Uitstapje voor Zwolse mantelzorgers

Zwolle – Mantelzorgers zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, familielid, vriend of kennis. Mantelzorgers zijn geen professionele zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met de hulpbehoevende. Mantelzorg is vaak langdurig en intensief.

Daarom wordt voor Zwolse mantelzorgers op woensdag 10 november, de landelijke Dag van de Mantelzorg, een uitje georganiseerd. Om ze in het zonnetje te zetten en hen voor hun inzet eens extra te belonen. Jonge mantelzorgers, kinderen vanaf 8 jaar en jongeren tot 18 jaar, gaan onder andere bowlen. Volwassen mantelzorgers krijgen een High Tea, kunnen het speeltheater Klapstuk bijwonen of een optreden van een verhalenverteller. Het definitieve programma is nog niet bekend.

De organisatie van het uitstapje voor mantelzorgers is in handen van het Steunpunt Informele Zorg (SIZ). Wie mee wil, moet zich aanmelden. Dat kan door te bellen met het SIZ, (038) 422 52 00, of via het online formulier op informelezorgzwolle.nl. Het uitje is kosteloos.

Op de Dag van de Mantelzorg wordt de aftrap gegeven voor een jaar lang extra aandacht voor mantelzorg. Dat gebeurt om met extra voorlichting en publiciteit meer bekendheid te geven aan mantelzorg en al die mantelzorgers jong en oud te herkennen en te erkennen voor hun inzet.
De campagne moet daarnaast zorgvragers en mantelzorgers attenderen op de ondersteuningsmogelijkheden en voorzieningen die er voor hen zijn.

Uit onderzoek komt naar voren dat ruim 7000 Zwollenaren zorgen voor familieleden, vrienden of buren. Dit aantal zal hoger liggen, omdat velen zich er niet van bewust zijn dat ze mantelzorger zijn of zich niet zo noemen. De betekenis van mantelzorg voor de samenleving is groot. Het aantal mantelzorgers is vele malen omvangrijker dan het aantal beroepskrachten in de zorg.

Artikel delen:

Reageer