Goed bezochte reunie 100-jarig bestaan FC Zwolle

Zwolle – Het waren de "oud"-contractspelers, "oud"-teambegeleiders en "oud"-trainers, die vrijdagavond, alsof ze nooit weg waren geweest de businessruimte van het stadion van FC Zwolle bevolkten.

fczwolle_100_jaar_4792_470.jpg
V.l.n.r. Henk Heideveld, Ben Hendriks, Klaas Drost en partner …

Grote namen van weleer, als de topscorer aller tijden van de club, Leo Koopman (75 jaar), Henk Timmer, Jan de Vries, Folly van Dam, Klaas Drost, Dries Jans (vader van …), Wannie Sterken, Jaap Stam, Bert Konterman, Ignatio Tuhuteru, Ben Hendriks, Dwight Lodeweges, Ron en Mike Willems, Jan Verheijen, Harm van Dalfsen, Freek Spanhaak, Bert van Geffen, Freek Schutten en vele, vele anderen, ze waren er allemaal. En niet te vergeten de selectie en begeleiding van het elftal van vandaag. Zij hadden allen gehoor gegeven aan de uitnodiging van de club om op de reunie t.g.v. het 100-jarig bestaan van FC Zwolle aanwezig te zijn. Toppers, waar menig liefhebber met veel plezier op terug kijkt, maar waar ook menigeen verdriet mee heeft gedeeld. 100 jaar is ook niet niks. Op 12 juni 1910, kwam in Hotel Koenders gevestigd aan de Grote Markt te Zwolle, een fusie tot stand tussen de verenigingen, Ende Dispereert Nimmer combinatie (EDN) en Prins Hendrik (PH). Zij gingen voort onder de naam PEC (PH-EDN-Combinatie).

fczwolle_100_jaar_4795_470.jpg
De 75-jarige Leo Koopman, topscorer aller tijden …

fczwolle_100_jaar_4788_470.jpg
PEC op een toernooi van Hilversum in 1956 …

fczwolle_100_jaar_4804_470.jpg
Friso Schotanus met zijn terugblik op 100 jaar FC Zwolle …

De eerste jaren werd er gevoetbald op het in Zwolle wereldberoemde gras bij Theetuin Thijssen aan de Oude Veerweg en kwam PEC uit in de oostelijke 2e Klasse van de NVB (het predikaat Koninklijk werd in 1929 verleend). Dat de club uit zou groeien naar de organisatie die er nu staat en in een stadion speelt, waarin het nu speelt, had niemand in die tijd kunnen bevroeden. In de loop der jaren is de naam van de jubilaris meerdere malen gewijzigd.

In 1971 werd het PEC Zwolle, in 1982 PEC Zwolle’82 en per 1 juli 1990, kreeg de club zijn huidige naam FC Zwolle. Waar er voetballers in Nederland rondlopen met een topsalaris, was het in de tijd van Wanni Sterken een leuk bijbaantje. "Voor de training kregen we 5 gulden, voor een gelijk spel 50 gulden en voor een overwinning 100 gulden. Dat laatste kwam niet zoveel voor, maar het waren kapitale bedragen in die tijd", aldus Wannie. Tijden veranderen, dat zie je maar weer. Voorafgaande aan de reunie, was er vanaf 18.30 uur een goed bezochte receptie voor genodigden, waar Bertus van der Weerd en Joop Steggink (postuum) door de voorzitter van FC Zwolle, Adriaan Visser, werden verrast met het erelidmaatschap.

Rond 20.00 uur werden de eerste reuniebezoekers ontvangen en opende voorzitter Adriaan Visser de reunie, waarna, de sportjournalist en auteur van het historisch voetbalboek "Desespereert Nimmer", in een kleine drie kwartier terugblikte op 100 jaar PEC/FC Zwolle. Mooie nostaligische foto’s en filmbeelden deden het enthousiasme van de reunisten tot grote hoogte stijgen. Aan het eind van zijn relaas, kwamen onder het genot van een hapje en een al of niet alcoholische versnapering, de vele spannende en hoe langer de avond vorderde, soms sterk overtrokken verhalen van vroeger ter sprake. Maar iedereen was het er over eens, het is en blijft toch altijd bijzonder leuk, je medespelers of begeleiders van vroeger weer eens te ontmoeten na, sommigen jaren niet meer gezien te hebben.

