College wil subsidie festival ZwArt voortzetten

Zwolle – Festival ZwArt krijg ook de komende vier jaar subsidie, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Daarbij krijgt het festival als opdracht mee om het publieksbereik te vergroten en de gewenste landelijke uitstraling verder gestalte te geven. Het college legt deze voorkeur samen met twee andere scenario’s voor aan de gemeenteraad.  

act_2.jpg

De gemeenteraad kan de voorkeur van het college overnemen, maar ook kiezen voor het afbouwen van de subsidie of het beperken van de subsidie. In dit laatste scenario zou er jaarlijks een festival georganiseerd kunnen worden met minder geld, of eens in de twee jaar het festival ZwArt organiseren. Uit de evaluatie van de commissie Stimulering Productie Podiumkunsten en de zelfevaluatie komt naar voren dat het Festival ZwArt zich in drie jaar tijd goed ontwikkeld heeft en de potentie heeft om een grootschalig festival met landelijke allure te worden. Dit blijkt uit de evaluatie van het festival. Als aandachtspunten worden genoemd: naast een specifieke programmering ook een brede programmering aanbieden, het meester-gezel principe verder in de programmering doorvoeren en de samenwerkingsverbanden uitbreiden. Het college vraagt daarnaast aandacht voor het bereiken van de gewenste landelijke uitstraling.

Het aantal bezoekers aan het festival neemt over de jaren toe. In 2010 kon het festival 26.500 bezoekers verwelkomen, 4.500 meer dan in 2009. Ook de kaartverkoop is gestegen, van 5.500 verkochte kaartjes in 2009 naar 7.500 in 2010 waarvan 2.000 in de voorverkoop. Ook op andere vlakken heeft Festival ZwArt een ontwikkeling doorgemaakt. Zo verplaatste het hart van het festival van de Blijmarkt naar het Grote Kerkplein, is de organisatorische opzet inclusief de financiën en de publiciteit goed opgezet, het draagvlak in de stad vergroot en het aantal samenwerkingsverbanden (onder andere met het onderwijs) uitgebouwd. Al met al heeft Festival ZwArt binnen het culturele aanbod van Zwolle een bijzondere functie gekregen.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. wat een geldverspilling. goed dat dit kabinet er komt. laat die kunstenaars maar hun eigen kost verdienen ipv steeds hun hand op te houden bij de overheid


    ⚠️ Meld

Reageer