EK voetbal militaire landenteams bij VV Berkum

Zwolle – Op woensdag 13 oktober zullen er twee speciale wedstrijden worden gespeeld op Sportpark De Vegtlust van de VV Berkum in Zwolle. Op die dag begint namelijk een vijflandentoernooi om de titel Militair Europees Kampioen Voetbal voor mannenteams. 

Na een openingsceremonie wordt in Berkum om 13.00 uur afgetrapt voor de wedstrijd Nederland-Ierland. Daarna voetballen vanaf 15.15 uur de nationale militaire ploegen van Duitsland en Cyprus tegen elkaar. De wedstrijden zijn gratis te bekijken. Aan het toernooi, dat tot en met 21 oktober duurt en in diverse plaatsen wordt gespeeld, neemt verder nog de militaire selectie van Frankrijk deel. De beste drie deelnemende teams kwalificeren zich voor het militaire wereldkampioenschap voetbal dat volgend jaar in Brazilië wordt gehouden.


Het Nederlandse militaire elftal was in de jaren dat de dienstplicht nog bestond een team met een behoorlijke reputatie. De selectie werd jaren lang geleid door de legendarische coach Jan Zwartkruis, die ook het ‘gewone’ Nederlands elftal nog een aantal jaren onder zijn hoede heeft gehad. In die tijd kwamen diverse bekende profvoetballers uit voor het militaire elftal. Dat heeft na de het afschaffen van de dienstplicht wel een stap terug moeten doen maar volgens het Ministerie van Defensie, dat het militaire EK voetbal organiseert, bestaat de selectie nu toch uit voetballers met speelervaring in de hoofdklasse. De ploeg wordt geleid door coach Jacob Ensing, die ook actief is als hoofdtrainer van zondagtweedeklasser SV Schalkhaar. Voor voetballiefhebbers dus een kans om, gratis, van hopelijk aantrekkelijke wedstrijden te genieten. Behalve in Zwolle worden er op andere dagen ook duels gespeeld in Veenendaal, Harderwijk en Nunspeet.

Het hele speelschema van het vijflandentoernooi is op www.defensie.nl/cdc/sport/evenementen/militair_ek_voetbal/  te bekijken.

Artikel delen:

Reageer