Klik HIER voor een stukje geschiedenis van FC Zwolle

fczwolle_100_jaar_4791_470.jpg
Freek Spanhaak met herinneringen van weleer …

fczwolle_100_jaar_4774_470.jpg
Freek Schutten en Jan de Vries in gesprek met Dries Jans …

fczwolle_100_jaar_4809_470.jpg
Voorzitter Adriaan Visser en bestuurslid Technische en Supporterszaken Henri Beekman genieten zichtbaar van de nostalgische beelden …

fczwolle_100_jaar_4790_470.jpg

Artikel delen:
Reacties 58
 1. Jammer dat de harde werkers van toen nooit een reunie hebben gehad.Immers als wij toen niet alle dagen op de Vrolijkheid en sportpark allerlei klussen hadden gedaan, zoals kantine diensten,oud papier,reclameborden en noem maar op was er nooit meer een Pec geweest.Ik gun overigens iedereen een bijeenkomst als deze hoor.


  Maak melding

 2. Wichert.

  Dat is meestal zo,dat zie je bij elke vereniging gebeuren.Het werk/klussen is zo onzichtbaar voor de buiten wereld,daar zouden de hotemetoten van elke club eens wat meer rekening mee moeten houden.Het zijn wel belangrijke pijlers en ook die mogen weleens in het zonnetje gezet worden.


  Maak melding

 3. Goed en mooi gezegd Wicherrt. Vanavond is er ook nog een galadiner ofzo. Dat zal ook wel niet voor de gewone supporter zijn. Wie weet meer?


  Maak melding

 4. En toch waren er wel veel oud vrijwilligers ook, maar hoe hadden de mensen van nu, ALLE mensen over 100 jaar die iets gedaan hebben vroeger moeten kunnen achterhalen?

  @Marcello
  Er komt een groot feest voor supporters, ik heb gister het 1 en ander gehoord en het belooft een mooi feest te worden!


  Maak melding

 5. Galadiner is alleen voor bobo’s. Of jij moet 3000 euro voor een tafel willen betalen waar je met 10 man aan wilt zitten.

  Dit is al eens (zelfs op wlz) in de media geweest.


  Maak melding

 6. Ik begrijp van Natascha dat de professionele crew en bobo’s voorrang krijgen in het feest van FC Zwolle. Slechte zaak.
  Als er nieuws is over een eeuwfeest lees ik dat graag!


  Maak melding

 7. Nee dat was het niet, maar ik bedoel oud vrijwilligers van ong 10 tot 20 jaar geleden. Net als oud kantoorpersoneel oud sterwards etc.

  Mijn punt is, als je van mening bent dat je daar graag bij had willen en mogen zijn, had je van te voren natuurlijk ook je op kantoor kunnen melden. 40 a 50 jaar terug was er vast geen registratie van vrijwilligers, dus hoe hadden de mensen van die het organiseren kunnen weten van de mensen van toen? Ik vind het dan een beetje jammer dat er achteraf iets over gepretendeerd.

  Ik zal het je nog sterker vertellen, ik kreeg pas gisterochtend een telefonische uitnodiging, ze waren ons vergeten, terwijl wij NU vrijwilligers zijn (en 10 jaar geleden ook een paar jaar).


  Maak melding

 8. Maar er stond ook niemand bij de deur, dus je had zo naar binnen kunnen lopen 😉

  Er is ooit eens een oproep geweest, waarin ze van allerlei mensen opriepen zich te melden met informatie over mensen die ooit iets gedaan hebben. Ze vroegen toen zelfs naar oud spelers of adressen van hun. (ik kan het me nog goed herinneren omdat ik het raar vond dat er geen oud spelers bestand was/is)


  Maak melding

 9. Ik moet trouwens ook laten weten, dat de oud spelers en oud ”belangrijke” mensen hun feestje in een andere ruimte hadden dan de vrijwilligers hoor.

