Record aantal activiteiten tijdens Nacht van de Nacht

Zwolle – Speuren naar uilen en uitleg krijgen over de sterrenhemel? Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 30 oktober a.s. is dat mogelijk. In heel Nederland worden ‘duistere’ activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

logo_natuur_en_milieu_overijssel.jpg

Natuur en Milieu Overijssel en de lokale natuur en milieuorganisaties in Overijssel vragen hiermee aandacht voor de schoonheid van de donkere nacht en het belang daarvan voor mens en dier. Want Nederland wordt elk jaar lichter, terwijl veel mensen juist willen genieten van de donkerte van de nacht en van de prachtige sterrenhemel. Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Overijssel vele nachtelijke activiteiten georganiseerd. Een greep uit het aanbod: ‘Varen in het donker’ ‘Sterren kijken’, ‘Kinderactiviteiten in het donker’, lezingen en excursies over nachtdieren. Meer informatie over de activiteiten in uw buurt is te vinden op http://www.nachtvandenacht.nl   De Nacht van de Nacht is een fenomeen geworden. In 2009 kwamen ruim 13.000 bezoekers naar de nachtelijke activiteiten en genoten zo van de schoonheid van de nacht. De Nacht van de Nacht in Overijssel is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de Nationale Postcode Loterij.

AGENDA
Nacht van de Nacht 2010 op zaterdag 30 oktober a.s.

De Nacht in het Reestdal (Balkbrug)
Wat hoor, voel, ruik en zie jij ’s nachts in het Reestdal? Samen met een natuurgids ontdekt u de schoonheid van de nacht en ervaart u de stilte.  Aan het eind van de wandeling wordt er een verhaal verteld en is er voor iedereen warme chocolademelk.

Locatie: Natuurinformatiecentrum De Wheem te Oud-Avereest (vlakbij Balkbrug). 
Aanvang: 20.00 uur
Deelname: gratis
Informatie: (0523) 656721.

Sterren kijken (Dalfsen)
Onder begeleiding wandelt u over het mooie terrein van de natuurboerderij en krijgt u uitleg over het zonnestelsel. Bij onbewolkt weer zullen er telescopen worden opgesteld. Verder is er een presentatie over meteorieten.

Locatie: Natuurboerderij ‘De Lindehoeve’, Koesteeg 4 te Dalfsen
Deelname: € 1,50 voor kinderen tot 12 jaar, € 2,50 volwassenen
Aanvang: 20.00 uur
Informatie: www.sterrenwachthetvechtdal.nl

Nachtwandeling (Dalfsen)
Ervaar het bos in het donker met deze spannende natuurwandeling van een half uur onder begeleiding van een natuurgids. Na de wandeling staat de huifkar voor u klaar voor een mooie toertocht in de omgeving. Tussendoor zal gestopt worden voor een kleine pauze met een kop soep.

Locatie: Het Boskamp, Sterrenbosweg 2 te Dalfsen
Deelname: gratis, opgeven kan tot 29 oktober (0529) 431712
Aanvang: 19.30 uur
Informatie: www.hetboskamp.nl

Nacht van De Ulebelt (Deventer)
Beleef de Nacht van De Ulebelt! Tussen 19.00 en 22.00 uur ben je van harte welkom voor de natuurbelevingstocht in het donker! Er is van alles te doen: er is informatie over sterren en nachtvogels en bij helder weer kunnen we sterren kijken door een telescoop. Verder kun je braakballen uitpluizen, meedoen aan een spannende zintuigentocht en met de kleintjes gaan we kijken of de dieren van de Kinderboerderij wel liggen te slapen. Wethouder Pierey neemt deze avond de top 5 van lichthinderlijke plekken in ontvangst. Alle inwoners worden opgeroepen om aan de Ulebelt een lijstje door te geven. Meer informatie www.ulebelt.nl

Aanvang: 19.00 tot 22.00 uur
Locatie: De Ulebelt, Maatmansweg 3 te Deventer
Deelname: € 3,- p.p.
Informatie en aanmelden: www.ulebelt.nl (0570) 65 34 37 of info@ulebelt.nl

Zaklampentocht op Hof Espelo (Enschede)
Het terrein om het koetshuis is op deze avond verlicht met waxinelichtjes en vuurkorven. Kinderen gaan samen met hun ouders het bos in. Onderweg komen zij van alles tegen en moeten verschillende opdrachten uitvoeren. Het belooft een spannend avontuur te worden. De wandeling richt zich op kinderen tussen de 6 en 10 jaar.

Aanvang: tussen 19.00 en 21.00 uur
Locatie: Koetshuis Hof Espelo, Weerseloseweg 259 Enschede
Deelname: € 2,- per kind
Informatie: (0529) 408408 www.landschapoverijssel.nl

Nachtwandeling (Hardenberg)
Onder begeleiding van natuurgidsen trekken we het natuurgebied Collendoorn in. We ervaren de duisternis en krijgen informatie waarom duisternis zo belangrijk is voor dieren.

