Zwolse aanpak ondergrond voorbeeld voor de wereld

Zwolle – De Zwolse visie op de ondergrond waarbij de aanpak van grondwaterverontreiniging en ruimtelijke ontwikkeling hand in hand gaan, heeft in Canada wereldwijde erkenning gekregen. Zwolle werd in Toronto de winnaar van de internationale Brownie Award. Dit is een internationale verkiezing voor innovatieve oplossingen voor de brownfields, gebieden die door bodemverontreiniging niet ruimtelijk ontwikkeld kunnen worden.

De kosten en complexiteit voor de ontwikkeling van dergelijke gebieden zijn vaak enorm waardoor de ontwikkeling van deze locaties stagneert. Met de visie op de ondergrond en met name de gebiedsgerichte aanpak van grondwaterverontreiniging en de koppeling met bodemenergie, heeft Zwolle een aanpak die deze stagnatie opheft.

De internationale jury in Canada was van mening dat de Zwolse aanpak uniek is in zijn soort, zowel in Nederland als in de rest van de wereld: “Zwolle’s plan is the first of its kind in the Netherlands as well as globally, and provides long-term consistency by consolidating responsibility into one public organization”.

Zwolle stelde de visie op de ondergrond op in 2007 en verwierf hiermee al landelijke erkenning. Wethouder Erik Dannenberg: “Nu we deze internationale award gewonnen hebben, blijkt maar weer hoe uniek onze visie is. Ik ben uiteraard blij met deze wereldwijde erkenning. Alle lof gaat dan ook uit naar de mensen die hier zo hard aan hebben gewerkt”.

Een belangrijke aanleiding voor Zwolle om de visie op de ondergrond op te stellen was het feit dat de gemeente voor de Zwolse bodemsaneringsoperatie een bedrag van 150 miljoen euro nodig had. Dit was onbetaalbaar. Bovendien is de aanpak van de verontreiniging erg complex. De verontreiniging zit niet alleen op grote diepte maar de verontreinigde gebieden lopen ook door elkaar, waardoor het niet duidelijk is wie er voor verantwoordelijk is. Dit maakt dat gebieden vaak niet ontwikkeld kunnen worden. Daar loopt dus niet alleen Zwolle tegenaan, maar het is een wereldwijd probleem.

Een belangrijk uitgangspunt van de visie op de ondergrond is een gebiedsgerichte aanpak van grondwaterverontreiniging in plaats van een gevalsgerichte. Niet langer wordt elke verontreiniging individueel aangepakt. We pakken het verontreinigde gebied als geheel aan. Eén partij wordt verantwoordelijk voor de aanpak. Op deze manier kunnen de kosten voor de bodemsaneringsoperatie met meer dan 100 miljoen euro worden teruggebracht. Een ander belangrijk uitgangspunt van de visie is het werken met ondergrondse functies, zoals bodemenergie. Het te saneren grondwater wordt dan gebruikt voor verwarming of koeling. “Op deze wijze maken we gebruik van duurzame bodemenergie en kunnen we CO2 uitstoot reduceren en tegelijkertijd gaat met deze methode de energierekening van burgers en bedrijven omlaag. Het is dus voor iedereen een win win situatie”, aldus een enthousiaste Erik Dannenberg.

Op dit moment werkt Zwolle de gebiedsgerichte aanpak voor het gebied Zwolle Centraal met een consortium uit in een gebiedbeheersplan. Het consortium bestaat uit professionals van verschillende organisaties: TTE, Arcadis, Bioclear, AT Osborne, TAUW, BuildDesk, Erasmus Universiteit, Aramis en 3dimensies.

Voor Zwolle is de visie op de ondergrond een belangrijk fundament om in de komende jaren forse stappen te nemen naar een nog duurzamere stad. Een stad waar mensen graag wonen en werken.

Artikel delen:
Reacties 4

Reageer