  @Marcello
  Er was vanuit FcZ zelf nog niet eens iets geopperd over een feest voor supporters, pas nadat de supp ver zich er mee had bemoeid kwam er iets over een feest voor supporters.


  Maak melding

 10. Toen het feestje voor de vrijwilligers ”afgelopen ” was mocht je wel doorlopen naar het andere feestje, dat dan weer wel.

  Maar ik heb er nu genoeg over gezegd, ik ga voetbal kijken. Fijn weekend mensen!


  Maak melding

 11. Het zou voor de samenhang van FC Zwolle wel eens goed zijn dat sponsoren en supporters eens wat nader tot elkaar gebracht worden. Eén groot eeuwfeest zou daarvoor een goede zet geweest zijn. Een paar duizend man in de IJsselhallen, of om mijn part, net als bij de opening, in het (multifunctionele-) stadion.
  Dat zal nu nooit lukken, omdat de sponsoren zo’n air hebben en vinden dat de gewone supporter maar gepeupel is, dat leuk is voor het geluid bij een wedstrijd. Een aardig voorbeeld is voorzitter Smit van Heracles, die altijd tussen de supporters staat. Zo kan het ook! Hand in hand… 8)
  P.s.: zou Zoranet, die het nieuwe bestuur maar niets vindt, ook aanschuiven bij het galadiner?


  Maak melding

 12. Ben het wel een beetje eens met Marcello.

  Met een eeuwfeest lijkt het mij,dat juist de oud gedienden zoals oud spelers,trainers oud supporters en hedendaagse supporters,vrijwilligers en ieder die wat voor de club betekend heeft gezamelijk dit feest moeten kunnen vieren.

  Maar dat is mijn mening.  Maak melding

 13. Ik zal het je nog sterker vertellen, ik kreeg pas gisterochtend een telefonische uitnodiging, ze waren ons vergeten, terwijl wij NU vrijwilligers zijn (en 10 jaar geleden ook een paar jaar).

  Er was vanuit FcZ zelf nog niet eens iets geopperd over een feest voor supporters, pas nadat de supp ver zich er mee had bemoeid kwam er iets over een feest voor supporters.

  BAH! Ik weet alweer genoeg >:(


  Maak melding

 14. Pec was elite Zwolse boys was gepeupel.
  Door sponsoren macht te geven(veelvuldig gebeurt onder leiding van van Vliet) is er altijd al een tweedeling geweest.
  Als er beslissingen gemaakt moeten worden over aankopen hadden de sponsoren hier een grote al dan niet beslissende stem in. Tijdens de jan everse soap was dit meerdere malen naar voren gekomen waarbij spelers ook in hun eigen kampen hun eigen agenda’s hadden.

  Ik merk dat er nu meer rust is in de ploeg en ik merk ook steeds meer eensgezindheid onder de supporters. Dat we er nog niet zijn is duidelijk, maar we zijn op de goede weg.
  Samen met Jan hebben we van Vliet er uit geknikkerd en daar mag je het niet mee eens zijn , maar dat heeft er wel mede in geresulteerd dat we er nu zo voor staan.
  Natuurlijk is er afstand, maar dat is jarenlang in stand gehouden door van Vliet. Het nieuwe bestuur krijgt van mij een kans en als dat nog wat jaren moet duren vind ik het best. De toekomst ziet er rooskleuriger uit als toen.


  Maak melding

 15. Ik ben het ook eens met Marcello! Maar dat gaat hier gewoon (nog) niet. Heeft ook wel te maken met budget denk ik.

  Er zijn qua sponsoren die supporters gepeupel vinden wel enkele uitzonderingen, maar dat zijn er idd echt enkelen.

  Het nieuwe bestuur krijgt van mij een kans en als dat nog wat jaren moet duren vind ik het best. De toekomst ziet er rooskleuriger uit als toen.