Locatie: parkeerplaats Kerkdijk (vlak voorbij huisnr 5)
Aanvang: 22.00 uur
Deelname: kosten € 2,-,  IVN- leden gratis
Informatie: www.ivnhardenberg.nl of (06) 20009596

Ontdekkingstocht door donker museum (Hengelo)
De provincie Overijssel nodigt je uit in het Twents Techniekmuseum Heim voor een spannende ontdekkingstocht in het donkere museum. En voor wie na deze nacht toch zijn licht wil laten schijnen, is er de mogelijkheid dat een stuk duurzamere te doen. Lever hiervoor je gloeilamp in en ontvang in ruil een spaarlamp. Verder is er een LED-lampen vuurwerkspektakel.

Locatie: Twents Techniekmuseum Heim, Industriestraat 9 te Hengelo
Aanvang: 19.00 uur
Deelname:gratis
Informatie: www.jijenoverijssel.nl

Avonturentocht (Hengelo)
Aan de hand van lichtbeelden zal kort iets verteld worden over nachtvogels. Daarna gaan we met de fiets naar het techniekmuseum HEIM, waar een ‘ledlampenvuurwerk’ plaatsvindt. Vervolgens maken we een fietstocht door het centrum we letten op plekken met overbodige verlichting. Tijdens de tocht zal de gemeente vertellen wat zij onder andere doet op het vlak van openbare verlichting. De afsluiting van de fietstocht is in het Informatiecentrum (Weusthagpark), waar een beker warme chocolademelk klaar staat.

Locatie: Nivoncentrum, Lodewijkstraat 1 Hengelo
Aanvang: 19.30 uur
Informatie: (06) 126 25 317

Donker Hoge Hexel (Hoge Hexel)
Een nachtelijke wandeling door het donker, waarbij we stil staan bij het feit dat het op het platteland steeds lichter wordt. Op de zolder van de school maken we kennis met een bijzonder nachtdier: de vleermuis

Aanvang: 19.30 uur
Locatie: de Schaapskooi, Piksenweg in Hoge Hexel
Deelname: gratis
Informatie: www.natuurmilieuwierden.nl

Stiltewandeling in het donker (Mander)
Het gebied bij de watermolen is op deze avond het decor van de stilte. Slechts de watermolen zelf is verlicht. Kinderen gaan samen met hun ouders groepsgewijs het bos in onder leiding van gidsen. Onderweg is het stil en spannend. De wandeling richt zich op kinderen tussen de 6 en 12 jaar en duurt ongeveer een uur. Na afloop is er warme chocolademelk

Locatie: Watermolen van Bels, Oosteriksweg 26 Mander/Vasse
Aanvang: 19.00 uur
Deelname: kosten € 2,- per kind
Informatie: (0529) 408408 www.landschapoverijssel.nl

Borkeld in het donker (Markelo)
Een unieke gelegenheid om kennis te maken met De Borkeld in het donker. De bat-detector gaat mee, wie weet komen we nog vleermuizen tegen. Om half negen staat er een telescoop opgesteld om de sterrenhemel te bewonderen en krijgt u deskundige uitleg.

Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Bezoekerscentrum De Borkeld, Borkeldweg te Markelo
Deelname: gratis
Informatie: (0547) 36 31 76. Organisatie De Groene Hof i.s.m. Staatsbosbeheer.

Beleef de Sallandse Heuvelrug in het donker (Nijverdal)
Ervaar de donkere nacht zonder overbodige verlichting tijdens een twee uur durende wandeling in het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Onder begeleiding van natuurgidsen trekt u het gebied in. In het bezoekerscentrum geeft de Sterrenwacht uitleg over de sterrenhemel en staan er telescopen opgesteld zodat u bij helder weer de sterrenhemel kunt bewonderen.

Locatie: Bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 285 te Nijverdal
Aanvang: De wandeling start om 19.00 uur, het bezoekerscentrum is open tot 22.00 uur
Informatie: www.ivnhellendoorn-nijverdal.nl

Nachtwandeling (Ommen)
Wilt u meer weten over de nacht en het nachtleven van dieren? Kom dan naar het Natuurinformatiecentrum de Besthemermolen. Na een korte inleiding gaan we op stap met de boswachter en maken we een mooie wandeling door de duisternis door de Eerder bossen bij de Steile Oever.

Locatie: Natuurinformatiecentrum, Hammerweg 59a Ommen
Aanvang: 20.00 uur
Deelname: gratis
Informatie: www.natuurinformatiecentrum.nl (0529) 450702

Nacht van De Weerribben (Ossenzijl)
Deze avond is een unieke gelegenheid om kennis te maken met De Weerribben in het donker. Het gebied dat normaal gesproken na zonsondergang gesloten is voor bezoekers, is nu onder begeleiding van de boswachter toegankelijk. Met een fluisterboot trekt u het gebied in.

