Start project Mijn Rootz, Jouw Beeld

Zwolle – Studenten Deltion verdiepen zich in het persoonlijke verhaal van een ander. “Zielige vluchtelingen”, “criminele allochtonen”, “werkschuwe jongeren”. Een beeld van iemand is snel gemaakt.

rootz_flyer_onderdeel.jpg

Studenten van de opleidingen Kunst, Media en Design van het Deltion College gaan zich verdiepen in het persoonlijke verhaal van een ander, door mee te doen aan het nieuwe kunstenaarsproject: “Mijn Rootz, Jouw Beeld”. In dit geval gaan studenten het verhaal ontrafelen van iemand die ooit besloten heeft zijn wortels, zijn Rootz, achter zich te laten en een heel nieuw avontuur in Overijssel te beginnen. Het project start woensdag 13 oktober op de campus van het Deltion College met een introductie Masterclass.  

Verhalenvertellers
Vijf verhalenvertellers uit Congo, Afghanistan, Indonesië, Turkije en Iran vertellen hun levensverhaal/ Rootz aan de studenten van Deltion. Met behulp en onder begeleiding van ervaren kunstenaars in de disciplines: rap & spoken word, mime/kleinkunst, schilderen, performance en fotografie ontrafelen de studenten vervolgens stap voor stap het verhaal. De studenten maken hier in vier middagen een kunstuiting van.

Slotochtend
Het resultaat is een serie kunstwerken en performances, waarin twee levens samenkomen; dat van de verteller en dat van de maker van het kunstwerk. De kunstuitingen worden tijdens een feestelijke slotochtend door de studenten gepresenteerd aan de vertellers en het publiek. De slotochtend vindt 3 december plaats op de campus van het Deltion College.

Initiatiefnemers
Kunstenaars Betty van Velzen en Marit Otto zijn initiatiefnemers van Mijn Rootz, Jouw Beeld. “Samen Maken Wij de Stad”, een initiatief van de Gemeente Zwolle, bracht hen in contact met COS Overijssel en het Deltion College. Er ontstond een intensieve samenwerking tussen de drie partijen, waar kunst, verhaal en educatie een geheel werden. De initiatiefnemers: “Kunst is een hele goede manier om de complexiteit en genuanceerdheid van een persoonlijk verhaal weer te geven. Tegelijkertijd blijft het kunstwerk het persoonlijke beeld dat de studenten hebben van de verhalenverteller. Het zal heel interessant zijn om te zien welke aspecten de studenten gaan benadrukken en hoe de vertellers zichzelf in de kunstuitingen gaan herkennen.”

Mijn Rootz, Jouw Beeld is een initiatief van Marit Otto, Betty van Velzen en Cos Overijsel en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, de gemeente Zwolle,  Hervormd Weeshuis Zwolle, het Oranje Fonds en het Deltion College.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Ik heb maar 2 vragen, hoeveel subsiegeld is er van de partijen binnen gekomen en wat krijgen de studenten hiervan?
    Groet,
    Ks.


    Maak melding

  2. @k.schuuring ; antwoord op vraag 1 (hoeveel subsidiegeld): ik heb geen flauw idee. Vraag 2 (wat krijgen de studenten hiervan): volgens mij een zinnige, en leuke ervaring;)


    Maak melding

Reageer