  Hier ben ik het mee eens, je kan niet binnen een mum van tijd zo’n grote verandering te weeg brengen.


  Maak melding

 16. Het zogenaamde budget dat ter beschikking zou worden gesteld door de FC is in een laatste vergadering met de SC ingetrokken met andere woorden voor een supportersfeest is er GEEN BUDGET


  Maak melding

 17. Lieve mensen ik heb niets tegen dergelijke avonden en ook helemaal niet zoals van gisteravond.Je kunt het een bobo avond noemen maar het brengt een aanzienlijk bedrag op voor de F C en daar profiteerd dan uiteindelijk iedereen weer van.Wat dat betreft heb ik bewondering voor de organisatie.


  Maak melding

 18. @ Wichert, én ook wij (niet aanwezigen) mogen mannen als Klaas Drost en Benny Hendriks weer eens aanschouwen. En tevreden vaststellen (ok vermoeden) dat het schijnbaar goed met ze gaat 😀


  Maak melding

 19. “Samen met Jan hebben we van Vliet er uit geknikkerd en daar mag je het niet mee eens zijn , maar dat heeft er wel mede in geresulteerd dat we er nu zo voor staan.”

  En gelukkig zijn er dan ook weer mensen geweest die Jan eruit hebben geknikkerd, integenstelling tot de volgzame jaknikkers die deze autoritaire ontevreden zeurpiet en manipulator zonder zelfkritiek door dik en dun, desnoods via geweld op z’n plek wilden houden.


  Maak melding

 20. Interessant JanK. Jan Evers heeft natuurlijk wel wat losgemaakt in Zwolle. Werd vanaf het begin gedekt door (koning in het land der blinden) VI…Och, vond het als buitenstander wel redelijk aansprekend. Maar al snel werd duidelijk dat ie voornamelijk op zijn grote Westerse mond dreef. Velen hier laten zich daar graag door overbluffen…is mijn ervaring niet alleen bij de voetbal. Jammer, zou dan liever de confrontatie aangaan. Jij lijkt mij insider….

  *de volgzame jaknikkers —-Waren dat er veel en ook verantwoordelijken?
  *autoritaire ontevreden zeurpiet en manipulator zonder zelfkritiek—-
  Alles bewezen en herhaaldelijk voorkomend?
  * Wilden hem door dik en dun, desnoods via geweld op z’n plek wilden houden. —- geweld?
  * De (vele) tegenstanders (ook bijvoorbeeld journalisten?) durfden gewoon nixxx te doen, iets anders te zeggen of te schrijven?
  * Heb Sporre toch hoog. Het zegt me wel wat dat Sporre zich herhaaldelijk druk maakte om Jan hier te houden. Waarom denk je?

  = Heb soortelijke geluiden een tijdje geleden gehoord van iemand die dicht bij het vuur zat. Eindelijk eens een gelegenheid om die geluiden op waarheid te checken….
  Waarbij ‘soortgelijke geluiden’ beter als ‘aanvullende geluiden’ kan worden neergezet.  Maak melding

 21. JanK, mocht er ooit een boek over geschreven worden (de volgende 100 jaar viering) zal deze periode ingaan als een van de vele rumoerige perioden van onze club, maar waar supporters een eenheid vormden en hun doel bereikt hebben en dat was niet om Jan te behouden.
  Ik weet zeker dat het nieuwe bestuur niet dezelfde fouten gaat maken, omdat ze hebben gezien waar supporters tot in staat zijn indien ze jarenlang genegeerd worden en hun club naar de clote ziet gaan. Noem ze maar volgzame Ja-knikkers, maar dat noem ik eerder dat clubje dat rond die scania medewerker hing.


  Maak melding

 22. Bericht door Natascha, op 9 oktober 2010 om 11:07
  En toch waren er wel veel oud vrijwilligers ook, maar hoe hadden de mensen van nu, ALLE mensen over 100 jaar die iets gedaan hebben vroeger moeten kunnen achterhalen?

  Ik had zelfs een uitnodiging, maar of dat op het heden of verleden was gebasseerd dat weet ik niet.

