw en de renovatie zal de rechtbank op locatie recht blijven spreken.

beeld_6-4599.jpg

De rechtbank krijgt een nieuwbouw van 16.400 m2 groot en wordt maximaal 25 meter hoog. Onder de uitbreiding wordt een tweelaagse ondergrondse parkeergarage en een fietsenstalling (7.900 m2) gerealiseerd, die bestemd zijn voor medewerkers van de rechtbank. Het gebouw heeft 7 bouwlagen inclusief de 2 ondergrondse parkeerlagen. De begane grond boven de parkeergarage vormt de verbinding met het bestaande gebouw. Daarin worden de nieuwe hoofdentree en diverse functies ondergebracht. Op de eerste verdieping komen elf zittingszalen en daarboven drie kantoorlagen met daarin vier patio’s. Begin 2010 werd gestart met de nieuwbouw en als alles volgens schema verloopt, zal het ruim twee jaar later, eind 2012, afgerond zijn.

beeld_6-4596.jpg 

beeld_6-4600.jpg

Vanaf 2013 zal het aangrenzende huidige gebouw van justitie een grondige renovatie ondergaan. De renovatie betreft ongeveer 11.700 m2 en zal ongeveer een jaar in beslag nemen. De renovatie bestaat uit het compleet vernieuwen van de installaties in het bestaande gebouw. De bestaande gevelpuien worden vervangen en diverse ruimten worden opnieuw ingedeeld en ingericht. De ruimten krijgen een ‘opknapbeurt’.

Over een paar jaar zal het nieuwe gerechtsgebouw ruimte bieden aan ongeveer vijfhonderd medewerkers.

beeld_6-4597.jpg

Het ontwerp van het nieuwe gerechtsgebouw is van architect Rob Hootsmans, waarbij gebruikers, omwonenden en belangengroeperingen intensief betrokken. De nieuwbouw komt direct naast het huidige gerechtsgebouw. In tegenstelling tot het gesloten karakter van de huidige rechtbank krijgt de nieuwbouw een transparant uiterlijk.

De gevel van de nieuwbouw heeft een licht gekartelde vorm waarbij de afmetingen teruggrijpen naar de natuursteengevel van het bestaande gebouw. In het ontwerp staat de omgeving centraal; verschillende vlakken en hoogtes van de gevel worden bepaald door de omliggende bebouwing.

Artikel delen:

Reageer