Aanvang: 19.30 uur,
Kosten: € 7,50 kinderen 6 tot 12 jaar € 4,00.
Locatie: Bezoekerscentrum De Weerribben, Hoogeweg 27 te Ossenzijl
Organisatie: Staatsbosbeheer
Meer informatie: www.np-weerribbenwieden.nl

Het Rubens Kwartet by night (Oud- Ootmarsum)
In het Springendal organiseert Staatsbosbeheer een unieke combinatie van een wandeling door het donker gekoppeld aan een huiskamerconcert door het Rubens Kwartet en harpiste Gwyneth Wentink met het programma Ainsi la Nuit: een reis door de nacht.  In een rijkelijk gevarieerd concertprogramma wordt u meegenomen door het veelzijdige kleurenpalet van de schemering en de Nacht. Mysterieus, maar ook sfeervol en intiem.

Locatie: Springendal
Aanvang:20.00 uur
Deelname: kosten €10, per persoon
Informatie: opgeven vereist, vol is vol. VVV Ootmarsum (0541) 29 12 14

Het Springendal (Ootmarsum)
Ervaren natuurgidsen nemen u mee op een anderhalf tot twee uur durende ontdekkingstocht in het donker. Een unieke kans om het Springendal bij nacht te beleven, het donkerste plekje in Overijssel! Onderweg is er een verrassing!

Locatie: Het Springendal
Aanvang: 20.00 uur
Deelname: gratis
Informatie: opgeven vereist, vol is vol. VVV Ootmarsum, tel: (0541) 29 12 14

Nacht van de Veldschuur (Rouveen)
Doe mee aan de verrassende en informatieve nachtroute door de Olde Maten. Draag laarzen en kleren die tegen een stootje kunnen! Neem uw fototoestel mee en maak onder begeleiding een nachtshot! Bij de Veldschuur staan telescopen opgesteld waarmee u de sterrenhemel kunt bewonderen en uitleg krijg van leden van Vereniging Sterrenkunde Thales. Tegen 21.00 uur gaat het kampvuur aan en wie weet krijgen we nog bezoek?! Een leuk uitje voor jong en oud.

Locatie: Informatiecentrum De Veldschuur, Wijkweg 4 7954 HP Rouveen
Aanvang: 20.00 uur tot 22.00 uur
Deelname: is gratis, bij voorkeur opgeven
Informatie: http://www.veldschuur.net (038) 477 27 34

Sterren dichtbij (Rijssen)
U wordt van harte uitgenodigd door IVN Rijssen-Enter om te genieten van de sterrenhemel. Bij helder weer staat er buiten een telescoop opgesteld en kunnen we de maan, de planeten en sterrenstelsels bekijken. Bij bewolkt weer is er een binnenprogramma en kunt u kennismaken met nachtdieren.

Locatie: Het Overveen, Veendijk 4a Rijssen
Aanvang: 19.00 uur
Deelname: gratis
Informatie: (06) 14 30 3000

Nachtavontuur (Sint Jansklooster)
Kinderen die van een natuuravontuurtje houden gaan mee op deze spannende vaartocht die begint vanuit het bezoekerscentrum. We leggen aan bij een onbewoond eiland, gaan sterren kijken en de Nachtwachter laat ons de geheimen van de Wiedennacht beleven. Locatie: Bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1 te St. Jansklooster
Aanvang:19.30 uur
Kosten: deelname is gratis dankzij een bijdrage van Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Informatie: opgeven vooraf vereist (0527) 246644 www.natuurmonumenten.nl/agenda

Nacht van de Woldberg (Steenwijk)
U wordt bij het T-huis in Tuk ontvangen door Titi Zaadnoordijk met een poëzie performance. Daarna maakt u onder begeleiding van een Life&Nature specialist een bijzondere nachtwandeling over de Woldberg.Locatie: Tuks T-Huis, Bergweg 71 8334 MC Tuk
Aanvang: 19.00 uur
Kosten: € 6,00 voor volwassenen en € 4,50 voor de kinderen
Informatie: opgeven vooraf vereist (0561) 451706 of info@derietnymf.nl   

Nachtelijke avonturen (Zenderen)
Beleef de duisternis. Onder begeleiding maakt u een korte kanotocht over de Bornsebeek. Daarna maakt u te voet een GPS tocht over het landgoed Weleveld richting centrum Buitensport Twente. De tocht wordt afgesloten met een boeiende lezing over sterren.

Locatie: Centrum Buitensport Twente, Bekkingvelderweg 6a te Zenderen
Aanvang: 19.30 uur
Kosten: € 5 per persoon.
Informatie: opgeven vooraf vereist. www.buitensporttwente.nl/contact

Nacht van Zwolle (Zwolle)
In Doepark Nooterhof bruist het van de ‘duistere’ activiteiten. Voor zowel jong als oud is er een aantrekkelijk programma binnen en buiten. De sterrenhemel, nachtdieren e.a. onderwerpen die betrekking hebben op de duisternis worden op speelse en boeiende wijze voor het voetlicht gebracht. Op het terras van het Earthship is een sfeervol nachtterras ingericht met cello muziek.

Locatie: Doepark Nooterhof, Goertjesweg 5 te Zwolle
Aanvang: vanaf 19.00 tot 22.00 uur
Deelname: gratis
Informatie: http://www.milieuraadzwolle.nl – (038) 4982618

Artikel delen:

Reageer