  Helaas had ik geen puf meer om te gaan.  Maak melding

 23. Bericht door john, op 9 oktober 2010 om 14:14
  Pec was elite Zwolse boys was gepeupel.
  Door sponsoren macht te geven(veelvuldig gebeurt onder leiding van van Vliet) is er altijd al een tweedeling geweest.
  Als er beslissingen gemaakt moeten worden over aankopen hadden de sponsoren hier een grote al dan niet beslissende stem in. Tijdens de jan everse soap was dit meerdere malen naar voren gekomen waarbij spelers ook in hun eigen kampen hun eigen agenda’s hadden.

  Ik merk dat er nu meer rust is in de ploeg en ik merk ook steeds meer eensgezindheid onder de supporters. Dat we er nog niet zijn is duidelijk, maar we zijn op de goede weg.
  Samen met Jan hebben we van Vliet er uit geknikkerd en daar mag je het niet mee eens zijn , maar dat heeft er wel mede in geresulteerd dat we er nu zo voor staan.
  Natuurlijk is er afstand, maar dat is jarenlang in stand gehouden door van Vliet. Het nieuwe bestuur krijgt van mij een kans en als dat nog wat jaren moet duren vind ik het best. De toekomst ziet er rooskleuriger uit als toen.

  Er is weer toekomst, ondanks de financiële lijken uit de vvkast.  Maak melding

 24. En gelukkig zijn er dan ook weer mensen geweest die Jan eruit hebben geknikkerd, integenstelling tot de volgzame jaknikkers die deze autoritaire ontevreden zeurpiet en manipulator zonder zelfkritiek door dik en dun, desnoods via geweld op z’n plek wilden houden.

  Jan kan beter vervangen worden door Ronald.  Maak melding

 25. Oke Dick,

  ik heb even gezocht naar de betekenis van leep en inderdaad je kunt er twee kanten mee op.

  Jij bedoelde de goede kant van sluw en listig etc!

  Ook weer recht gezet!  Maak melding

 26. Bericht door JanK, op 11 oktober 2010 om 10:38
  En dan hoop ik dat we t.z.t. Ronald weer door Edwin kunnen vervangen

  Vreemd, dat je wel op mij reageert en niet op fatsoenlijke vragen van anderen aan jou. Zou ik toch bijna denken dat jij Ronald bent.  Maak melding

 27. Mooi zusenzo een lepe kopper wil inderdaad zeggen dat hij een goede timing had en een geweldige kopkracht.Ron had er alles voor de sport over ook gestimuleerd door vader Hennie,men zei toen dat broer Mike nog beter was maar dat is er nooit uitgekomen.


  Maak melding

 28. Vreemd toch, dat Ronald complex van jou. Voor de goede orde (Dick); dat er weer iemand over Jan Everse en het oude bestuur begon, bracht mij er helaas ook toe. Als er wordt geschreven:het ging ons niet om het aanblijven van Jan, maar slechts om het aftreden van het bestuur….dan klopt er iets niet. Het ging namelijk om beiden.1maal onterecht; Everse een uitgerangeerde en luie trainer, die moest dus weg. En 1 maal terecht, het oude bestuur was ook uitgerangeerd en moest dus ook weg. Maar dan wel zonder bedreiging, belediging en geweld. Dat sommige supporters het huidige succes wijten aan hun brute opstelling van destijds brengt mij aan het walgen.


  Maak melding

 29. @ JanK, dit vind ik logisch klinken

  Als er wordt geschreven:het ging ons niet om het aanblijven van Jan, maar slechts om het aftreden van het bestuur….dan klopt er iets niet. Het ging namelijk om beiden.

  . Vrees dat ik er te weinig van weet om er over door te discusseren. Zoals ik al aangaf heb ik Sporre hoog en Jan heeft natuurlijk ook niet alleen ellende veroorzaakt. Maar ken de verhalen (ook van binnenuit). Buiten dat maakte Ronald van V. ook geen erg sterke indruk op mij en ik geef toe dat ik die mening baseer op veel geluiden van buitenaf. (Oh ja, heb hem 1x gesproken op een Scania-feestje….laat ik zeggen dat ik zijn maat een stuk sympatieker vond).

