JazzArt Orchestra verrast met unieke samenwerking

Zwolle – Een interactieve samensmelting van drie verschillende kunstvormen, uitgevoerd door kunstenaars die stuk voor stuk hun vak beheersen. Donderdag 21 oktober a.s. zal het grotendeels uit Zwolle afkomstige JazzArt Orchestra de samenwerking aangaan met tapdanseres Marije Nie en videokunstenaar Martijn Grootendorst.

jazzart_orchestra_470.jpg

Een uitdagende voorstelling voor een breed publiek. ‘A roaring celebration of the 1930s and 1940s’, zo luidt de aankondiging van het concert of beter gezegd de voorstelling die JazzArt samen met tapdanseres Marije Nie en videokunstenaar Martijn Grootendorst zal geven. Die vooroorlogse periode was overigens ook roerig van zichzelf. Net als nu was het een tijd van economische neergang. Maar het was ook een tijd waarin de radio en tv haar opwachting maakte. Dat had tot gevolg dat de belangrijkste muziek van die tijd, jazz, niet alleen door brede lagen van de bevolking beluisterd werd, maar er ook in allerlei etablissementen gedanst werd op die muziek. Het gevolg was dat Bigband leiders, solisten én dansers de status van popsterren kregen. Niet voor niets zei Michael Jackson over een van de beroemdste (tap)dansers Fred Astaire: “Niemand zal ooit Mr. Astaire kunnen evenaren, toch ben ik nooit gestopt met proberen hem te imiteren; het is zijn stijl, alle aspecten van zijn kunst: hij oefent en oefent totdat hij het kan zoals hij het wil”. Tijdens deze voorstelling staat niet alleen de muziek uit die vooroorlogse periode centraal, maar ook de voor die tijd kenmerkende tapdans. Beide kunstvormen kruisen daardoor sinds lange tijd weer elkaars pad. Toch is het niet allemaal ‘Old school’ wat het publiek te zien en te horen krijgt. Videokunstenaar Martijn Grootendorst zal namelijk, geïnspireerd door het werk van JazzArt en Marije Nie, met behulp van eigentijdse middelen zorgen voor (live) videobeelden tijdens het concert. Hij doet dat door oude beelden te mengen met realtime materiaal. 

JazzArt Orchestra
JazzArt is een orkest dat bestaat uit achttien talentvolle en ambitieuse jazzmusici uit Nederland. Reeds kort na haar oprichting verwierf de groep al veel faam met een ijzersterk eerbetoon aan Count Basie. Vervolgens bewezen zij in 2007 definitief tot de top van de Nederlandse BigBands te behoren, toen zij de prestigieuze Dutch BigBand Contest in de categorie professionals won. De jury, bestaande uit diverse vooraanstaande jazzmusici en arrangeurs was zeer onder de indruk van de geweldige collectieve sound en de fantastische solisten. Vorig jaar ontving JazzArt opnieuw een belangrijke jazzprijs tijdens de Wereld jazzdagen in Dordrecht.  

Marije Nie
Tapdanseres Marije Nie is muzikant met haar voeten, een dansende percussionist zou je kunnen zeggen. Haar tap is een intense symbiose van muziek en dans. Het ritme dicteert de beweging en de beweging bepaalt het geluid. Marije is thuis in veel verschillende soorten muziek zoals jazz, geïmproviseerde muziek, wereldmuziek, (hedendaags) klassieke muziek, experimentele electronica en dance. Zij heeft een grote liefde voor improvisatie en het experiment en is altijd op zoek naar nieuwe vormen en combinaties. In 2007 won zij de Jur Naessens Muziekprijs voor vernieuwing in de muziek.

Martijn Grootendorst
Martijn Grootendorst studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Inmiddels is hij een veelgevraagd videoartist. Martijn doet solo van zich spreken met video-projecties bij opera, toneel, muziek, of bij een zich aandienende mengvorm, maar met name in samenwerking met musici is hij op z’n best. Hij maakt op dit moment deel uit van I Compani (jazz), Grammofoon (live experimenten), de Barockpuppies (barok tot nu) en MOSS (popmuziek).

A roaring celebration of the 1930s & 1940s:
JazzArt Orchestra feat. Marije Nie (tapdance) & Martijn Grootendorst (videoart)

Donderdag 21 oktober 2010
Aanvang: 20.30u
Entree: € 15,-
Locatie: Theater Odeon
Blijmarkt 25 Zwolle
www.jazzartorchestra.nl

Artikel delen:

Reageer