  Geweld is nooit goed te keuren, maar laf de andere kant op kijken z?ker ook niet. Erg lastig hoe te handelen als je iets waarneemt bij jouw club wat absoluut niet klopt. Kibbelen achteraf heeft geen enkele zin. Het zou mooi zijn als de supporters er uiteindelijk samen de schouders onder konden zetten! Dan zijn ook de mensen die erg weinig komen (als ik) NOG TROTSER OP ZWOLLE.


  Maak melding

 30. Dick, hallo, De discussie moet sowieso maar eens eindigen, helaas maak ik mijzelf er ook af en toe weer schuldig aan. Sporre is een goede vent, van Vliet is afstandelijker, niet mijn drinkmaat, maar wel iemand die belangeloos zijn uren in de club stak. En dan is de term “lijken uit de kast” niet gepast, bovendien onzinnig. Het oude bestuur financierde het oude seizoen altijd af met de begininkomsten van het nieuwe. Wanneer je daarmee breekt heb je dus iets weg te werken. Het nieuwe bestuur heeft dat gedaan door te lenen met garantstelling en de lening stapje bij beetje af te bouwen door in te zetten op meer sponsorinkomsten. Dit lijkt goed te lukken. Het oude bestuur was meer boekhouder, het nieuwe bestuur is meer (realistisch) ondernemer/ondernemend. Kasgeld “cash flow” is bij ALLE BVO’s van Mei tot Augustus een probleem. Dat is dus geen uitvinding van van Vliet. Laf de andere kant opkijken heb ik nooit gedaan, echter openlijk een realistisch verhaal proberen neer te zetten was enige tijd geleden bijna niet mogelijk. In ieder geval Dick is het leuk om te lezen dat jij als Zwollenaar trots wilt wezen op de FC! Ik zou zeggen, ga de 15e eens kijken tegen Sparta (trainer bekend!)


  Maak melding

 31. Bedankt voor de verhelderende uiteenzetting Jan! Vrijdag verjaardag van mijn pa, is toch nog net iets belangrijker. Ben toen eens een paar keer geweest, maar toen verloren ze elke keer. Heb in goed overleg met deskundige Natascha besloten, ff niet meer te gaan. Van de winter zelfs met mijn directrice geweest (maar dat was omdat onze dochter meedeed met een oefening voor de wedstrijd en in de pauze.

  Heb kaartjes voor de pot tegen Twente, mijn broertje had tot dit seizoen een seizoenskaart. Vrogger……ja vrogger hadden we elk jaar een seizoenskaart…..Jongerenrang: smullen voor een prikkie 😀
  Maar denk dat ze nu ook een goede technische staf hebben. We spraken hr.Langerer wat later tijdens Stratenfestival. Of “we” De Kickert en Rudeboy meer en ik keer eerbieding toe 😉

  Jaap Stam is natuurlijk een geweldenaar! Wat een staat van dienst als voetballer, ben er van overtuigd dat ie de jongens ook wat kan bijbrengen. Maar…..


  Maak melding

 32. @JanK,

  jij bent van meer zaken op de hoogte en als dit het enige is waarmee jij denkt het straatje van het oude bestuur mee denkt schoon te vegen walg ik meer van jou dan van van Vliet.


  Maak melding

 33. Nou John, ik veeg helemaal niemands straatje schoon…dacht toch duidelijk aan te hebben gegeven dat het oude bestuur zeker niet het mijne was! Alles wat ik weet over het beleid bij FC Zwolle is afkomstig uit de openbaarheid, met name uit de enige malen georganiseerde supporters bijeenkomsten en de publiciteit. Gewoon goed luisteren en lezen. Jou commentaar en opmerkingen zijn slechts gebaseerd op een hoop geschreeuw en kuddegedrag, succes met walgen en tot sinas! Discussie van mijn kant gesloten.


  Maak melding

Reageer